SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kederde Tasada.." Dayanışma

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:40:49
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da  sosyal dayanışma ve yardımlaşmanın güzel örneklerinden birisi 29 Aralık 1946 tarihinde kurulan ve 18 Şubat 1947'de faaliyete geçen ancak günümüze ulaşamayan Malatya Dokumacılar Kooperatifi Ortakları ve Memurları Yardımlaşma Derneği'nin kuruluş amacında görülüyor.

Dönemin Valisi Ahmet Kınık imzası ile kuruluşuna izin verilen Malatya Dokumacılar Kooperatifi Ortakları ve Memurları Yardımlaşma Derneğinin, “teşekkül maksadı”, “Dernek mensuplarından vefat edenlerin hayatta iken yazılı olarak tâyin ve tespit edecekleri kimselere ve üyelerden bizzat evlenenlere veya oğlunu ve kızım evlendirenlere çocuk doğumu halinde nakdi yardımda bulunmak” şeklinde aktarılıyor..

Derneğin tüzüğünde “Derneğin adı ve merkezi” ise şu şekilde aktarılıyor, “ Tüzelkişiliği haiz olmak üzere (Malatya Dokumacılar Kooperatifi Ortakları ve Memurları Yardımlaşma Derneği) adı ile bir  dernek kurulmuştur. Derneğin merkezi Malatya  İlindeki Dokumacılar Kooperatifi binasıdır. Bu ildeki diğer dokumacılar kooperatifi de şube halinde Derneğe iştirak edebilirler.”

Evlenenlere, Çocuğu Doğanlara, Cenazesi Olanlara..

Derneğin konu ve amacı ise şu şekilde belirtiliyor; “Dernek üyelerinden ölenlerin ailelerine yardım. 

Dernek üyelerinden evlenenlere yardım.  Dernek üyelerinden oğlunu veya kızını evlendirenlere yardım.  Doğum vukuunda yardımlarda bulunmaktan ibarettir.  Ölüm halindeki yardım, aile reisinin hayatta iken yazılı olarak tâyin  ve tespit edeceği kimselere yapılır. Evlenme zamanındaki yardımlar resmî nikâh cüzdanının ibrazında evlenenlere yapılır. Oğlunu veya kızını evlendirenlerin nikâh cüzdanları görülmek şartıyla Dernek üyesi olan velilerine yapılır. Doğum yardımları nüfus cüzdanlarının ibrazında çocuk velilerine yapılır. Bu yardımlar Yönetim Kurulu kararlarıyla yapılır.”

Derneğe girebilmek için Dokumacı Kooperatiflerine ortak olmak veya bu kooperatifte memur bulunmak  şartı aranırken, yılda 120 lirayı geçmemek üzere aylık taahhüdün kabullenmesi gerektiği ifade ediliyor.  5 aylık aidat ödemeyenlerin dernekten ayrılmış olabileceği de kaydediliyor.

Derneğin İdare Heyetinde Kimler Var?

Derneğin idare heyeti şu şekilde: İhsan Sargut (Dokumacılar Kooperatifi Müdürü-Sinema Caddesi), Ö. Lütfü Türker (Dokumacılar Kooperatifi İdare Meclisi Reisi- Hüseyinbey Mahallesi), Yusuf Güllü (Dokumacılar Kooperatifi Satış Memuru-Tek Mezar Mahallesi), A. Dursun Balman (Dokumacılar Kooperatifi İdare Meclisi Üyesi-Carmuzu Mahallesi), Vahap Dönertaş, (Dokumacılar Kooperatifi İdare Meclisi Üyesi-İlyas Mahallesi), Mehmet Kamış (Dokumacılar Kooperatifi Murakkıbı-İlyas Mahallesi), Mustafa Demiröz (Dokumacılar Kooperatifi İdare Meclisi Üyesi-Dernek Mahallesi) 

KUPÜR: Derneğin kuruluşuna ilişkin ilanın yayınlandığı gazete kupürü..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız