SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kendi Başına Bir Müze Olacak"

0
Güncellendi - 2018-03-31 15:53:53
A- A+ PAYLAŞ

Beton sıvaların arkasına gizlenen tarih, restorasyon çalışmaları ilerledikçe gün yüzüne çıkıyor.  1893 yılında yapılan tarihi Askerlik Şubesi’ndeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Kent Müzesi bazında düzenleyeceğimiz bu bina, kendi başına bir müze olacak” dedi.

1893 yılında Abdülhamit döneminde yapılan ve Malatya’da uzun yıllar redif asker alma yeri olarak işlev gören tarihi Askerlik Şubesi, daha sonraki süreçte Askeri Mahkeme, Sıkı Yönetim Komutanlığı, Merkez Komutanlığı, İnzibat Komutanlığı ve Askere Alma Şubesi hizmet vermişti. Süreç içerisinde yapılan beton sıvalar ve yeni ek binalar, tarihi binanın tarihini, yapılan beton sıvalar ve ek binaların gölgesinde bıraktı. Tarihi binanın Battalgazi Belediyesi’ne devri ile başlayan süreçte, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın yoğun gayretleri sonucu yapılan restorasyon çalışmaları, tarihi binanın tarihini yeniden gün yüzüne çıkardı. Beton sıvaları özenle kazılan ve sonradan yapılan ek binalar, restorasyon çalışmaları kapsamında yıkılarak, tarihi binanın aslına dönüşümü sağlanıyor.

Restorasyon çalışmalarını gece gündüz her fırsatta yerinde inceleyen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile birlikte Kent Müzesi olarak hizmete sunulacak olan tarihi binanın, kendi başına bir müze olacağını söyledi. Başkan Gürkan, tarihi bina hakkında bilgiler vererek, “Askerlik Şubesi 1893 yılların sonlarında yapılan bir yapı. Hakikaten o dönemde Osmanlı topraklarında 8 -10 mekanda yapılan tarihi yapıtlardan bir tanesi. O dönemde redif asker alma yeri olarak yapılan bu bina, daha sonra kendi orjinaline sadık kalınmadan değişik eklenti ve eklentiler yapılarak aslından çok uzaklaştırılmış, bu ucube bir yapı haline büründürülmüş betonlar ve seramikleri ile. Ama yapılan restorasyon çalışmalarında gösterdiğimiz hassasiyetin sonucu olarak bugün burada betonlar var iken, bu salt taşlar ve silinmiş taş yapılanma olduğunu gördük. Ve tavanların kendi orjinal ağaçların silinmesi ve diğer kısımların sıvalarının sökülmesi, ortaya çıkarılması ve daha sonra eklenti ve yığmalar ile binanın bir buçuk metresinin de toprak altında kalması,  binanın orjinliğini saklamış ve üst sıvalar ile birlikte tamamen köreltmişti. Bizim yaptığımız restorasyon işlemlerinde özellikle bu sıvanın soyulması, binanın orjin temeline düşürülmesi için hafriyat çalışmalarının yapılması ve sonradan yapılan eklentilerinde yıkılarak orjinal binanın ortaya çıkmasını sağlamaya gayret ediyoruz. İnşallah burası yapıldığı zaman, kent müzesi bazında düzenleyeceğimiz bina, kendi başına bir müze olacak. Kendi başına inceleme konusu olacak binanın kendisi bir müze hüviyeti taşıyacağı için Kent Müzesi olması olgusu belki ikinci veya üçüncü plana kalma durumunda olacak. Onun için binanın kendi orjini ortaya çıkarma noktasında gerek restorasyonu yapan ilgili müelliflerle yapmış olduğumuz görüşmelerde, gerek mimarlarımız ve gerekse kendi kontrol ekibimizle birlikte ortaklaşa çalışarak buranın orjin yapısını ortaya çıkararak, kendi binanın müze olması ve akabinde Kent Müzesi ile taçlandırmasını amaçlamamaktayız. Burası da Temmuz ayına bitirmeyi planlıyoruz. Bitiği zaman Malatya'da değil, Türkiye'de ses getirecek bir yapı ve müze hüviyeti kimliğini yansıtacak diye düşünüyorum” dedi.

Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan çalışmaları gece de denetleyen Başkan Gürkan, “Gece olmasına rağmen özellikle buradaki hafriyatın alınarak taban duvarların ve esas zeminin bulunması noktasında epey bir hafriyat alınacak. Yapılan çalışmalarda belli bir aşamaya gelindi. Herhalde 2 gün içerisinde diğer kısımlar alınırsa, binamızın gerçekten bütün değeri ortaya çıkacaktır. Bu binanın Malatyamıza ve insanlık tarihine hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Bülten- malatyahaber.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • malatyadan geçen birisi (6 yıl önce)
    selattin gürkan ne demiş : 1-bittiği zaman malatyada değil ,türkiyede ses getirecekbir yapı ve müze hüviyeti ve kimliği yansıtacak. 2--bu binanın malatyamıza ve insanlık tarihine hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. sorular - yorumlar : selattin gürkana göre malatyada başka müze yok.ilk defa müze açılıyor.!!!!!!battalgazi belediyesi yapının mülkiyetine para ödedimi.???yapının toplam büyüklüğü nekadar.???? biba 1893 yılında yapılmış.yapı 125 yaşında. türkiyede ve dünyada 1000 yıllık ,2000 yıllık sapasağlam yapılar var.battalgazi ulucamii yaklaşık 900 yaşında.istanbul ayasofya camii yaklaşık 1500 yaşında.adıyaman nemrut dağındaki timülüs yaklaşık 1950 yaşında.anlaşılan selattin gürkana göre insanlık tarihi 1893 yılında başlıyor.müze temmuz ayında açılacakmış.müzeyi kullanarak kendisini daha 10 defa reklam yapar diye düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • CIRTONLU (6 yıl önce)
    ESKİ BELEDİYEYİ NİYE YIKTINIZ NİYE !!!!!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Eski belediye dediğin kaç yılında yapılmış mimari olarak ne özelliği vardı. Taş değil betonormë idi ayrıca .. tarih uzmanları ..
    0
    0
    Yanıtla
  • hee..sen hazırlamıştın projeyi demi..beton olduğuna karar verdin hemen..
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (6 yıl önce)
    inşallah sökülen ağaçlar dikilir müzenin kenarlarına dikilir. ve ortaya süs havuzları yapılır da müzenin önü beton yığını olarak kalmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (6 yıl önce)
    Selahattin bey 10 numara başkanlık yapıyor betoncu yeşilyurt belediyesi örnek alsın biraz
    0
    0
    Yanıtla
  • Comolokko (6 yıl önce)
    Ben bugün o binayı gezdim. Gerçekten yıllardır gizlenmiş muhteşem bir eser. Hangi akıl onu hangi amaçla sıva ile kaplar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selim (6 yıl önce)
    Vay be ne restorasyon ama Kepçeler ile kazı yapıyorlar. Selahattin başkan bu haberi bülten olarak geçen basın danışmanın sana komplo yapıyor. Tarih eseri kepçe ile resmetmek nasıl bir anlayış bunlar hangi akla hizmet ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET ÇELİK (6 yıl önce)Selim isimli kullanıcı yorumuna
    Çevre düzenlemesi ne ile yapılsın diş fırçası ile mi yapmak lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Kardeşim sen okuduğunu neden anlamıyorsun eleştiri yapılan işe değil basına geçilen resmin içeriğine ayrıca o kepçelerin çalışırken bulunduğu bölgeye verdiği etkinin (zararın) derecesini bilmiyorsanız bir bilene sorun. Ayrıca diş fırçası yaklaşımında ayrı bir komedi aklın sıra zeki olduğunu ima ediyorsun lakin işin aslı öyle değil. Anlayan anladı sen işine bak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sende mi Gürkan karşıtısın Ada'm kimseye eyvallah etmiyor helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Koca kepçeyi görmeyen gözün kafanda bulunan beynin ile benim Gürkan karşıtı olduğumu nasıl gördün ve anladın belli ADA'm yazmandan PES
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)Selim isimli kullanıcı yorumuna
    selim bey kardesim, o binanin tarihi yapısı, beton sivalarla ek binalarla yok edilmesine ses cikarmadin simdi eski tarihi görünümüne kavuşmasına, cevre düzenlemesi yapılmasına mi ses ediyorsun...
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat efendi bir kez yazdıklarımı okursan benim ne demek isteğimi anlarsın bu resmi servis eden kimse bilerek veya bilmeyerek kesinlikle selahattin başkanı sabote ediyor. Dikkat edersen Haberde 5 adet resim var ancak editör ana sayfaya hangi resmi koymuş KEPÇE olanı ve milletin gözüne sokuyor böyle bir ihanet olmaz diye tabi anlayan anlıyor sizin gibiler de hala işi anlamıyorsunuz bir an için kepçeli resim olmadan bu resmi haber olarak düşünerek okursan benim neyi eleştirdiği anlarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Helal olsun...
    0
    0
    Yanıtla