SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısı İçin Elimizden Gelen Herşeyi Yapacağız"

0
Güncellendi - 2016-12-27 05:22:32
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey’i ziyaretinde “Kayısı Malatya’nın sosyolojisi ve ekonomisi için oldukça önemli” dedi.

Milletvekili Yaşar, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey’i ziyaret ederek, kayısının durumu ile ilgili bir süre görüştü.

Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Milletvekili Nurettin Yaşar’a ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, kayısının satışı ve pazarlanması noktasında gerçekleştirdikleri yeniliklerden bahsetti.

Malatya Ticaret Borsası olarak kayısının satışı ve pazarlanması noktasında daha iyi sonuçlar alma adına bir satış salonu kurduklarını söyleyen Özbey, “Bu binayı yaparken burada bazı şeyler düşündük. Kayısının pazarlanmasında ve üretim aşamasındaki sorunların bir noktada aşmak için satış salonu kurduk. Ve yine özel bir laboratuar kurduk. Burada da biz kükürt, nem, alfa toksin yabancı maddelerini analiz ediyoruz. Normalde 1 saatte olan analizleri bir 5 dakikada yapıyoruz. Buradaki satış salonunun amacı şu, kayıt dışılığı önlemek. Tüccar da üretici de kayıt altına alınacağı için aynı andan bütün kuru kayısı fiyatlarını ekranda görebileceksiniz, bu da size önümüzdeki süreçte ne olacağını bildirmiş olacak. Bizim kuru kayısı ihracat sezonumuz 1 Ağustos’ta başlayıp, Temmuz sonu itibariyle de bitiyor. Tabi Fetullahçı Terör Örgütünün yaptığı darbeden etkilenerek ihracatta azalma yaşadık. Şuanda 1 Ağustos’tan Kasım sonuna kadar Türkiye genelinde 34 bin 500 ton kuru kayısı ihracatı yapılmış. Bunun karşılığında 112 milyon 500 bin dolar girdi sağlamışız. Geçen yıla baktığımızda gerideyiz” diye konuştu.

Milletvekili Nurettin Yaşar ise yaptığı açıklamada kayısının Malatya’nın sosyolojisi ve ekonomisi için oldukça önemli olduğunu kaydederek, “Kayısı sadece Malatya’nın ekonomik ve tarımsal bir ürünü değil. Malatya’nın sosyal yapısını da etkileyen geniş bir kitleyi bir öneme sahip. Bu yüzden siyasetin dilinde her zaman bir kayısı başlığı vardır. Ben de siyasete girmeden önce aklıma ilk gelen şey kayısı oldu. Kayısı ile ilgili daha önce birçok araştırmam oldu. İnşallah kayısıyı hak ettiği noktaya taşımak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” şeklinde konuştu.

TSO ZİYARETİ..

Milletvekili Nurettin Yaşar, Malatya Ticaret Sanayi Odasını (TSO) da ziyaret etti.

Yaşar, ziyarette yaptığı konuşmada, başkanlık sistemiyle ülkenin önünü açacağını belirterek, geçmiş dönemde bir çok başbakanın, bu sistemi dile getirdiğini söyledi.

Kuzey Çevreyolu'nun yapımı için şantiye kurulmaya başlandığına dikkati çeken Yaşar, "Yapılacak yolla merkezdeki çevre yolunun trafiği biraz daha azalacak. Merkezi ve yerel yönetimin ili yeniden şekillendireceği bir sürece giriyoruz. Yeni bir metropol şehir üretilecek burada. Yoksa çarşı merkezli bir şehri 600 bin nüfus taşıyamaz." dedi.

Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise Fırat Kalkanı Operasyonunda şehit olanlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek, "Milletimizin başı sağolsun. Ülkemizin birlik, beraberlik ve kardeşliğe daha fazla ihtiyacı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizi parçalamak isteyen içerideki ve dışarıdaki hainler hiç bir zaman başarılı olamayacaklar." diye konuştu.

Darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgüte'ne karşı milletin iradesini ortaya koyduğunu vurgulayan Erkoç, terörün hedefine ulaşamayacağını söyledi.

Erkoç, iş dünyası olarak üretim ve istihdamı arttırarak, ülkenin güçlü ekonomiye sahip olması adına gayret edeceklerini sözlerine ekledi.

iha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Cekicen (7 yıl önce)
    Kayısı demek hayat demek
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı esnafı (7 yıl önce)
    Kayısı esnafı olarak acizane bazı önerilerim olacak eksik veya fazla şeyler söyleyebilirim hoş görün,söyleyeceklerim tamamen tavsiye niteliğindedir 1.Kimsenin tekelinde olmayan denetlenebilir başında devlet memuru bir müdürü olan en fazla 3 sene görev yapacak fisko birlik benzeri ,kayısı birlik merkezi açılmalı ,köylüden direk mal alımı yaparak sezonda köylünün maliyet ve kar hesabını yaparak fiyatı denge tutacak,devletede kazandıracak kendide kazanacak,köylüde esnafta kazanacak,kazandığında kayısının iç piyasadaki reklam ve tanıtımına yatıracak 2.olmazsa olmazlardan biride şire pazarı kesinlikle bulunduğu yerden başka bir yere taşınmalı,bu tür gıda hallerinde örnek alınacak bir çok proje mevcut,en az 100 mt karelik dükkanlardan olmalı,dükkanlar arası yol genişliği 20 mt olmalı,esnafların sosyal ve ticari ihtiyaçlarını karşılayacak alt ve üst yapıya sahip olmalı,kamyonlar ve hafif yük taşımacılığı yapan araçlar için garaj ,esnaflar içinde otopark olmalı,esnafımız müstahsil için borsanın peşinde gezmemeli,şire pazarı içinde borsanın temsilciği olmalı,yeni yapılacak pazarda banka,ptt,kargo şubeleri olmalı ,giriş ve çıkışında güvenlik olmalı,borsaya üye olmayan vergi tabelası olmayan ayakçı tabir edilen şahıslar pazardan uzaklaştırılmalı,bunlar hem esnafın değerini düşürüyor,hem köylüyü dolandırıyorlar,hele birde köylü kılığında sırf devlete vergi vermiyeyim diye tezgah açıp parekende satış yapıp,kayısı ve yöresel ürünlerimizi hijyenik olmayan şartlarda kokuşmuş fabrikasyon glikozlu ürünleri köylümün ev malı diye satan şarlatanlar var ya en çokta onlar pazardan kovulmalı 3.Malatya halkının hükümete verdiği destek ortada ,gürsel başkan ,vekillerimiz Başbakanımızla bir görüşme ayarlasın,100kişi gidelim sarayamı sığmayız : )köylümüz olsun ,esnafımız olsun,hatta köylüyü düşünen ,küçğk esnafı seven bildiğiniz kodaman ihracatçı varsa oda gelsin ben görmedim ama belki vardır : )bu işten ekmek yiyen herkesi yanımıza alalım,tutalım otobüsümüzü ,derdimizi,aklımızdaki çözümleri paylaşalım sorunlarımızı anlatalım kovacak halleri yok heralde bizleri 4. Aklımda söyleyecek çok şey var ama ,bu saate bukadar yazdığımla kalıcam,belki 5-10 kişi okuyucak,onlarda okuduğuyla kalacak,yetkili kimseye ulaşmıyacak, Bu devran böyle gelmiş böyle gidecek ,haydi di hoşçakalın
    0
    0
    Yanıtla
  • Baris (7 yıl önce)
    Bu zamana kadar neyaptınız ki bundan sonra neyapacaksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı esnafı (7 yıl önce)
    Bakın kayısı dünyanın bir çok yerinde yetişen bir ürün fakat,dünya piyasasında tutulan önceliği olan tek kayısı malatya kayısısı dır,rakibi yok bir kere ,bırakın türkiyenin başka bir yerinde yetişmeyi dünyada muadili yok,avrupanın herhangi bir şehrinde,köyünde bu kalitede ürün yetişse adamlar bunu marka yapar,kilosunu 100 dolara satardı,bizde nasıl peki,bizde ise kayısı yetim ,kayısı öksüz,devlet baba zaten atmış şire pazarı diye bir yetimhaneye kayısıyı,gelen vuruyor,giden vuruyor,şire pazarı yetimhanesinin Gürsel bey isminde bir müdürü var,yetim kayısı hergün dayak tekme tokat yerlerde,müdürün haberi yok,bırakmış 3-5 tane zalim bakıcının eline kayısıyı, onlarda zulme doymuyor, Anlıyacağınız müdür zaten belli ,bakıcıdan kastım ise büyük ihracatçılar,onlara müdüründe gücü yetmez zaten,yurt dışı der kayısı alacağız bir ihracatçımız derki gel bende 10 lira diğeri derki gel bende 8 lira o biride mal sattırmayacak ya gel bende 5 lira oldumu sana kayısı 5 lira ,ihracatçı rekabet yapıcam diye verirse 5 liraya köylünün malıda düşer 3 liraya,yetim kayısımızın şire pazarındaki yetim hikayesi bu ,anlıyana tabi,şimdide hiç pazarda görmediğimiz gürsel başkanla,seçim zamanı tv lerde ,sosyal medyada,esnaf ziyaretlerinde nereye baksak gördüğümüz,seçildikten sonra ise ne mecliste ne malatyada ,ne basında sesi çıkmayan vekilimiz gelmiş ,şire pazarı yetimhanesinin müdürüyle kayısı kurtacağız diye poz veriyorlar,Allah size akıl fikir,vicdan versin Bir yorum daha yazıcam oda kayısı nasıl kurtulur diye tabi okurda anlarsanız
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (7 yıl önce)
    bugüne kadar ne deger katmışşsanız ,bundan sonrada deger katacağınıza eminimm....hahahahahahahahah.boşşeyylerr,
    0
    0
    Yanıtla
  • şahin (7 yıl önce)
    Kimse boş naralar atmasın arkadaş kayısı malatyanın her şeyi fakirin ekmeği ama sahip çıkan yok şire pazarında üç -beş tane ayak vurucunun koyduğu fiyata göre çiftçi mağdur olmakta çiftçi masrafını karşilamayazken kodamanlar kaysının parasını yiyor. sayın vekillerimizin kaysıya minimum kayısı fiyat kotası koyması gerekir. ihracat bağlantıları kurulması gerekmektedir sözde değil icraatla malatyanın ezilen halkının çözümü olması gerekmektedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    14 Yıldır yapmadınız şimdi mi yapacaksınız. Ne yaptınız şimdiye kadar bir söyleyin de Malatya duysun ki bundan sonra yapacaklarınız inandırıcı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (7 yıl önce)
    Yasa ile koruma altına alın.Devlet fiyatını kor o fiyat altında ihracat yapan ihracatcının lisansını iptal edin Bakın kayısı değerini nasıl buluyor.Ha diyeceksiniz ihracatcı ihracat yapmaz.Yapmasın yapacak olanlar çıkar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (7 yıl önce)
    Alan bazlı destekle dönüme verilecek 200 tl'lik destek tahminen 50 milyon dolar eder diğer taraftan 100 bin ton için kilo başına 2 dolarlık artış ülkeye 200 milyon dolarlık kaynak girişi demektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (7 yıl önce)
    Kayısı kulağa güzel gelen entegre tesis,tanıtım,yeni pazarlara açılım,meyve suyu gibi hayallerle değil alan bazlı destekle ayağa kalkar.Örnek olarak geçen yıllarda bir defaya mahsus verilen destek kayısıyı en az 2,3 sene taşıdı.şuan kayısı 2 dolara zor satılıyor ama bu ürünün 10 dolar gördüğünü unutmayalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdal (7 yıl önce)
    Kayısı kulağa güzel gelen entegre tesis,tanıtım,yeni pazarlara açılım,meyve suyu gibi hayallerle değil alan bazlı destekle ayağa kalkar.Örnek olarak geçen yıllarda bir defaya mahsus verilen destek kayısıyı en az 2,3 sene taşıdı.şuan kayısı 2 dolara zor satılıyor ama bu ürünün 10 dolar gördüğünü unutmayalım
    0
    0
    Yanıtla
  • vahap (7 yıl önce)
    Malatya’nın kayısısıyla ilgili her dönem masa başında toplanılarak kayısının geleceğiyle ilgili bazı açıklamalar yapılıyor sahada gözle görülür bir çaba yoktur.1978 yılında öz san sanayi karşısında kayısı meşrubat fabrikası açılmıştı Türkiye geneline buradan kayısı meşrubatı gönderiliyordu bir kaç yıl sonra bu fabrika kapandı Üzerinden 38 yıl geçti böyle bir tesisi Malatya daha görmedi Kayısının yetişmiş olduğu il çelerimizin kaçın da soğuk hava deposu var
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan K (7 yıl önce)
    Kayısı için daha ne yapacaksınız. Bir bakan verdik bir gelişme olur diye. Ama 2 sene geçmiş daha ellerinden geleni yapacaklarmış. Sayın vekiller mayıs ayında bu konuşmalar olacaktı. Kayısı hasatı olmadan önce fiyata ayar vereceksiniz. Gariban köylünün hakkını koruyacağınız yerde boş işlerle uğraşıyorsunuz. Sonra da çıkıp gündeme gelmek için kayısı için ellerinden geleni yapacaklarmış. Günaydın!!!!
    0
    0
    Yanıtla