SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kendi Firmanızı Kurabilirdiniz''

A- A+ PAYLAŞ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün gece geldiği Malatya'daki ziyaret ve incelemelerine bugün başladı. Valiliği ve Belediyeyi ziyaret eden bakan, genel müdürlerle Malatya'ya çıkartma yaptıklarını bildirdi.

VALİLİKTE..
Perşembe gecesi uçakla Malatya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, Vali Halil İbrahim Daşöz'ü makamında ziyaret etti. Bakan Valilik binası önünde Vali Daşöz, Vali Yardımcıları ve aralarında Emniyet Müdür Vekili Fatma Dağdelen'in de bulunduğu daire müdürleri tarafından karşılandı. Daha sonra makama geçen bakan, burada yaptığı açıklamada, "Genel müdürlerimizle adeta çıkartma yaptık. Burada yatırımlarımızı yerinde göreceğiz. Malatyalı vatandaşlarımıza hizmetlerimizin nasıl yürütüldüğünü yerinde denetleyelim, hem de onlarla hasret gidermiş hem de önümüzdeki günlerde neler yapabiliriz yerinde görelim diye Malatyamızı ziyaret ettik.

Vali, Belediye Başkanı, teşkilatımızı ziyaret edeceğiz ve Belediye Konferans Salonu’nda enerji politikamız hakkında konferans vereceğiz. 7 genel müdürümüzde katılacak. Dolayısıyla enine boyuna her şeyi onlarla görüşeceğiz, soru-cevap şeklinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"MALATYA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ.."
"Yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Malatya bizim için önemli bir il. Buranın önemli yatırımlarını gerçekleştirdik
Sadece benim bakanlığımın 180 trilyonluk şu ana kadar yatırım oldu.

Bunlar arasında DSİ, TEDAŞ BOTAŞ en büyük yekünü tutuyor.
Ayrıca da 70 bin ton kömür dağıttık. Bu çok önemli. 10 tonluk kamyonlarla düşünecek olursanız 7 bin kamyon yapar. Bu kömürleri parasız dağıttık. Doğalgaz geldi biliyorsunuz. DSİ yatırımları büyük yekün tutuyor
Kısacası yoğun bir çalışma içerisindeyiz, gece-gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz."dedi.

VALİ SORUNLARI ANLATTI..
Ziyaret sırasında bakana sorunları anlatan Vali Daşöz de, "Öncelikle ilimize teşrifleriniz için şükranlarımızı sunuyorum. Bu şekildeki yönetim anlayışının illerin sorunlarının çözümünde ve tespitinde büyük katkı yapacağına inanıyoruz. Bugünkü programınızda ilimizin sorunlarını sizlere aktaracağız.

Ancak ben bu noktada 2.Organize Sanayi Bölgesi’nin su, kanalet sorununun çözümlenmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca Akçadağ Mermer Organize Sanayi Bölgesi için pozitif yaklaşımınızdan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Doğalgaz konusundaki desteğiniz içinde çok teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Malatya son yıllarda hızlı gelişen bir ilimizdir.
geleneksel tarım yapısının yanı sıra ayrıca sanayi ili olarak ta bilinmektedir. 2.OSB’de yer tahsisleri bitmiştir. Bunların açılımları söz konusudur.
Darende’de, 3.Organize Sanayimiz, Akçadağ’da Mermer ihtisas Organize Sanayi olduğundan toplam sayı 5.’e ulaşıyor. Sanayi teşvik kapsamında olması da bu süreci hızlandırmaktadır.

Bir başka konu sizin bakanlığınızı ilgilendiren madenciliktir. İlimiz özellikle profilit Türkiye'de tek üretilen ildir. Demir cevheri bakımından oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Orada demirle birlikte Hasançelebi’de altın, bakır gibi diğer madenlerin bulunması buranın ekonomik olarak işletilebileceği fikrini ortaya koymaktadır.

Ayrıca Mermer konusunda da OSB girişimi vardı.
Biz Hasançelebi’deki konunun bu şekliyle işletilme imkanının araştırılmasının çok yararlı olacağına inanıyoruz."diye konuştu.

"MADEN ÜZERİNDE DURACAĞIZ..
Bakan, Valinin konuşmasının ardından tekrar konuştu ve "Özellikle Hasançelebi konusunu ben Ereğli Demirçelik İşletmeleri Yönetimindeyken de ele almıştık.

Şimdi aramızda Maden İşleri Genel Müdürü ile MTA Genel müdürümüzde buradalar. Onlarda konuyu yakından inceliyorlar. Malatya’ya yeni bir kalkınma unsuru olarak, şansı olarak bu maden üzeride ciddi bir şekilde duracağız.

Mermer zaten çok iddialı gidiyoruz. Dünya’da İtalya ile yarışıyoruz. O bakımdan büyük bir avantaj. Profilit konusunda da gayet iyi bir çalışma sürdüreceğiz. Bu da çimento ve seramiğin hammaddesi olarak devrede olacak bu çalışmaları da yakından takip edip projelendireceğiz, bu noktada ciddi bir çalışma içerisindeyiz.

Biz altını çizerek söylüyorum Türkiye’yi Ankara’dan yönetmiyoruz. Genel Müdürlerimizle birlikte Türkiye’yi geziyoruz ve yerinde çalışmalarını denetliyoruz. Müdahalemiz gerekiyorsa adında müdahale ediyoruz çözümü yerinde oluşturuyoruz. Bu hem zaman kazandırıyor hem de verimimizi arttırıyoruz."dedi.

SORULAR VE YANITLAR..
Bakan, bu ziyaret sorusunda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Sorular ve yanıtlar şöyle:

SORU: POAŞ'la ilgili yürütmeyi durdurma kararı konusunda..
YANIT: Genellikle hukuki kurumların kararlarını tartışacak durumda değiliz cevabım bu.

SORU: Öğrencilerin karneleri dağıtıldı. Sizin enerji karneniz nasıl?
YANIT: Bunu vatandaşımız verecek. Malatya’dayız Malatyalı hemşehrilerimiz verecek. Biz buraya hesap vermeye geldik aynı zamanda. Karneyi siz onlara sorun.

SORU: Türkiye’de enerji yeterli mi?
YANIT: Evet yeterli. Biz ihraç bile ediyoruz.

SORU: Bazı bölgelerde kaçak elektrik kullanımı var.
YANIT: Onlarla mücadele ediyoruz. Bir milyon 100 bin de kaçak yakaladık toplam olarak

SORU: Hrank Dink cenazesinde Hepimiz Ermeniyiz sloganları atıldı bazı kesimler bu slogana tepki gösterdi siz hükümet üyesi olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
YANIT:Daha çok enerji konusuyla ilgili cevap vereyim. Bana enerjiyle ilgili, hammaddeyle, madenlerle ilgili sorular sorun. Ama son derece üzücü bir olaydı.

SORU: Doğalgaz aboneliği çok pahalı, abone olamıyorlar?
YANIT: Sizden daha pahalı olan yerler var, ucuz olan yerler var. Sıfır olanlarda var. Sizde aynı şekilde ihaleye katılan firmalar onu verebilirdi. Kendi firmanızı kurabilirdiniz, onlar ihaleye girebilirlerdi. Pahalı olan da var, daha düşük olan da var. Bunun ayarlaması kendi piyasa şartlarında kendiliğinden oluşur.

SORU: Barajlara yeterli ödenek ayrılmıyor?
YANIT: Ödenekler az görülebilir ama o paralarla çok iş yapıyoruz. Aşağı yukarı 4-5 yıldır aynı ödeneklerle harika çalışmalar yapılıyor. Eskiden senede 2-3 tesis açılırken şimdi 100’e yakın tesis açılıyor her yıl. Bunlar verimli çalışarak oluyor.

BELEDİYEDE..
Bakanın, Belediye ziyaretine ilişkin Belediye Basın Bürosu'nun yayınladığı bülten şöyle:

"Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, beraberinde kalabalık bir heyet ile birlikte Malatya Belediyesi’ni ziyaret etti.

26 Ocak Cuma günü saat 10.30’daki ziyarete Vali Halil İbrahim Daşöz, Milletvekili Ali Osman Başkurt, AK Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda görevli 7 Genel Müdür ve kalabalık bir heyet katıldı.

Belediye’ye gelişinde Mehter Takımı Konseri’yle karşılanan Bakan Güler, Belediye önünde bir süre Mehter Takımı’nın Konseri’ni izledi.

Bakan Hilmi Güler’in ziyaretiyle Malatya’yı şereflendirdiğini ve onur duyduklarını belirten Belediye Başkanı H.Cemal Akın, ziyaret sırasında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e Malatya ve Belediye çalışmaları hakkında kısa bilgiler verdi.

Malatya’nın güzel bir jeopolitik konumda yer aldığını belirten Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Malatya’nın bu konumunu Selçuklular’dan beri devam ettirdiğini ve Selçuklular döneminde Dar’ül Rifat olarak adlandırıldığını söyledi. Akın, “Malatya geçmişinde Osmanlı İmparatorluğuna seçkin idareciler yetiştirmiştir. Keza Cumhuriyet döneminde de gerek devlet hizmetinde, gerek siyasette seçkin insanlar yetiştirmiş. Hatta iki Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da bu topraklarda yetişmiştir” dedi.

Belediye Başkanı Akın, konuşmasında göreve geldikten sonra yaptıkları bazı hizmetler hakkında da kısa bilgiler verdi. Akın, görev süreleri içerisinde, 2 adet araç altgeçidi yaparak hizmete sunduklarını, Belediye tarihinde ilk defa yağmursuyu drenaj kanallarını hizmete soktuklarını, bölgenin en çağdaş ve büyük parkı olan Sümerpark’ın inşaatına başlayarak bitirme aşamasına getirdiklerini, Malatya’nın sıhhatli bir şekilde gelişmesi için, son çıkan yasa gereğince 6 Belde’nin Malatya Belediyesi’ne bağlanması için karar aldıklarını söyledi.

Akın ayrıca Malatya’nın çağdaş bir görünüme kavuşması ve çok merkezli bir hale gelmesi için Beydağı eteklerinin imara açılma çalışmalarının devam ettiğini de belirterek, bu çalışmaların 2008 yılı içerisinde bitirilmesinin planlandığını ve Malatya’nın 60 bin dönüm civarında imarlı alana kavuşacağını söyledi.

Beydağı eteklerinin imara açılmasıyla birlikte, tarım arazileri ve kayısı bahçelerinin kurtulacağını, bunun yanında ayrıca ovada sıvılaşma katsayısı yüksek olduğu için, zemini tamamen kaya olan beydağı eteklerinde depreme dayanıklı yeni bir Malatya kurulacağını bildirdi..

Malatya’nın içmesuyu sıkıntısı yönünden sıkıntısı olmayan bir İl olduğunu, ancak ileride su sıkıntısı yaşanmaması için çalışmalar yaptıklarını da kaydeden Başkan Akın, “Pütürge ilçesi sınırları içerisinde 42 km uzaklıkta olan Aksu’nun Malatya’ya getirilmesini talep ettik. Ayrıca Çat Barajı civarında yine 300 lt/sn bir suyun Çat tünelinden geçirilerek Malatya’ya içmesuyu olarak kazandırılması hususunda çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde sözlerini tamamladı.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise yaptığı konuşmada, Malatya’da çok güzel çalışmalar gördüğünü belirterek, Malatya’nın şu anda bir şantiyeye döndüğünü, kısa bir süre sonra ise bu çalışmaların çok net bir şekilde görüleceğini söyledi.

Malatya’nın Büyükşehir görümünde olduğunu söyleyen Güler, “İnşallah bunu da kısa bir zamanda tescil ettiririz. Çünkü Malatya deyince hep aklımıza zaten Büyükşehir geliyor. Zaten Malatya hem Türk siyasetinde, hem de Türkiye açısından harikulade bir şehir. Çok karakteristik bir şehir. Malatyalılığı da öyle görüyoruz. Bu bakımdan burada kültürüyle, tarihiyle, şehirciliğiyle ve aynı zamanda Bakanlıklarımızın katkılarıyla Malatya, örnek bir şehir olmuş durumda. Şimdi biz 7 genel müdür arkadaşımızla burada kendi bakanlığımızla ilgili çalışmaları yerinde görmek için Malatya’da bulunuyoruz. Ve hakikaten burada büyük önemli çalışmaları gerçekleştiriyoruz” dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı olarak Malatya’daki yatırımlara 180 trilyon lira civarında para harcandığını da kaydeden Bakan Güler, bu yatarımları daha da artırma amacında olduklarını söyledi.

Malatya’nın her ne kadar Kayısı şehri olsa da yer altı zenginlikleri bakımından çok zengin bir şehir olduğunu da belirten Bakan Güler, “Yeraltında da mermeriyle, demir cevheri ve ilave diğer minarelerle Malatya çok zengin bir şehir. Şimdi Malatya’da yer altı zenginlikleri açısından da çok ciddi olarak üzerinde duracağız. DSİ zaten buranın çok önemli bir yükünü almış götürüyor. Barajlarıyla, sulama kanallarıyla birlikte. Ve içmesuyu konusunda da sayın Valimiz ve Belediye Başkanımızla zaten görüştük. Bu noktalarda Malatya’nın geleceğe dönük bütün ihtiyaçlarını karşılayacağız. Doğalgazla da havası temizlenmiş olacak. Suyu da tamam. Şehirciliği de toplu konutlarıyla harikulade bir hale geliyor” dedi.

Konuşmalardan sonra Belediye Başkanı H.Cemal Akın, ziyaret anısına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’e Kristal Kayısı Maketi ile Kayısı verdi.."

İŞADAMI VE SANAYİCİLERLE TOPLANTI..
AKP İl Merkezi'ni de ziyaret eden Bakan, burada 4 yıl içerisinde Malatya'da 70 bin ton kömür dağıttıklarını söyledi.

Bakan Hilmi Güler, daha sonra bakanlığına bağlı 7 kuruluşun genel müdürü ile birlikte belediye konferans salonunda düzenlenen toplantıda bakanlığının çalışmalarını anlattı. Bakan Güler, geçtiğimiz yüzyılın petrolün yüzyılı, bu dönemin ise doğalgazın yüzyılı olduğunu belirterek, haritaların artık buna göre şekillendiğini ifade etti. Türkiye'nin petrol ve doğalgaz hattında önemli bir kilit noktada bulunduğunu belirten Bakan Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru hattında 100. dev tankerin doldurulması nedeniyle Şubat ayında bir tören düzenleneceğini kaydetti.

"Türkiye petrolde çeşmenin başına gelmiştir" diyen Bakan Güler, Şahdeniz Doğalgaz Projesi'nde ilk gazın Nisan ayında alınacağını belirtti. Bakan Güler, "Ocak ayında alacaktık, ancak bu biraz gecikti. Azerbaycan'daki kuyularda biraz arıza oldu. Onun için bu biraz gecikti" diye konuştu.

Bulgaristan'dan elektrik alımının kesildiğini belirten Güler, "Şu anda biz ihracat yapıyoruz. Irak'a elektrik satıyoruz, Azerbaycan'a elektrik satıyoruz, Suriye'ye elektrik satıyoruz. Gürcistan'a elektrik veriyoruz. Bunlar yapılıyor, üstelik 4 yıldır. Eskiden her ay otomatik zamlar vardı, biz elektriğe zam da yapmıyoruz. Yani hem üretiyoruz, hem yatırımımızı yapıyoruz, hem görev zararını ilan etmiyoruz eskiler gibi. Eskilerin borcunu ödedik, vergilerimizi veriyoruz, ayrıcada zam yapmıyoruz. Nasıl oluyor bu iş? Şimdi bu şöyle oluyor; bir kere hortumları kestik. İkincisi kayıp ve kaçakla büyük bir mücadele ediyoruz. Yerli kaynaklara ağırlık verdik. Ekibimiz işinin başında. Biz de Ankara'dan idare etmiyoruz, Türkiye'yi dolaşıyoruz. Ankara'da kravatlarımız ile sıcak odalarımızda oturmuyoruz" dedi.

Türkiye'nin AB içinde elektrik ve doğalgazı en ucuz kullanan ülke olduğunu belirten Bakan Güler, "Daha önce en pahalı olarak doğalgazı ve elektriği tüketen ülkeydik. Şuanda Avrupa Birliği'nin en ucuz doğalgazını ve elektriğini kullanan ve tüketen ülke durumuna geldik" ifadelerini kaydetti.

Türkiye'de kömür seferberliği de başlattıklarını kaydeden Güler, "Doğalgaz yatırımını teşvik edenler, kömürü küçümsemişler. ABD'de, Almanya'da ve Rusya'da elektrik üretiminde kömür yüzde 50 oranında kullanılıyor. Bu kadar çok kullanılıyor. Biz de Türkiye'de bir kömür arama seferberliği başlattık. 6 yılık bir programımız vardı, 2. yılında bu programın büyük bir bölümünü gerçekleştirdik. 800 milyon ton yeni kömür sahası bulduk. İspatlanmış bu. Şimdi bununla da elektrik santralini kuracağız" şeklinde bilgi verdi.

İşadamlarını elektrik üretimi yapmaya davet eden Bakan Güler, şu şekilde konuştu:

"Biraraya gelin. Eğer tek yapamıyorsanız, ikişer, üçer biraraya gelin. Kendi elektriğinizi üretin. Malatya'nın çevresinde olması şart değil, Artvin'de varsa Artvin'e gidin, Aydın'daysa Aydın'a gidin, Trabzon'daysa Trabzon'a gidin. Kendi elektriğinizi üretin. Elektrik bundan sonra daha da kıymetli olacak. Komşularımızın hepsinin elektriğe ihtiyacı var. Yenilenebilir Enerji Yasası ile hazırladığımız için bunun fiyatı, satarsanız daha yüksek olacak. Bunu dışarıya daha yüksek fiyata satma imkanınız da var. Aynı zamanda biz yatırımı 7 yıldan 10 yıla uzatmak istiyoruz. Yani 10 yıl alım garantisi koyacağız. Bu, 10 yıl boyunca alım garantisi olan bir yatırım. Buna girin, bu konuya ilgi duyun."

Enerji Verimliliği Yasası Tasarısı ile ilgili olarak da bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Elektriği kim daha fazla verimsiz kullanıyorsa, üretim hatlarını değiştirecekler. Ampul imalatından buzdolabı imalatına kadar her şey yeniden ele alınacak. Şuanda bu yasa genel kurulda. Bu yapıldığı takdirde, eğer biz bu tasarrufu sağlarsak, Türkiye'nin 2 Atatürk Barajı karı olacak. Yani enerjiyi daha verimli kullanırsak. Enerjiyi verimli kullanmak demek, '3 ampulden birini kapatın' demek değil. 3 ampulü de yakın, ama adam gibi yakın. Hatta 4.'yü de yakın. Daha aydınlık bir Türkiye olsun, ama bunu verimli kullanın. Enerji Verimliliği Yasası'nın aslı bu" ifadelerini kaydetti.

Toplantıda konuşan TSO Başkanı Mücahit Fındıklı da, Malatya'da 100 yıl işlenecek kapasitede mermer ocakları bulunduğunu, Akçadağ'da mermer ihtisas organize sanayi bölgesinin Nisan ayında yer teslim çalışmalarının yapılacağını, ayrıca Hekimhan Hasançelebi bölgesindeki demir cevheri yataklarının değerlendirilmesi için peletleme tesisi konusunda destek istedi.

Belediye Başkanı Akın da, Malatya'da numarataj çalışmaları sonucu 117 bin hane tesbit edildiğini, her hanenin 5'er kişiden hesaplanması halinde Malatya merkez nüfusunun 500 bin civarında olacağını, mücavir kasabalarla birlikte Malatya'nın büyükşehir olmayı hakettiğini anlattı.

Milletvekili Ali Osman Başkurt da, 4 yılda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca Malatya'ya 180 trilyonluk kaynak aktarıldığını söyledi.

Vali de konuşmasında sulama projelerinin hızlandırılmasını, Hayvancılık OSB'nin kurulmasını istedi.

Bakan, Cumartesi sabahı Kayseri'ye gidecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız