SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya Don Vurgunu

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:01:39
Kayısıya Don Vurgunu
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın bazı bölgelerinde, Pazartesi'ni Salı'ya bağlı gece meydana gelen soğuk hava nedeniyle kayısı çiçeklerini don vurduğu bildirildi.

Merkez Orduzu Beldesi’nde gece ısı sıfırın altına inince, çiçek açmış olan kayısıları don vurduğunu ve çağlanın yandığı ileri sürüldü.

Orduzulu Sebahattin Kılıç, “Gece ısı sıfırın altına düşünce korktuğumuz başımıza geldi. Sabah kalktık ve kayısı çiçeklerine baktık ki, sararmış” dedi.

Ayetullah Kaya ise, her yıl hemen hemen don hadisesinin yaşandığını ifade ederek, “Kayısı çiçekleri dondan yanınca bu yıl rekoltenin düşük olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Malatya’nın diğer bazı bölgelerinde kayısı çiçeklerini don vurduğu iddia edilirken, Tarım İl Müdürlüğü görevlilerinin ihbar gelen bölgelerde inceleme yaptıkları kaydedildi.

TARSİM Malatya Bölge Müdürü Sabri Akın, “Hemen hemen her ilçeden hasar ihbarı aldık. Değişik bölgelerde don hasarı söz konusu. Yerinde görmek ve tepit için yarın sabah bütün Malatya’da eksperler hasar tespitine başlayacak. Bize ihbarda bulunan üreticilerin sahasında bire bir hasar tespitine çalışacağız. Genel olarak çiçek evresi söz konusu olduğundan hasar olduğunda geçici, sonra ise kesin tespitler ile hasar oranları belirlenecek ve sigortalıların hasar tazminatı ödenecek”dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, yaptığı açıklamada, “Bize telefon ihbarları geldi. TARSİM’e de ihbarlar gelmiş. Arkadaşlarımıza, Darende, Yazıhan Doğanşehir ilçeleri ve merkezde bazı yerlerde don olduğu ihbarı yapıldı. Görevlilerimiz hasar tespitine başladılar. Ocak ve Şubat ayları sıcak geçti. Çiçeklenmenin erken olacağını duyurmuştuk. Hasarın ne kadar olduğunu tespitten sonra açıklayacağız” ifadelerini kullandı.

DARENDE'DE..

Hava sıcaklığının gece yarısından sonra -7'ye kadar düştüğü Darende'de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamza Geçer, “Tespit çalışmalarına başladık. Çiçekleme döneminde olan ve tomurcuk döneminde bulunan kayısı ağaçlarında don zararı olduğu görülüyor. Şuanda yüzde 70 ile 95 oranında don zararı olduğunu tespit ettik” dedi.

Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, “Gezdiğimiz yerlerde kayısıların durumu çok vahim durumda. Bu sene itibariyle desteklenmeye girmesini talep ediyoruz. Çiftçi sigorta yaptırmaktan çekiniyor, çünkü poliçe pahalıya mal oluyor” dedi.

Malatya'nın birçok bölgesinde, geçtiğimiz hafta başından itibaren kayısı ağaçlarında çiçek açmıştı. Normalden 10-15 gün önce çiçek açması, don tehdidi nedeniyle üreticileri endişelendirmişti.

GECE GÜNDÜZ FARKI..

Bu arada Malatya’da önümüzdeki günlerde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı 15 dereceyi bulacak.

Meteoroloji'den alınan bilgiye göre, 20 Mart Çarşamba günü, havanın parçalı bulutlu güneşli geçmesi tahmin ediliyor. En düşük sıcaklık 1 derece, en yüksek sıcaklık 14 derece olacak. 21 Mart Perşembe günü parçalı bulutlu güneşli geçmesi tahmin edilirken en düşük sıcaklığın sıfır, en yüksek sıcaklığın ise 18 derece olması bekleniyor. 22 Mart Cuma günü hava parçalı bulutlu güneşli olacağı tahmin ediliyor. En düşük sıcaklık 1 derece, en yüksek sıcaklık 16 derece olması bekleniyor. 23 Mart Cumartesi günü yağmur yağışı bekleniyor. En düşük sıcaklık 2 derece, en yüksek sıcaklık 13 derece olacak.24 Mart Pazar günü havanın parçalı bulutlu ve güneşli geçmesi tahmin ediliyor. En düşük sıcaklık 1 derece, en yüksek sıcaklık 11 olacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız