SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"KDV İndirimi Konut Fiyatını Düşürecek"

0
Güncellendi - 2016-09-09 11:42:23
A- A+ PAYLAŞ

Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, konut satışlarındaki düşüşü önlemek amacıyla KDV'nin geçici olarak indirilmesinin, konut fiyatlarında yaklaşık yüzde 10'luk düşüş sağlayacağı değerlendirmesini yaptı.

malatyahaber.com yazarlarından olan Altaş, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Son dönemde inşaat sektöründe yaşanan durgunluk ve konut stokunda yaşanan artışa bağlı olarak konut satışlarında meydana gelen düşüşü önlemek ve sektörde bir canlanma sağlamak amacıyla Mart 2017’ye kadar KDV oranları geçici olarak yeniden düzenlenmiş bulunmaktadır.

8 Eylül 2016 tarihli düzenleme ile Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar gereğince 150 m2’den büyük konut teslimleri ile Büyükşehir sınırları içerisinde 150 m2 ye kadar olanlarda ve arsa m2 birim fiyatı 1000 TL üstü olan konut teslimlerinde KDV oranı %18’den %8’e düşürüldü bu da bu tarihten sonra yapılacak konut teslimlerin de %10 oranında bir düşüş ucuzlama sağlamış olacaktır.

Bildiği üzere 2013 yılında yapılan bir düzenlemeyle konut teslimlerinde KDV oranları düzenlenmiştir. Yapılan düzenlemeyle Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamı dışındaki illerde Net alanı 150 m2’nin üstünde olan konutlarda %18 KDV oranı uygulanırken, Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamındaki illerde ise Net alanı 150 m2’ye kadar konutlarda konuta ait arsa birim m2 değeri dikkate alınarak %1, %8 ve %18 gibi farklı oranlar uygulanmaktaydı.

Geçtiğimiz gün 08 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı 08 Eylül 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 31/3/2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) teslimlerinde oranlar yeniden belirlenmiştir. Buna göre; Büyükşehir Belediye kanunu kapsamında olmayan illerde; 08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslimi gerçekleştirilecek net kullanım alanı 150 m2 üstü olan konut teslimlerinde yeni KDV oranı %8 olarak uygulanacak. Malatya'nın da içinde yer aldığı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde ise 08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslimi gerçekleştirilecek net alanı 150 m2’ye kadar olan ve arsa birim m2 fiyatı Bin Türk Lirası ve üzerinde olan konutların tesliminde de yeni %8 olarak, belirlenmiş bulunmaktadır.

Bununla birlikte önceki düzenlemelere göre konut teslimlerinde % 1 ve % 8 olarak uygulanan KDV oranlarında da herhangi bir değişik söz konusu değildir."

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız