SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kemikleri Türkiye'den Götürülmüş

A- A+ PAYLAŞ

Yılbaşı yaklaşırken, İngiliz Daily Mirror Gazetesi tarafından ortaya atılan bir iddia kafaları karıştırdı. Gazete, Noel Baba’nın kemiklerinin Türkiye’den İrlanda’ya götürüldüğü ve orada gömüldüğünü yazdı.

NOEL Baba’nın kemiklerinin Türkiye’den İrlanda’ya götürüldüğü ve orada gömüldüğü iddia edildi.
Daily Mirror Gazetesi’nde yer alan “Noel Baba İrlanda’da mı yatıyor? Noel Baba’nın parçalanan mezarlığına yolculuğunun esrarı” başlıklı haberde İrlandalı tarihçi Philip Lynch’in ifadelerine yer verdi. Tarihçiye göre İrlanda’nın Kilkenny bölgesinin Noel Baba ile bağlantısı şöyle anlatıldı:

“Myra’lı (Demre) St. Nicholas (Noel Baba), 4’üncü yüzyılda Anadolu’da bulunan Lycia’nın (Muğla) piskoposu. Cömertliğiyle tanınan ve yaşayan bir aziz olarak benimsenen piskopos 346 Aralığında öldü ve Myra’daki katedral kiliseye gömüldü. Mezarı bir hac yerleşimi haline geldi. Nicholas daha sonra aziz ilan edildi. Doğu Hıristiyanlığı 1087’de Anadolu’yu istila eden Sarazinlerin (Arap ve Müslümanlar) işgaline maruz kaldı.

Önce İtalya sonra İrlanda

Mezarı, yaklaşık 930 yıl önce gemiciler yağmaladı ve kemikler Güney İtalya’daki Bari kentine getirilerek küçük bir kiliseye konuldu. Noel Baba’nın kalıntıları daha sonra İrlanda’daki Jerpoint Abbey’e getirildi. Jerpoint’in eski adı ‘Magh Rath’ idi ve Türkiye’deki ‘Myra’ gibi telaffuz ediliyordu.”

Tarihçi Lynch’nin aktardığı bir başka iddiaya göre, İrlanda’ya Noel Baba’yı getirenler Haçlı Seferleri sırasında Sarazinlerle savaşan Frainetler idi. Aile, yenilgi sonrası çekilirken mezarı da İtalya’ya taşıdı. Normanlar, İtalya’dan zorla çıkarılınca Noel Baba’nın mezarı, aynı aile tarafından Fransa’da Nice yakınlarına getirildi. Aile, daha sonra mezarı Kilkenny’ye taşımaya karar verdi. Jerpoint’te Noel Baba’nın adına inşa edilen kiliseye büyük törenle mezarı getirildi. St. Nicholas Kilisesi’nin kalıntıları hâlâ duruyor ve zemininde Noel Baba’nın mezarını işaret eden bir taş blok var.

İtalya’dan götürüldü

İrlandalı tarihçi Philip Lynch’e göre Noel Baba’nın kalıntıları yaklaşık 930 yıl önce denizciler tarafından İtalya’ya, oradan da bir Fransız aile tarafından Jerpoint’e götürüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız