SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya Dış Pazar İçin Destek Sözleri..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen ve bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Uluslararası Kayısı Sempozyumu sona erdi.

14 Temmuz Cuma günü başlayan Sempozyum, 15 Temmuz Cumartesi günü gerçekleştirilen üçüncü oturum ile devam etti. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda yapılan üçüncü oturuma Belediye Başkanı Cemal Akın, İl Genel Meclis Başkanı Bekir Çelik, Kayısı Birlik Genel Müdürü Serhan Beyhan, Ziraat Odası Başkanı Enver Budan, Kayısı Üreticileri Dernek Başkanı Hanifi Hakverdi, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Yurt içi ve yurt dışından gelen misafirler ile üreticiler katıldı.

Özel İdare Salonu’nda saat 10.00’da başlayan üçüncü oturumu kısa adı TİDAF olan Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu Romanya Başkanı Dr. Dursun Altınışık yaptı. Altınışık yaptığı açış konuşmasında, Türk insanının gönlünde Malatya’nın bir başka olduğunu belirterek, Malatya’nın Türk siyasetine çok değerli iki Cumhurbaşkanı kazandırdığını söyledi.

TİDAF olarak Malatyalılar’ın hizmetinde olduklarını belirten Dursun Altınışık, “Biz diyoruz ki dışa açılma noktasında TİDAF’dan faydalanabilirsiniz.Biz buraya ticari amaçla gelmedik. Amacımız sizlere yardımcı olmak, kayısının dışarıda pazarlanması konusunda sizlere yardımcı olmaktır” dedi.

Dr. Dursun Altınışık’ın açış konuşmasının ardından söz alan AFİ Başkanı Bob Bauer, Malatya’ya ikinci kez geldiğini, belirterek, “Ben aynı zamanda ABD Gıda Endüstrisi Bilim Başkanı olarak görev yapıyorum. Geçen yıl 100. yılımızı kutladık. Dünya çapında 1000’den fazla şirket ile çalışıyoruz. 1997 yılında New York’taki Türk Konsolosluğunda yapılan bir toplantıda fındıkla ilgili konuları görüşmüştük ve bu çok faydalı oldu. Bugün ABD’de fındık çok büyük bir pazara sahip. Aynı şeyi taze kayısı için de yapabiliriz”dedi.

AFİ Başkanı Bob Bauer, kayısının ABD pazarına çok daha fazla girebilmesi için öncelikle yapılması gerekenler olduğunu vurgulayarak, “Bunların başında kayısıya belli standartların getirilmesi, kalitenin yükseltilmesi, en önemlisi ise EFA kriterlerine uygun olması geliyor. Bunların yanı sıra ABD’de bulunan gıda ile ilgili kuruluşlara üye olduğunuz takdirde birçok avantaj elde edersiniz. Özetle ABD’ye ürün satma noktasında bizimle irtibata geçtiğiniz takdirde gerekli bilgi ve yardımları yapacağımızı bilmenizi istiyorum” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan TİDAF Genel Sekreter Yardımcısı Mümin Uluç ise yaptığı konuşmada, Malatya kayısısının yüzde 85 oranında bir pazara sahip olduğunu ve bu nedenle kayısının çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, kayısı ile ilgili karşılaşılan sorunları; Üreticinin desteklenmesi, ürünün kaliteli olarak yetiştirilmesi, tanıtılması, paketlenmesi, pazar araştırmalarının yapılması, dış pazarlarda özellikle fuar ve benzeri etkinliklerde tanıtımının yapılması, tanıtım için fon ayrılması adı altında sıralayarak, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Oturumun bir başka konuşmacısı olan TİDAF Genel Başkan Yardımcısı Ziya Akşahin ise iki gün boyunca devam eden sempozyumda kayısı ile ilgili ön plana çıkan konulara değinerek, “Kısaca kayısı ile ilgili olarak ortaya şu sonuçlar çıkıyor: Kayısıya standart getirilmesi, kayısı ile ilgilenen herkesin eğitimli olması. Özellikle üreticilerimize gerekli eğitimlerin verilmesi, Mutlaka iyi bir şekilde örgütlenilmesi, bilimsel araştırmalara daha fazla ağırlık verilmesi, tanıtımın her yönüyle yapılması” şeklinde sıraladı.

Sempozyumun son konuşmacısı Prof.Dr. Jean Marc Audergon ise dünyanın kayısı merkezi Malatya’da bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirterek, yapılan davetten dolayı Malatya Belediyesine teşekkür etti. Prof.Dr. Audergon, sinevizyon eşliğinde kayısının teknik yönlerini, kayısıda karşılaşılabilecek mikrobik hastalıklar, ürünlerin çeşitlendirilmesi gibi konular hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Yapılan konuşmaların ardından II. Uluslar arası Kayısı Sempozyumu kapanış konuşmalarına geçildi. Kapanış konuşmasında ilk olarak söz alan TİDAF Genel Başkanı Ahmet Serdar Yenice, Malatya’ya kesinlikle ticari bir amaç için gelmediklerini, sadece Malatya Belediyesinin davetine icabet ettiklerini söyledi. Malatya’da bir Kayısı Entegre Tesisi kurulması noktasında da üyeleri arasında gıda işi ile uğraşanlara bilgi vereceklerini, ayrıca Malatya’dan bu konuda yatırım yapmak isteyenlere de her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Cemal Akın ise, bir çiftçi olarak kayısıyı da kayısının sorunlarını da yakinen bildiğini belirterek, Malatya’da kayısı ile ilgili bir Enstitünün kurulması gerektiğini ifade etti. Yapılan sempozyumların ardından kayısı ile ilgili bir konuşma yaptıkları zamanların insanların artık daha dikkatli bir şekilde kendilerini dinleyeme başladıklarını belirten Başkan Akın, “Ben konuşmalarımda yıllarca kayısıyı hep kendi kendimize anlattığımızı ifade ediyordum. Ancak, son iki yıldır düzenlediğimiz uluslar arası sempozyum ile artık kayısımızı dışarıya da anlatıyor ve tanıtımını yapıyoruz.

Kayısı entegre tesislerinin Malatya’da kurulması gerektiğini her platformda dile getiriyoruz. Bu konuda ilgili kişi, firma ve kuruluşlara tekliflerde de bulunduk. İnşallah önümüzdeki yıllarda böyle tesisler Malatya’ya kazandırılır.

Bu sempozyum sayesinde değerli bilim adamlarımızı, işadamlarımızı, ithalat ve ihracatçılarımızı Malatya’da ağırlamanın mutluluğunu yaşıyorum. İnşallah bundan sonraki yıllarda gelecek yıllarda sempozyumu sadece Temmuz ayında değil, Nisan ayı içerisinde, kayısıların çiçek açma zamanında düzenlememiz mümkün olabilir. Bu vesileyle sempozyuma katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan Belediye Başkanı Akın, Sempozyum katılımcıları ile Cuma ve Cumartesi günleri yemekte bir araya gelerek kendilerini yalnız bırakmadı. Başkan Akın ayrıca, Sempozyum katılımcılarına kayısı hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız