SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kebir Camii Restorasyonu Ne Zaman Bitecek?"

0
Güncellendi - 2016-10-24 19:38:32
A- A+ PAYLAŞ

  • CHP'li Ağbaba, Çırmıhtı'daki Kebir Camii'nin durumunu Başbakan Binali Yıldırım'a sordu..

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, restorasyonuna  başlandıktan kısa süre sonra çalışmaları durdurulan, bölge sakinlerinin tepkileri üzerine  restorasyonuna  tekrar başlanan Çırmıhtı'daki Kebir Camii’sinin akıbetini sordu.

Malatya Yeşilyurt eski ilçe merkezi Çırmıhtı'da halk arasında Merkez Cami, Çarşı Cami, Mustafa Ağa ya da Büyük Cami cami olarak da dillendirilen 263 yıllık Kebir Camisi (Cami-i Kebir) bir süre önce  restorasyona alınmış, ancak kısa bir süre sonra  çalışmalar durdurulmuştu. Caminin etrafı bariyerlerle çevrili bir şekilde uzun sürer hiçbir çalışma yapılmadan bekletilmiş,halktan gelen tepkiler üzerine  çalışmalara tekrar başlanmıştı. İddialara göre restorasyon esnasında caminin bazı yerlerinde yıkılmalar meydana geldiği bu nedenle çalışmaların uzun süre aksadığı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili kamuoyuna açıklayıcı bilginin verilmediğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,30 Ocak tarihinde bitirilmesi gereken restorasyonun bu tarihe yetişmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

BAŞBAKAN YILDIRIM’A  SORULAR

Başbakan Binali Yıldırım tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Ağbaba, Başbakana caminin akıbetini sordu.Ağbaba önergesinde ; Tarihi Kebir Camisi restorasyonu uzun süre neden  durdurulmuştur. Caminin bazı yerlerinin restorasyon çalışmalarının ardından yıkıldığı,çalışmaların bu sebeple durdurulduğu doğru mudur? Yıkılan yerlerle ilgili hangi çalışmalar yapılmaktadır? Cami ibadete açıldığında yıkımdan kaynaklı güvenlik sorunu yaşanacağı iddiaları doğru mudur?  İhale sözleşmesine göre 30 Ocak 2017 tarihinde bitirilmesi gereken restorasyonun bu tarihe yetiştirilmesi beklenmekte midir? Yeşilyurt’un merkezinde yer alan tarihi cami ne zaman halkın ibadetine açılacaktır?

ARŞİV FOTO: Yeşilyurt- Çırmıhtı merkezdeki Camii Kebir, restorasyon öncesi ve başladıktan sonraki görüntüler..

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

camiikebir3

camiikebir4

 

camiikebir1

camiikebir2

camiikebür

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mahmut Şalvarcı (7 yıl önce)
    Ben bu camiide çok namaz kıldım. Malatya dışında yaşamamla birlikte her yıl Çırmıktı'ya gitmekteyim. En son halini gördüm. Gördüğüm kadarıyla hiç bir özelliği olmayan, eğrelti bir yapı. Doğru değerlendirilip, siyasi veya değişik mülahazalarla yanlış adım atılmamalı. Eğer "tarihi, kültürel, farklı bir özelliği yoksa" yıkılıp yerine güzel bir camii yapılmalı. Şayet varsa bir özelliği, gerekli bakım ve onarımı yapılarak bir an önce ibadete açılmalı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (7 yıl önce)
    Restorasyonu biten kısma bakıyorum en alt fotoğrafta, böyle restore edeceklerse hiç etmesinler bence. Sonradan eklenen taşların şekliyle orijinaldekiler aynı mı, örülme şekilleri aynı mı? Bu kadar saçma bi restorasyon yapacaklarına hiç yapmasınlar.
    0
    0
    Yanıtla