SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kaza Yerini Bildiren Sistem

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki liseli öğrenciler, BBP'nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun geçtiğimiz yıl geçirdiği kazadan esinlenerek kaza yapan bir aracın yerini yakınlarına bildiren ve yine kaza yerine en yakın hastane ve emniyet noktasınıda kazazedeye ulaştıran bir sistem geliştirdiler.

Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Arası Proje Tabanlı Beceri Yarışmasında Malatya Şehit Kemal Özelper Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde öğrencilerinden Miraç Güler, Selçuk Sucu ve Ayhan Kulbay'ın danışman öğretmenleri İbrahim Duran ve Ömer Hanbay'ın gözetiminde gerçekleştirdikleri ve FİNDER adını verdikleri, "Kaza anında araç yer tespit cihazı"nı geliştirdiler.

Proje hakında bilgi veren öğrencilerden Miraç Güler, "Trafik kazası esnasında kazadan yaralanan birisinin kaza yaptığını bildirmesi, bildirse dahi yerini ifade edebilmesi her zaman mümkün olamamaktadır. Nitekim az çok herkesin medya vasıtasıyla tanık olduğu buna benzer birçok olay meydana gelmiştir. Kaza anı ve yerinin tespiti kazazede ve yakınları için çok önemlidir. Günlerin ve saatlerin değil saniyelerin sayıldığı andır" dedi.

Geliştirilen sistem hakkında bilgi veren Miraç Güler, "Devre kaza anında veya aracın darbe alması esnasında 2222 nolu telefon numarasına NEREDEYIM mesajını göndermektedir. Bu numaradan o anda cep telefonunun nerede olduğunu belirten koordinat bilgileri gelir. Gelen bu mesaj cep telefona geldikten sonra telefon hafızasına kaydedilmiş olan numaraya gönderilir. Bu koordinatlar vasıtasıyla aracın yeri tespit edilmiş olur. Bu sistem otomatik olarak çalıştığında dolayı bir yönden fayda sağlamaktadır" ifadelerini kaydetti.

Güler, sistemin çalışma şeklinide şu şekilde anlattı:

"Devreye yerleştirilmiş olan piezoelektrik malzemeler, arabanın kaza yapması veya herhangi bir darbeye maruz kalması sonucu uçlarında elektrik sinyali oluşturmasına neden olur. Op-amp vasıtasıyla bu elektrik sinyalleri yükseltilir. Yükseltilmiş olan sinyaller röle uçlarına uygulanarak kontakların çekmesi sağlanır. 4017 entegresi vasıtasıyla cep telefonun tuş uçları menüdeki işlem sırasına göre kısa devre yaptırılır. Böylece tuşa basma sağlanmış olur. Tuşa basma işlem sırası her telefon için farklı olacağından bu devreye hangi cep telefonu bağlanacak ise o cep telefonun menü sıralamasına göre ayarlamalar yapılmalıdır. İşlem sırasına göre mesaj gönderilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız