SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Keçi Sütüne Dikkat!..''

A- A+ PAYLAŞ

Tarım İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, keçi sütünün besin değerlerini ve ürünlerin sağlık başta olmak üzere insana katkılarını yazılı bir açıklamayla sıraladı.

Anne sütüne en yakın ürünün keçi sütü olduğunu belirten Aytekin'in açıklaması şöyle:

"Yeni doğan yavrunun en önemli besini olan sütün içerisinde bulunan proteinler, süt yağı, vitaminler ve mineral maddeler gibi temel besin öğeleri yavrunun büyüyüp, serpilmesini sağlarken, doğa’da sadece sütte bulunan ‘’laktoz ‘’ dediğimiz süt şekeri’de yavrunun beyin ve sinir hücrelerinin gelişmesine, tam ve mükemmel oluşuna katkıda bulunur.

-M.Ö.450’lerde Hipokrat’ın besleyiciliği ve tedavi edici özelliğine değindiği, Homer’in Tanrı ve Tanrıçaların temel besini dediği keçi sütünün diğer sütlere göre üstün özellikleri vardır.

-Keçi sütleri, etkili olarak soğutulduklarında 3-4 gün tazeliklerini korumaktadır.

-Bakteri miktarı diğer hayvanlarınkinden daha azdır. Keçilerin genelde daha sağlıklı hayvan olmaları, onlardan hijyenik şartlarda elde edilen sütlerinde tüberküloz ve brusellos gibi patojenlerin görülmemesi nedeniyle birçok batı ülkesinde sağılan keçi sütleri, üreticilerince doğrudan içilerek tüketilmekte, hatta bebekler içinde ısıtılmadan doğrudan tüketilebilecek kadar temiz olabilmektedir.

-Batılı doktorların raporlarına göre; Astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, bazı cilt hastalıkları, bebek eksemaları, varisle ilgili rahatsızlıklar, tanımlanamamış virütik apseler, iştahsızlık ile beraber geceleri gelen öksürük nöbetleri gibi çok çeşitli şikayetlerle gelen birçok hastanın tedavileri, ilaçlarla başarılamamış fakat keçi sütü ve ürün kürleri uygulanarak tedavide başarılı olunmuştur.

-Keçi sütleri özellikle kalsiyum açısından mükemmel bir besin kaynağı,

-Keçi sütü yağları, organizmada iltihaplanmayı önleyici olduğu saptanan yağ asitlerini içermektedir.

-Temiz hayvan, hijyenik sağım koşulları ve kokusuz, tozsuz temiz çevre şartlarında; Saanen keçilerinden elde edilen sütlerin herkesin hoşuna gidecek özel bir tad ve kokuya sahip olduğunu göstermiştir.

-Keçi sütü ve bu sütten yapılan keçi sütü ürünlerinin hazmı çok daha kolay olup, inek sütü yoğurduna allerjik bir kimse keçi sütü ve yoğurdunu kolaylıkla tüketebilir, proteinlerinin besin değeri ise inek sütü proteinlerinden daha üstündür. Proteini oluşturan kazein, albumin ve globilin’in oranları açısından da diğer süt hayvanları içinde anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür.

-Dünyaca tanınan ‘’ Feta Peyniri’’ ve ‘’Teleme Peynirleri’’ ile piyasanın kaliteli ‘’ Kelle-Mihaliç Peynirleri’’ keçi sütünden yapılmaktadır.

-Keçi sütünden ‘’Tulum Peynirleri’’ yapılabilir,‘’Kefir ‘’ yapımında, süzme yoğurt ve meyveli, aromalı yoğurt üretimi ve ayran için yoğurt üretiminde başarı ile kullanılabilir.

-Keçi sütleri, inek sütüne oranla % 50 daha az maya ile pıhtılaştırabilir.

-Kaliteli keçi sütlerinden elde edilen ‘’süt tozu ‘’ özellikle çocukların beslenmesinde, çeşitli gıda maddeleri üretiminde doğrudan değerlendirilebilir.

-Kaliteli dondurma keçi sütünden yapılmaktadır. Anadolu’da özel olarak hazırlanan keçi sütü tereyağlarının, padişah saraylarının baklavalarının hazırlanmasında kullanılmış olduğu unutulmamalıdır.

-Keçi sütü ve keçi sütünden yapılan, yoğurt, peynir, krema ve tereyağı gibi süt ürünleri, keçi sütünün besinsel ve sağlık özelliklerinden ötürü Avrupa’da Healt shop’larda yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Batı’da, çocuklarının çeşitli alerji ve eksema durumlarını tedavi etmek amacıyla ailelerinin süt keçilerini evlerinin bahçesinde beslediği görülmektedir.

Bu nedenle keçi sütü peynirleri ve keçi sütü tereyağı özellikle aranmalı, tercihen tüketilmelidir.

Beslenme kolaylığı, vücut ağırlığına oranla inekten daha fazla süt vermesi, sütünün zenginliği ve hazım kolaylığı, tedavi edici özellikleri nedenleriyle, üstün vasıflı süt keçileri yada kıl keçilerini Saanen keçileriyle melezleyerek, keçi sütü üretiminin ülkemizde daha da yaygınlaştırılmasına çalışılması; keçi sütünün hayvansal protein açığı bulunan toplumumuzun daha iyi ve daha sağlıklı olarak beslenmesindeki çok önemli yerini gereğince ve daha etkin olarak almasını mümkün kılacak; süt fabrikalarımızda işleyecek süt bulunmadığı ve ancak % 10 gibi düşük kapasite ile çalışıldığı zamanlarda, keçi sütünün değerlendirilmesi, yıl boyunca düzenli bir süt üretimini mümkün kılacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız