SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısıyı AB Üyesi Yapacağız'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Avrupa Birliği (AB) kayısı coğrafi işaret tescil belgesi de alacağız. Dolayısıyla önce kayısıyı AB üyesi yapacağız" dedi.

Gazeteci Yazar Yavuz Donat'ın MTSO'yu ziyaretinde Donat'ın sorularını cevaplayan MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kayısıdan organize sanayi bölgelerine, ekonomik krizden Türkiye'nin gidişatına kadar birçok konularda görüşlerini dile getirdi.

Öncelikle kayısı hakkında düşüncelerini aktaran Erkoç, şu anda yılda 250-300 milyon dolar girdi sağlayan kaysının sanayi ürünü haline getirilmesiyle bu girdilerin 700-800 milyon dolarlara çıkabileceğini söyledi. Kayısının sanayi ürününe dönüştürülmesi ve katma değerinin yükseltilmesi konusunda üniversitelerdeki bilim adamlarına iş düştüğünü aktaran Erkoç, kayısının ekonomik girdisinin daha fazla olması için çaba gösterildiğini bildirdi.

Kayısının coğrafi işaret belgesini aldıklarını hatırlatan Erkoç, "Avrupa Birliği (AB) kayısı coğrafi işaret tescil belgesi de alacağız. Bu konuda son aşamaya geldik. Dolayısıyla önce kayısıyı AB üyesi yapacağız" dedi.

Kayısı iç tüketiminin daha fazla arttırılması gerektiğine dikkat çeken Hasan Erkoç, "Yıllar önce iç tüketim yüzde 5'lerde iken, halkımızın il dışına koli kolu yaş kayısı göndermesi, il dışına giderken beraberinde yaş kayısı hediyesi götürmesi nedeniyle bu oran yüzde 17'lere çıktı" şeklinde konuştu.

Organize sanayi bölgeleriyle ilgili bilgi de veren Erkoç, "2. Organize'de 60'a yakın fabrikamız bulunuyor. Yılsonuna kadar da 20-25'i devreye girecek. Şua anda 4 bin işçi çalışıyor. 11 bin civarında işçi burada istihdam edilecek" ifadelerini kullandı.

Malatya'nın 4.bölge'de teşvik kapsamında olması nedeniyle yoğun taleple karşılaştıklarını hatırlatan Erkoç, daha sonra şunları belirtti:

"Sadece 7 firma tarafından 85 milyon dolarlık yatırım yapılıyor. Bunlar arasında tıp alanından tutun, alabalık işleme tesisine kadar lirçok yatırım var. Eczacıbaşı nükleer tıpla ilgili yatırımı söz konusu. Alabalık üretimi yapıp, yurt dışına gönderilmesi planlanıyor."

Erkoç, global ekonomik krizle ilgili olarak da, Türkiye'nin komşu ülkelerinde ekonomik krizin daha fazla hissedildiğini, Türkiye'nin diğer ülkeler kadar ekonomik krizi çok fazla hissetmediğini kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız