SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıyı TÜBİTAK Araştıracak

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, kayısının besin değeri ve insan sağlığına olan etkilerinin klinik bir ortamda tespit edilmesi amacıyla hazırlanan ‘Kayısının Sağlıklı Beslenme Açısından Değerlendirilmesi Projesi’nin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nce yürütüleceğini bildirdi.

Kayısının sağlık ve beslenme açısından faydalarını belirlenmesi amacıyla TÜBİTAK ile işbirliği yapılacağını belirten Vali Daşöz, "Malatya'nın ve ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kayısı üretim ve tüketiminin arttırılması amacıyla; 2007 yılı hasat sonucu üretilecek olan yaş ve gün kurusu kayısının sağlık ve beslenme açısından faydalarının uluslar arası kabul görmüş yöntemlerle araştırılarak tespiti düşünülmektedir. Bu amaçla Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi'nce uygulanmak üzere İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından bir proje hazırlanmıştır" dedi.

Kayısıda yaşanan sorunların pazarlama sorunlarını aşılarak çözümleneceğini ve bu nedenle de kayısı tüketiminin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade eden Vali Halil İbrahim Daşöz, "Malatya tarımında en önemli üretim kayısı yetiştiriciliğidir. Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'i Malatya'da gerçekleşmektedir. Ortalama 60 bin çiftçi ailesi geçimini kayısıcılıkla sağlamakta ve her yıl 150-200 milyon dolar civarında gelir elde etmektedir. Ancak özellikle rekoltenin yüksek olduğu yıllarda kayısı fiyatları üretim maliyetinin altına düştüğünden çiftçilerimiz son derece mağdur olmaktadır. Sorunun çözümü için kayısının pazarlama sorunlarının aşılması gerekmektedir. Bu kapsamda alınması gereken tedbirlerden biriside kayısının tüketiminin çeşitlendirilerek, yaş ve gün kurusu kayısının da yurtiçi ve yurtdışı pazarlara satışa sunulmasıdır. Bu bakımdan kayısının besin değeri ve insan sağlığına olan etkilerinin klinik bir ortamda tespit edilerek, ulusal ve uluslararası yayınlarla duyurulması önemli görülmektedir" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız