SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayseri Doğalgazı Malatyalı Grubun

A- A+ PAYLAŞ

Malatyalı Çalık ailesinin sahibi olduğu ve yönetim kurulu başkanlığını Ahmet Çalık'ın yaptığı Çalık Holding bünyesindeki Çalık Enerji, HSV Kayseri Doğal Gaz Dağıtım Pazarlama ve Ticaret A.Ş.'nin hisselerinin yüzde 90'ını satın almak için anlaşma imzaladı.

Çalık Enerji'den yapılan açıklamada, 2004 yılında, özelleştirme kapsamındaki Bursagaz'ı satın alarak doğalgaz dağıtım sektörüne adım atan Çalık Enerji, enerji sektöründeki büyüme stratejisi doğrultusunda Kayseri'nin doğalgaz dağıtım ve işletimini yapan HSV Kayseri Doğal Gaz Dağıtım Pazarlama Ticaret A.Ş.'nin hisselerinin yüzde 90'ını satın almak için anlaşma imzaladığı bildirildi.
HSV Kayseri'nin yüzde 10 hissesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait bulunuyor. Anlaşma, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Rekabet Kurumu tarafından onaylandı.

Anlaşmayı takiben HSV Kayseri'nin üst yönetimi de değişti. Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık, HSV Kayseri Doğal Gaz Dağıtım Pazarlama Ticaret'in de Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Şirketin Genel Müdürlüğüne iki yıldır Bursagaz Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Ahmet Hakan Tola atanırken, Yönetim Kurulu üyeliklerini de Çalık Holding temsilcileri üstlendi.

Serbestleşen doğalgaz piyasasında faaliyette bulunmak üzere bir grup iş adamının ortaklığında 2003 yılında kurulan HSV İnşaat, aynı yıl EPDK tarafından gerçekleştirilen doğalgaz dağıtım ihalelerinin ilki olan Kayseri doğalgaz dağıtım ihalesini kazanmıştı. Firma, ihale sonrası şirket ünvanını HSV Kayseri Doğal Gaz Dağıtım Pazarlama Ticaret A.Ş. olarak değiştirdi ve 2 Şubat 2003 tarihinde, 30 yıl geçerli olmak üzere Kayseri için dağıtım ve işletme lisansını aldı.

1 milyonun üzerinde nüfusu olan Kayseri'nin doğalgaz abone potansiyeli 280 bin olarak tahmin ediliyor. HSV Kayseri, 2003 yılından itibaren gerçekleştirdiği altyapı çalışmalarıyla şehrin lisans bölgesinin yüzde 55'ine doğalgazı ulaştırmış durumda. Halen 100 bine yakın doğalgaz abonesi bulunan Kayseri'de 83 bin abone aktif olarak doğalgaz kullanıyor.

2004 yılında, kısa adı Bursagaz olan Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt A.Ş.'nin yüzde 90'ını 120 milyon dolar bedelle satın alan Çalık Enerji, HSV Kayseri'yi de bünyesine katarak bu alandaki etkinliğini artırmak istiyor. Yürürlükteki mevzuata göre doğalgaz dağıtım şirketlerinin yüzde 10'u büyükşehir belediyeleri kontrolünde bulunuyor.

Çalık Enerji, Bursagaz'dan elde edilen deneyimlerin Kayseri'de de kullanılmaya başlanmasıyla kısa sürede Kayseri'deki abone ve kullanıcı sayısında da önemli artış hedefleniyor.

3 yıl önce Malatya'dan TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne aday gösterilip bu ödüle layık görülen Ahmet Çalık'ın yönetim kurulu başkanı olduğu şirket, 2005'deki Malatya Doğalgaz Lisans ihalesine de katılmış, ancak işi Peker İnşaat şirketi almıştı.

Yönetim kurulu başkanı da bir süre önce sonuçlanan Enerji Yolsuzluğu davasında hapis cezasına çarptırılan ve bu cezası ertelenen Erhan Peker olan Peker İnşaat şirketi, geçtiğimiz aylarda Malatya Doğalgaz Dağıtım Şirketi olarak kurdukları PEGAZ'ı AKSA Enerji şirketi adlı bir şirkete fiilen devrederken, resmi onayın henüz çıkmadığı öğrenilmiş, Çalık şirketi uzun süredir devredileceği konuşulan PEGAZ'a talip olmamıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız