SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayıtdışı Yüzde 41,3"

A- A+ PAYLAŞ
Malatya' da Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
 
Ramada Oteli Salonu'nda düzenlenen kapanış toplantısında, istihdamın arttırılması için yapılacaklar anlatıldı. Toplantıya Vali Ulvi Saran, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan, Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Öz İplik Sendikası Şube Başkanı Ömer Yabaş, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç, İş Kur İl Müdürü Durmuş Doğan, SGK İl Müdürü Metin Sümer, KOSGEG İl Müdürü Murat Seki, bazı sendika ve sivil toplum kuruluşu ile mesleki teşekkül temsilcileri katıldı.
 
Toplantıda açılış konuşması yapan Proje Koordinatörü Pınar Pehlivanoğlu, Öz-iş iplik Sendikası ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın organize ettiği, Avrupa Birliği'nin destekliği sosyal diyalog ve eğitim yoluyla kayıtlı istihdamın destekleme projesi kapsamında Malatya'da GAP ve Güntaş Fabrikalarında 300 kişiye eğitim verildiğini ve istihdam sağlandığını bildirip, proje hakkında bilgi aktardı.
 
Vali Ulvi Saran da konuşmasında, sorunların çözümünde diyaloğun ön planda tutulması gerektiğini bildirip, istihdamda kayıtlı olmanın önemini anlattı.
 
Hak İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise, önce konfederasyonlarının çalışma sistemini anlatıp, kavga yerine uzlaşmayı tercih eden sendikal anlayışları olduğunu vurguladı. "Kayıt dışı ile mücadelenin temeli sendikalaşmayı sağlamaktır" diyen Arslan, "Kayıt dışı ekonomi AB ülkelerinde yüzde 10-15 iken, Türkiye'de yüzde 41,3'dür" ifadelerini kullandı.
 
Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç da, "Ekonomisinin yüzde 40'ından fazlasının kayıt dışı olduğu bir ülkenin, istihdam ve işsizlikten milli gelir verilerine, iş kazası ve hastalıkları tespitlerinden üretim ve tüketim ölçümlemelerine kadar bütün istatistiki bulguları eksik, hatalı ve güvenli olmaktan uzaktır" diyerek, kayıt dışı ekonominin zararlarını anlattı.
 
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç da, hükümetten yapısal reformların biran önce yapılmasını beklediklerini ifade edip, rekabet şartlarının adaletli olması halinde kayıt dışı istihdamın azalacağını vurguladı.
 
Yeşil kartlı olanların sigortalılık sorununa da temas eden Erkoç, "İşçiler, bazı işverenlere sigorta yaptırmamalarını istiyor. Niye, yeşil kartları ellerinden gitmesin diye. Nüfusun 3'te 1'inin yeşil kartlı olduğu Türkiye'de bu sorunun giderilmesi gerekiyor" dedi.
 
İdeolojik davranılıp meslek liselerin önünün kesildiğini söyleyen Erkoç, "Avrupa'da yüzde 70'lerde olan meslek okulları ülkemizde yüzde 34'ler seviyesinde. Bu oran gelişmiş ülkeler oranına getirilmelidir" şeklinde konuştu.
 
Konuşmalardan sonra Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Desteklenmesi Projesi hakkında sinevizyon ile bilgi aktarılırken, projede emeği geçenlere de plaket verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız