SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kekevi'nin GÜNBATIMI Eseri

A- A+ PAYLAŞ

Ahmet ŞENTÜRK Yazdı

Çocukluğunu ve gençliğini, Yeşilyurt ilçemizin füsunlu bahçelerinde geçirmiş olan emekli Albay Turan Kekevi, ard arda yayınladığı 4 şiir kitabıyla, şiirimize yeni ve çarpıcı renkler kazandırmıştır.

Eski şiirimize de aşinalığı ile bilinen Kekevi, yer yer geriye dönüp bakarak "Muazzam Tarihimizin Tak'ı Altından" geçercesine işaretler de veriyor. Ne de olsa Arif Nihat Asya'nın öğrenciliğinin, elbette bir ayrıcalığı olacak.

Şu sıralarda, gurbetin insanı tüketen havasında yönünü, her zaman, doğduğu yere çevirip hayal kurduğu olur mutlaka. Onun için son şiir kitabına "GÜN BATIMI" adını vermiş, güneşin battığı saatlerde düşüne düşüne... Bununla bize şair yolun sonuna geldiğini anlatmak istemiş herhalde..

"Güz Yaprakları (1996)", "Şadırvan (2003)" ve "Nisan Yağmurları (2000)"nda yer alan şiirlerin hepsi birbirini aratmayacak güzellikte. Yer yer anılar, gurbet ve sıla ikilemiyle dolu dizelerde en çok yaşamın çözülemez sırları ile sevi, ölüm ve ötesi dile getirilip, bazan da şarkı sözü olarak "Göğüse takılan gül mü lale mi?" sorusu sorulmaktadır.

Hayli şarkı sözü de ortaya koymuş olan üstad, sanki gün batarken değil de günün ortasında, fakat yönünü, gölgesine sığınmış olduğu ağaçların yer aldığı füsun dolu bahçelere, belki bize doğru da çevirmiş olarak, daha uzun yılları görür inşallah.

Malatya, bugünlerde evlatlarından birini daha usta bir şair olarak görmenin mutluluğunu yaşamaktadır.

TURAN KEKEVİ:
1929'da Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde doğdu. 1950 yılında Malatya Lisesi'ni, 1953'de Kara Harp Okulu'nu bitirdi. 1962 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü'nün Edebiyat bölümünden mezun oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde 30 sene hizmet yaptıktan sonra, 1985 yılında Albay rütbesinde emekliliğe ayrıldı. Halen İzmir'de ikamet ediyor.

GÜN BATIMI'NDAN BİR ŞİİR..

MALATYA
-Sevgili hemşehrilerime..

Taşına, toprağına,
Dalına, yaprağına,
Bahçesine, bağına,
Aşıkım Malatya'nın..

Baharına, kışına,
Yazın Pınarbaşına,
Pıtpıt denen aşına,
Aşıkım Malatya'nın..

Çekirdeksiz duduna,
Yağlı hasi buduna,
Hocamız armuduna,
Aşıkım Malatya'nın.

Babuktu nahnasına,
Sacdaki yufkasına,
Kulplu ayran tasına,
Aşıkım Malatya'nın..

Havasına, suyuna
Derme kanal boyuna,
İnsanının huyuna
Aşıkım Malatya'nın..

Güzüne ve yazına
Mişmiş ve kirazına,
Kızlarının nazına,
Aşıkım Malatya'nın..

Dağına, tepesine,
'Eşgili Küfde'sine,
'Gardaş' diyen sesine,
Aşıkım Malatya'nın..

Arapkir biberine,
Leblebi şekerine,
Hülasa her şeyine,
Aşıkım Malatya'nın..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız