SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kent Hafızasının Parçası'

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:42:32
'Kent Hafızasının Parçası'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Kültür ve Yaşam Derneği’nin öncülüğünde Atatürkçü Düşünce Derneği ve Malatya Mimarlar Odası’nın katkılarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, 1. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Şubat 1931 tarihinde Malatya’ya yaptığı ilk ziyaretin 84. Yıldönümünde ‘Atatürk’ün anısına Malatya Fotoğrafları’ konulu bir fotoğraf sergisi açıldı.

Atatürk’ün ilk Malatya ziyaretinde çekilen çok sayıda fotoğrafın yanı sıra 1930 – 1950 – 1960’lı yılların Malatya’sından çekilen fotoğraflardan oluşan ve Malatya Park AVM’de açılan sergi büyük ilgi gördü. 

Açılış kurdelasını Malatya Valisi Süleyman Kamçı’nın kestiği sergide, sergi defterine düşüncelerini “Büyük atamızın ilimizi ilk ziyaret ettiği günün 84. Yıldönümünde açılan bu güzel sergide emeği geçenleri tebrik ediyorum” ifadeleri ile aktardı. Sergide yer alan fotoğrafları toplayan, bir araya getiren Malatya Kültür ve Yaşam Derneği yöneticisi, gazeteci Yaşar Karaaslan, daha önce İsmet İnönü ve Turgut Özal’a dair fotoğraflarla çeşitli sergiler açtıklarını hatırlatarak “Malatya’nın kent hafızasının önemli bir parçası olan bu fotoğrafların artık bir devlet kurumu tarafından Yerel bellek Arşivi şeklinde sahiplenilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor” diyerek devlet yöneticilerine çağrıda bulundu. 

1930’ların Malatya’sı ve Atatürk 

Malatya Kültür ve Yaşam Derneği yöneticisi, gazeteci Yaşar Karaaslan’ın yaklaşık 2 yıllık bir çalışması sonucu toplanan ve teknik hazırlıktan sonra sergilenmeye hazır hale getirilen fotoğraflardan oluşan ‘Atatürk’ün anısına Malatya Fotoğrafları’ konulu fotoğraf sergisi, daha çok 1930’lu yılların Malatya’sını yansıtan karelerden oluşuyor. 

Atatürk’ün Malatya ziyaretinde çekilen çok sayıda fotoğrafın da yer aldığı sergi, 13 Şubat Cuma günü Malatya Valisi Süleyman Kamçı’nın kestiği kurdela ile ziyarete açıldı. 

Serginin Küratörü Malatya Kültür ve Yaşam Derneği yöneticisi ve gazeteci Yaşar Karaaslan açılış töreninde yaptığı konuşmada, sergilenen fotoğrafların Malatya’nın siyasal, sosyal ve kültürel mirasının önemli bir parçasını oluşturduğuna dikkat çekerek, “Kent hafızamızı korumak ve geleceğin inşasında bu hafızanın bize bıraktığı mirastan faydalanmak zorundayız. Geçmiş ile gelecek arasında tarihsel ve kültürel miras aracılığı ile kuracağımız köprüler bizim geleceği kurmak yolunda harcayacağımız çabalara ışık tutacaktır” dedi. 

Devletin ciddi bir yaklaşımla bu fotoğrafları Yerel Bellek Kent Arşivi kapsamında sahiplenmesi gerekiyor 

Daha önce de Malatya’nın iki büyük değeri 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Malatya fotoğraflarından oluşan sergiler düzenlediklerini hatırlatan Yaşar Karaaslan, Kültür ve Yaşam Derneği olarak ekonomik imkanlarının son derece kısıtlı olduğunu belirterek, “Bu nedenle bir devlet kurumunun Malatya kent hafızasının yaşatılması için Malatya Yerel Bellek Kent Arşivi şeklinde bir düzenleme ile bu fotoğrafları sahiplenmesi gerekiyor. Devletin bu konuda ciddi bir yaklaşım içinde olması Malatya’nın kültürel ve tarihi mirasının korunması açısından hayati önem taşıyor” dedi. 

Sergi küratörü Yaşar Karaaslan konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar düzenlediğimiz İsmet İnönü, Turgut Özal ve Mustafa Kemal Atatürk ve Malatya sergilerinde yer alan fotoğrafların çok değerli birer tarihsel belge olarak artık devlet kurumlarımız tarafından himaye altına alınması gerekiyor. Topladığımız tüm fotoğrafların devlet güvencesi altında bir arşiv olarak düzenlenmesi için devlet yetkililerinden yardım talep ediyoruz. Bu fotoğraflar, bu tarihsel belgeler ancak devlet güvencesi altında düzenlenecek Yerel Bellek Kent Arşivi ile geleceğe taşınabilir. Aksi takdirde bir süre sonra kaybolacaktır Yöneticilerimizin bu konuda hassasiyet göstereceğine inanıyorum”. 

Sergiye katkıda bulunanlara teşekkür 

Karaaslan, sergiye katkıda bulunan Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Mimarlar Odası, ADD, Araştırmacı-Gazeteci Celal Yalvaç, Fotoğraf Sanatçısı Hasan Demirbağ, kişisel fotoğraf arşivi ile sergiyi zenginleştiren Malatya Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Yılmaz Kınacı, Fehmi Baydoğan, Roza Reklamcılık’a teşekkürlerini iletti.  

Vali Kamçı Anı Defterini Yazdı 

Sergi küratörü Karaaslan’ın açılış konuşmasından ve Malatya Valisi Süleyman Kamçı'nın serginin kurdelasını kesmesinden sonra, törene katılanlar sergiyi gezdi. Büyük ilginin olduğu sergide, anı defterine düşüncelerini yazan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, “Büyük atamızın ilimizi ilk ziyaret ettiği günün 84. Yıldönümünde açılan bu güzel sergide emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu vesile ile Yüce Atatürk’ü rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı. 

Serginin açılış törenine, Vali Süleyman Kamçı’nın yanısıra, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertan Mumcu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, ADD Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da, açılış töreninden sonra gelerek sergiyi gezdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız