SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya Ruslar Talip

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:09:38
Kayısıya Ruslar Talip
A- A+ PAYLAŞ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yılın yaş meyve ve sebze ihracatında en fazla talep gösterilen ürün domates olurken bu sebze, 262,3 milyon dolarla en çok Rusya Federasyonu'na gönderildi. Türk kirazına ve Bursa siyah incirine en fazla Almanlar, kayısıya Ruslar, elmaya Irak, şeftaliye Suudi Arabistan, pırasaya İsviçre ve patatese ise Gürcistanlılar talep gösterdi.
 
TİM'den verilerinden alınan bilgiye göre, yüzde 18,2 artış ve 134,6 milyar dolarla ülke ihracatında rekorun kırıldığı geçen yıl, yaş meyve ve sebze ihracatı 2 milyar 339 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Yaş meyve ve sebze ihracatında en fazla ihraç edilen ürün ve ülkelere bakıldığında ise ilk sırayı domatesle Rusya Federasyonu alıyor. Geçen yıl bu ülkeye domates ihracatı 262,3 milyon dolara ulaşırken, Rusya'yı yaklaşık 35 milyon dolarla Bulgaristan izledi.
 
En fazla ürün ihracatında ikinci sırayı çekirdeksiz üzüm alırken, bu meyveye en çok talep ise Rusya Federasyonu'ndan geldi ve toplam ihracat 84 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ülkenin ardından 16 milyon dolarla Almanya geldi.
 
Özellikle son yıllarda ihracatında önemli oranda artış yaşanan kiraz, üçüncü sırada yer aldı ve en fazla 58 milyon dolarla Almanlar tüketti. Almanya'yı 18 milyon dolarla Rusya Federasyonu takip etti.
 
Rusya Federasyonu, en fazla ihraç edilen yaş meyve ve sebze ürünleri arasında dördüncü sırada yer alan portakala da büyük talep gösterdi ve 2011'de 52 milyon dolarlık satın aldı. Bu ülkeyi, 48 milyon dolarla Irak izledi.
 
Limon ihracatında da ilk sırada 50 milyon dolarla Rusya gelirken, ikinci sırayı 40 milyon dolarla Suudi Arabistan aldı.
 
Hıyara da en fazla talebi Rusya Federasyonu gösterdi ve 31 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu ülkenin ardından gelen Ukrayna'ya ise 6,6 milyon dolarlık hıyar gitti.
 
Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında önemli yer tutan Rusya Federasyonu, en fazla nar ihraç edilen ülkeler sıralamasında yine ilk sırada yer aldı. Yaklaşık 25 milyon dolarlık nar alan bu ülkeyi 11,7 milyon dolarla Almanya takip etti.
 
En fazla ihraç edilen ürünlerden olan ve narın ardından gelen greyfurt da en çok Rusya Federasyonu'na gönderildi. 21 milyon dolarlık ihracat yapılan bu ülkeyi 8,5 milyon dolarla Romanya izledi.
 
Sıralamaya göre, Irak'a 18 milyon dolarlık elma, Almanya'ya 13 milyon dolarlık sivri biber ve Rusya Federasyonu'na 11,8 milyon dolarlık çilek ihraç edildi.
Rusya Federasyonu, en çok ihraç edilen ürünler listesine göre kayısıda da şampiyonluğunu korudu. Ruslar, geçen yıl 11,7 milyon dolarlık kayısı (zerdali dahil) tüketirken, ardından gelen Almanlar ise 7,4 milyon dolarlık ihraç etti.
 
Bursa siyah incirini en çok Almanlar sevdi
 
Bursa siyah incirini de en fazla Almanlar sevdi. Bu ülkeye 10,5 milyon dolarlık incir giderken, takip eden Birleşik Krallık'a ihracat 4 milyon, Fransa'ya ise 3,2 milyon doları buldu.
 
Kuru soğan 9,6 milyon dolarla en fazla Rusya Federasyonu'na, çarliston biber 9,1 milyon dolarla Almanya'ya ve “Yalova incisi” üzümü 6,9 milyon dolarla Rusya Federasyonu'na, kornişon 6,1 milyon dolarla Almanya'ya ihraç edildi.
 
Patatese en fazla talep Gürcistan'dan (6,1 milyon dolar) gelirken, bu ülkeyi izleyen Irak'a 3,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
 
Şeftali 5,7 milyon dolarla en fazla Suudi Arabistan'a gitti ve bu ülkeli 5,3 milyon dolarla Rusya Federasyonu izledi.
 
Sakız kabağında da ilk sırada Rusya yer aldı ve ülke, geçen yıl bu üründen 5,5 milyon dolarlık ithalat yaptı. Rusya'yı 4,4 milyon dolarla Bulgaristan takip etti.
 
Dolmalık biber 4,6 milyon dolarla Almanya'ya, siyah çay 4,6 milyon dolarla Belçika'ya, kestane 3,8 milyon dolarla İtalya'ya, havuç 3,1 milyon dolarla Romanya'ya gitti.
 
Almanya, patlıcan (2,9 milyon dolar), karpuz (2,3 milyon dolar), kırmızı biber (2 milyon dolar), ayva (2 milyon dolar) ihracatında ilk sıraya yer aldı.
 
Pırasa ihracatı 1,5 milyon dolarla en fazla İsviçre'ye yapılırken, kavun 1 milyon dolarla Almanya'ya, maydanoz 1 milyon dolarla Romanya'ya, beyaz lahana 998 bin dolarla Almanya'ya, armut 983 bin dolarla Rusya Federasyonu'na gitti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız