SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kene Kartı Dağıtılıyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:44:44
Kene Kartı Dağıtılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, kene konusunda hane ziyaretleri gerçekleştirilerek kene kartı dağıtımı ve halk eğitimlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. 

Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda yaptığı yazılı açıklamada, keneden korunma yöntemlerini bildiren İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Kırım - Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan virüsle oluşan, cilt içi ve diğer vücut alanlarında kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyondur. Ülkemizde daha önceki yıllarda da mevcut olduğuna dair çeşitli bilgiler vardır. Hastalık insanlara daha çok kene tutunmasıyla bulaşır. Bunun yanında hayvanların üzerinden çıplak elle kene toplanması, patlatılması (kene kırma) veya ezilmesi ile de bulaşabilir. Ayrıca kanında mikrop bulunan hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına temas etmekle de hastalık bulaşabilir” ifadelerini kullandı.

Hastalık ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal şikâyetleri ile ortaya çıktığına dikkat çeken Şener, daha sonra şunları belirtti: 

“Hangi kenenin mikrop taşıdığı bilinemeyeceğinden dikkatli olunmalıdır. Kenelerin insanlara tutunması engellenmelidir. Bunun için tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dâhil vücudun her tarafı ve elbiseler de anne babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Hayvanların üstündeki kenelere çıplak elle dokunulmamalıdır. Veteriner hekime danışılarak hayvanlar keneye karşı uygun şekilde ilaçlanmalı ve böylelikle kenelerin çoğalması engellenmelidir.

Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bilinen bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkarılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın uygun şekilde yok edin.“

Şener, “Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca kendinizi takip edin. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edin. İlimiz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi yönünden endemik bir il değildir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz olarak eğitim çalışmaları yapılmakta olup bir plan dâhilinde sağlık personeli tarafından öncelikli bölgelerde hane ziyaretleri gerçekleştirilerek kene kartı dağıtımı ve halk eğitimleri gerçekleştirilmektedir” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız