SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Keban Kapak Açıyor, Karakaya'da Seviye Daha da Yükselecek

0
Güncellendi - 2019-05-19 05:31:36
Keban Kapak Açıyor, Karakaya'da Seviye Daha da Yükselecek
A- A+ PAYLAŞ

VALİLİKTEN KARAKAYA İÇİN UYARI.. Keban Barajı Gölü'nde suyun maksimum seviyeye yaklaşması nedeniyle kapakların açılacağı belirtilirken, Malatya Valiliği de bu suyun akıtılacağı karakaya Baraj gölüyle ilgili uyarılarda bulundu. Bu arada, başta geçtiğimiz günlerde haberlere konu olan ve parkın bir bölümünü de etkileyen su seviyesi yükselmesiyle, kapak açılmasıyla mesire olarak da kullanılan kıyılarda daha geniş bir alanı etkileyeceği belirtiliyor.

VALİLİKTEN YAPILAN UYARI..

Keban Baraj Gölü'nde su seviyesinin yükselmesi nedeniyle, alt kısımda bulunan Karakaya Baraj Gölü'ne daha fazla su bırakılmasıyla ilgili olarak Malatya Valiliği'nden, Vali Yardımcısı Ahmet Çırakoğlu imzasıyla bir açıklama yapılarak, vatandaşlar ile ilgililer uyarıldı.

DSİ Genel Müdürlüğü'nün kaynak gösterildiği Valilik uyarı yazısı şöyle:

"2019 yılının beklenenden fazla yağışlı geçmesi nedeni ile Murat ve Fırat nehrine gelen sularda son zamanlarda büyük bir artış görülmüştür. Fezeyan başlangıç döneminin başlaması ile birlikte Keban Baraj Gölü'nün kısa sürede dolması beklenmektedir. Gelen suya bağlı olarak Mayıs ayında normal işletme şartları dışında kontrollü olarak baraj kapaklarının açılarak barajın mansabına su bırakılmasının planlanmaktadır.

Keban Baraj Gölü'nün maksimum su seviyesi 845,00 m olup, 15.05.2019 tarihinde su seviyesi 843,21 m'dir. Baraj gölü günlük ortalama 15­20 cm yükseldiği için barajın dolusavak kapakları 844,00 m kotunda açılacağı ilgi yazı ile bildirilmiştir.

Bu sebeple vatandaşların ve Karakaya Baraj Gölü üzerinde kafes balıkçılığı yapan işletmelerin can ve mal kaybı güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alınması ve uyarıların yapılması hususunda; bilgi ve gereğini rica ederim."

KEBAN'DA 3 KAPAK AÇILDI, 3 KAPAK DA PAZAR GÜNÜ AÇILACAK

Bu arada, Türkiye’nin enerji ihtiyacının karışlanması için 45 yıl önce kurulan Keban Baraj Gölü’nde su miktarının maksimum seviyeye ulaşması nedeniyle 15 yıl sonra ilk defa savaklardan 3’ü açıldı. Barajın savakları açılması nedeniyle bir çok kişi ilçeye gelerek o ana şahitlik ederken, diğer 3’ününde Pazar günü açılacağı öğrenildi.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı için devasa bir yatırım olarak 1966 yılında temeli atılan 8 yılda tamamlanıp 1974 yılında faaliyete geçen Keban Barajı ve Hidro Elektrik Santrali (HES) 45 yılı geride bıraktı. 45 yıldır ekonomiye önemli katkı sunan ve ülkenin enerji üretiminin yüzde 7’sini karşılayan Keban Barajı’nda üretilen elektrik yaklaşık 1 milyon 850 bin konuta yeterli olduğu biliniyor.

Bugün ise Keban Barajı’nda 15 yıl sonra ilk defa farklı bir heyecan yaşanıyor. Geçmiş yıllarda yaşanan kuraklıklar nedeniyle kuruyan nehir ve derelerden yeterli su girişi olmaması nedeniyle en dip seviyelere kadar ulaşan baraj, özellikle 2019 yılının 4 ayında yaşanan yüzde 30 fazla yağış miktarı sayesinde maksimumu seviyeye geldi. 158 kilometrelik havzası bulunan gölün derinlik olarak maksimum seviyesi olan 845 metreye ulaşması nedeniyle, 15 yıl sonra bugün savaklardan 3’ü açıldı. İlçeye bir çok kişi gelerek o ana şahitlik etti. Öte yandan, diğer 3 savağın ise Pazar günü açılacağı belirtildi.

Bu sene yağışların bol olduğunu belirten ve savakların açılmasını izlemeye gelen Mustafa Doğan, "15 sene aradan sonra ilk kez tekrar açıldı. Çok heyecanlıyız. Karlarda tam erimedi. Merakla bekliyoruz ve izliyoruz" dedi.

O anlara tanıklık eden Ramazan Oruç da, "Bereketli bir sene geçti. 15 yıl sonra baraj kapakları açıldı. Bu hakikaten güzel bir görüntü. Dışarıdaki insanların buraya akın etmesini bekliyoruz. Güzel bir ortam oluştu. Çok zevk aldım. Aynı zamanda çocukluğumu tazeledim. Bu anıyı yaşadık. Artık gözlerim yaşarmaya başladı" ifadelerini kullandı.

KARAKAYA'DA SEVİYE DAHA DA YÜKSELECEK..

Keban Barajı'ndan daha fazla su bırakılmasıyla, barajın alt kısmında yeralan Karakaya Baraj Gölü'nde de su seviyesinin daha yükseleceği bildirildi.

Karakaya Baraj Gölü'nde su seviyesinin maksimum koda yaklaşması nedeniyle, aralarında Atabey İskelesi ve çevresinde yapılan parkın bir bölümü sular iç kıyıya doğru yükselmeye başlamış, Battalgazi- Baskil arasında sefer yapan feribotlar, parka yanaşmaya başlamışlar, bu da geçtiğimiz günlerde malatyahaber.com'da haber olarak duyurulmuştu.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten- Elazığ, iha

FOTO: Keban Barajı'nda son görüntüler (Elazığ-iha)

Karakaya'da seviyesi yükselen sular Atabey İskelesi çevresindeki parkın bir bölümüne kadar gelmişti.(Mehmet GÖRESİYE)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Alper (4 yıl önce)
    geçen gün yine barajın kenarında bankta oturuyorum baktım bi sazan yüzüyor ayağımın altında. ben bu sazanı nasıl attım sırtıma bindim vapura çevreyolunda indim anadın mı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    Vatandaş yorumlar güzelde artık hesap sorulsun yahu. Yeter yanlış yaptılar yahu. Ha bu arada inşaat mühendisleri odası ses ver. Bu tür projeler yapılmadan toplumu bilgilendirin. Rabbim katında yanlış yapan cezasını çekerde bilipte söylemeyeler sizin haliniz daha beter. Allah selamet versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bozdepeli (4 yıl önce)
    Tüh,parkın birgün su altında kalacağını düşünemedık.sorun yok tekrar bir ihale biraz beton biraz yeşillik bir kaç yila mega projeyi yetiştiririz.allah akıl fikir versin
    0
    0
    Yanıtla
  • Sezgin (4 yıl önce)
    300 milyonluk proje. Bu kadar olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Siz asıl kale ilçesinde Cemal başkanın yaptığı trilyonluk su altı mesire yerini bi görün bayrak direkleri bile suyun altında kalmış vaziyette üstelik bir ay önce suya batmaya başladı...bir bilene sormayı bırakın kul hakkı nedir bilsinler yeter
    0
    0
    Yanıtla
  • Güzel bir yorum olmuş. Su altı mesire alanı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (4 yıl önce)
    Dere yataklarını yapılaşmaya açan; denize dolgu yapıp hava alanı, kara yolu inşa edenle baraj gölü sahasına park yapan arasında öngörü ve vizyon açısından fark yoktur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Narin (4 yıl önce)
    Polat’ın 112 acil eylem planı içinde degilmiydi bu proje ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nabi Şavata (4 yıl önce)
    Karakaya gölünün , max su kotu 693 m dir. 5 metre dalgalanma payı ile en az 680 kotunun üstüne yapılmalıdır. Bizim ülkede, bir bilene sorulmaz, herkes çok akıllı
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (4 yıl önce)
    olsun yine yaparız nasıl olsa "batı bizi kıskaniii"
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Ben yaptım oldu..ülkede liyakat yok genel sıkıntı
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (4 yıl önce)
    peki parkı yaparken hiç mi kodu bilen yoktu.Bunun sorumlusu kim.park sular altında.
    0
    0
    Yanıtla