SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıya 'Şarka' Tehdidi

A- A+ PAYLAŞ

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli, "En son aldığımız bilgiye göre şarka virüsü Kayseri'ye kadar geldi. İnsanlarda AIDS ve domuz gribi virüsü nasıl tehlikeli ise sert çekirdekli meyvelerde de şarka virüsü o kadar tehlikelidir" dedi.

Prof. Dr. Sezai Ercişli, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nde, "Şarka virüsü" konusunda seminer verdi. Seminerin açılışında konuşan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Yaşar Zengin, "Bilindiği gibi ağaçlar insanlar ve hayvanlar gibi değil. Onlarda kan dolaşımı var. Yara bir yerde çıktığı zaman yara ameliyatla alınıyor. Veya serum takılıyor. Ağaçlara virüs ve hastalık geldi mi, kan dolaşımı olmadığından yayılır ve ağacı kurutur. Hastalık geldikten sonra tedavisi mümkün değil" şeklinde konuştu.

Yurt dışından bir uzmanın Erik konusunda anlattıklarını dile getiren Zengin, "Şarka virüsü eriğe bulaştı. Biz o çeşidi yok etmek durumunda kaldık. Eğer sizin Hacıhalil kayısınıza şarka virüsü bulaşırsa, Hacıhalil çeşidini tamamen yok etmemiz lazım. Bilindiği gibi kayısımızın yüzde 80'i Hacıhaloğlu'dur" diye konuştu.

Zengin, şarka virüsü bulaşmış aşı kalemi ve fidanın Malatya'ya getirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ercişli ise, AIDS ve domuz gribi virüsü gibi yayılan şarka virüsünün çok tehlikeli olduğunu dile getirdi. Avrupa'da kayısı yetiştiriciliğinin en büyük tehlikesi olan ve kayısı yetiştiricilerini kasıp kavuran şarka virüsü konusunda bilgiler aktaran Prof. Dr. Ercişli, "En son aldığımız bilgiye göre şarka virüsü Kayseri'ye kadar geldi. İnsanlarda AIDS ve domuz gribi virüsü nasıl tehlikeli ise, sert çekirdekli meyvelerde de şarka virüsü o kadar tehlikelidir. Hızlı bir şekilde yayılan virüstür. Virüslerin tedavisi de mümkün değil gibi. Tedavisi çok zor" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız