SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kazı Çalışması Yapılacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:23:00
Kazı Çalışması Yapılacak
A- A+ PAYLAŞ
 
Darende'deki Aslantaş Heykelleri için kazı yapılacağı öğrenildi. 
 
Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu Başkanı (KUDEB) Sanat Tarihçisi Levent İskenderoğlu yaptığı açıklamada "Köye üç kilometre uzaklıkta yer alan mevkide bulunan kaya taşı Aslantaş heykellerinin Hitit dönemi eserlerinden olduğu ve kayıp Hitit şehirlerinden birinin kapısı olduğu düşünülüyor. Milattan önce 1500-2000'li yılların başında yontulduğu tahmin edilen ve Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu sanılan Aslantaş heykelleri; Yenice köyünde kuzey güney yönünde ayakta durur vaziyette ve kaya taşının yontulmasıyla yapılmış. Aralarında yaklaşık olarak 4 metre civarında mesafeler bulunan heykeller, birbirlerine paralel olarak, başları kuzeye bakar şekilde. Taştan yapılan heykellerin her biri yaklaşık olarak 4-5 ton ağırlığında. Geç Hitit Dönemi şehir devletlerinden biri olan ve tarihi Hitit kitabelerinden öğrenilen Malatya'nın; M.Ö. 1750 yıllarında, Hitit kralları II. Mursilis, Muvatalli ve III. Hattusilis dönemlerinde Kuzey Suriye ile Anadolu arasında önemli yol kavşağında olması nedeniyle Hitit birliğine girdiği ve bir Hitit şehri olduğu sanılmaktadır." ifadelerini kullandı. 
 
Çalışmaların Ağustos ayında başlayacağını söyleyen İskenderoğlu, " 15-20 gün sürecek ve Aslantaş heykellerinin çevresinde kalan bölümlerde 3-4 noktada çalışma yapılacak. Bu çalışma ile bölgenin pek çok kayıp Hitit şehrinden birisinin olup olmadığı tespit edilecek. Hititlerin şehirlerinin girişine insan başlı, aslan gövdeli, kartal kanatlı sfenks ya da girişin iki tarafına aslan figürü koydukları bilindiğinden, Yenice'de bulunan 2 aslan figürünün bir şehrin girişindeymiş gibi yan yana durması, 2 metreyi bulan yükseklikleri kayıp Hitit şehri tezini güçlendiriyor. Malatya Arkeoloji Müzesi yöneticileri ve Türkiye'nin önemli akademisyenlerinin yürüteceği kazı soncunda burası turizme kazandırılacak" dedi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız