SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıyı Sizden Alalım"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:56:07
A- A+ PAYLAŞ
Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti Tarım Bakanı Donari Surmanidze, ülkelerine Ermenistan kayısısı yerine Türkiye’den gelecek olan kayısıyı tercih etmek istediklerini bildirdi. 
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi, Doğu Karadeniz Gezisi kapsamında Gürcistan’a geçerek, burada Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da ikili görüşme ve ziyaretlerde bulundu.
 
Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, TSO Meclis Başkanı Sami Payza ve yönetim kurulu üyeleri ile Meclis üyeleri, toplu olarak Acara Özerk Cumhuriyeti Tarım Bakanı Donari Surmanidze’yi ziyaret ettiler.
 
Yaklaşık 2 ay önce Malatya’ya gelerek çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunan Surmanidze, “Malatya’yı gördüm ve biliyorum” dedi.
 
Tarım Bakanı Surmanidze, gıda ve tarım ürünlerinin ancak yüzde 30’unu karşılayabildiklerini, geri kalan kısmını ise ithalat yoluyla aldıklarını söyledi.
 
Surmanidze, Acara bölgesine 1 milyondan fazla turistin geldiğini ve bu yıl 2 milyondan fazla turist beklediklerini ifade etti. Gürcistan’dan 24 ürünü KDV ödemeden ithalat edilebileceğini belirten Surmanidze, “Kayısıyı Ermenistan’dan getiriyoruz. Sizden rica ediyorum, kayısıyı Ermenistan’dan değil de Türkiye’den almak istiyoruz. Çünkü 2 milyondan fazla turist gelecek. Bu konuyla ilgilenmenizi rica ederim” dedi.
 
Hasan Hüseyin Erkoç, kendilerine zaman ayrılması nedeniyle teşekkür ederek, Acara ile Türk işadamlarının karşılıklı işbirliği ile ticari bir potansiyel yakalayabileceğini ifade etti. Erkoç, yapılan ziyaretin bir başlangıç olacağını ifade ederek, farklı konularda daha fazla işbirliği yapılabileceğini söyledi.
 
Tarım Bakanı Donari Surmanidze, Malatya heyetine Acara bölgesindeki tarım potansiyeli ve yapılacak olan yatırımlarla ilgili bilgilendirmede bulundu.
 
Malatya TSO Başkanı Erkoç, Bakan Surmanidze’ye kayısı hediye ederken, Bakan ise Erkoç’a yöresel dans figürü tablosu hediye etti.
 
İŞ TEKLİFİ..
Bu aradaMalatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclisi, Doğu Karadeniz Gezisi kapsamında Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum’da Acara Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti.
 
Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, TSO Meclis Başkanı Sami Payza ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis üyeleri toplu Acara Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ ile görüştü.
 
Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ, “Bu bir başlangıç. Her halde dünyanın başka bir yerinde de Türkçe konuşan bir başkan yardımcısı yokturdur. Gürcistan ve Acara bölgesinde, alınacak bir mal varsa, Türk getirsin, Türk satsın istiyor. Dünyanın en büyük kayısı üreticisi Malatya ise, Malatyalılar hiçbir aracı kullanmadan kendi kayısısını getirip burada satabilir. Ekonomik olarak, siyasi olarak Türkiye ile çok ciddi bir entegrasyona girmiş bir ülke burası. Türkiye’yi Ortaasya’ya bağlayacak olan bir giriş kapısı burası. Türkiye’de olaşan o eski imaj vardı. Burası şuanda dünyanın en güvenlikli ilk 8 ülkesinden birisidir. Burada mafya ve rüşvetten bahsedemezsiniz. Burada rüşvet teklif etmenin bile ciddi manada ağır cezası vardır. Burada bürokrasiye sıfır noktasında girilmiştir. Bütün mevzuat çalışmaları tamamlanmıştır. Bununla birlikte Gürcistan vergi mevzuatı tamamen Türkçeye çevrilecek. Gürcistan’ın bütün arzusu şu, alternatif 2 ülkeden işadamı geldiyse, Türk işadamını tercih eder. Bizim ticaret odalarının bünyesinde ticaret mahkemeleri kuruldu. Buda Türkiye’ye göre bir önde giden mesafe demektir. Ağır suçların dışındaki ticaret davaları önce, her iki tarafın rızası ile Ticaret Odası’na geliyor. Değişik meslek gruplarında bir komisyon oluşturuluyor. Mahkemelerin yükü azaltılıyor” dedi.
 
Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yaklaşık 2 ay önce Malatya’ya gelen Acara heyeti’nin daveti üzerine geldiklerini belirterek, karşılıklı işbirliği ve diyalogla iki ülke işadamlarının yatırım yapabileceğini ifade etti.
 
Erkoç, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ’a kayısı hediye ederken, Yeşildağ ise Malatya heyetine Acara bölgesindeki ekonomik göstergeleri gösteren broşürler verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız