SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kenevirin 'Namusluca' Ekileni!.

A- A+ PAYLAŞ

Daha çok illegal olarak ekilen "dişi" hint kenevirinden esrar elde edildiği bilinir. Oysa kenevirin lifinin ip endüstrisinde, tohumunun ise yağ endüstrisinde kullanılabileceği belirtildi.

Malatya Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Kemal Çıplak, dünyada ılık iklim kuşağında yetişen ve orijini Orta Asya olarak kabul edilen kenevir üretiminde Türkiye'nin dünyada 8. sırada yer aldığını belirtti.

Kenevir bitkisinin lifinin ve tohumunun endüstride kullanılabildiğini belirten Ziraat mühendisi Çıplak, "Lifi ip endüstrisinde, giyecek yapımında ve değişik dokuma işlerinde kullanılır. Lifi alındıktan sonra geriye kalan ve yakacak olarak da kullanılabilen sapından selüloz endüstrisinde, kağıt yapımında yararlanılır.Yüzde 30-35 yağ içeren tohumu kavrularak çerez olarak yenir. Yağından Arap sabunu yapımında faydalanılır. Bezir, vernik, yağlı boya endüstrisinde kullanılır. Küspesi hayvan yemi olarak da kullanılmaktadır" şeklinde bilgi verdi.

Kenevir ekiminin izne tabi olduğunu belirten Çıplak, "Her ne maksatla olursa olsun kenevir ekimi yapacak çiftçiler il veya ilçe müdürlüklerinden izin almak zorundadır. Çiftçiler her yıl 1 Ocak-1 Nisan tarihleri arasında bulundukları yerin en büyük mülki idare amirliğine bir dilekçe ile müracaat eder. Müracaat tarihleri dışındaki çiftçi müracaatları değerlendirilmez ve kenevir ekimine izin verilmez. İzinsiz ekilen kenevirler hangi amaca yönelik olursa olsun kanun hükümlerine göre imha edilir ve ekicisi hakkında cezai işlemler uygulanır. İzinli kenevir ekilen alanlar il ve ilçe müdürlükleri teknik elemanları tarafından ekimden hasat zamanına kadar kontrol edilir. Üretim amacı dışına çıkılan çiftçiler hakkında yasal işlem uygulanıp ekim izni iptal edilir" ifadelerini kaydetti.

Çıplak, "Günümüzde toplumsal bir yaraya dönüşen uyuşturucu kullanımından dolayı kenevir bitkisi de art niyetli olarak yetiştirilmek istendiğinden konunun üzerinde daha titizlikle durulmakta, izinsiz veya amacı dışına çıkan izinli ekim yapanlar hakkında cezai işlem uygulanmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.

FOTOĞRAF: İllegal olarak ekilen hint kenevirinin bulunduğu bir tarlada Jandarma tarafından imha edilmek üzere hasat yapılırken..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız