SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kentin Gündemi Olacak mı?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi'nin, Kasım ayı olağan toplantısı 1 Kasım Çarşamba günü saat 14.00'de yapılacak. 27'si AKP'li, 9'u MHP'li, 1'i de CHP'li toplam 37 üyesi bulunan Belediye Meclisi'nin bu toplantısında, 2007 bütçesi ile "bazı imar" konularının görüşüleceği basına duyurulurken, bu toplantının da hiçbir önemli konunun tartışılmayacağı, yönetim tarafından getirilen her önerinin AKP çoğunluğunun oylarıyla kabul edileceği toplantılardan biri olacağı değerlendiriliyor.

"TARTIŞMAYAN", PARTİ DİSİPLİNLİ BİR MECLİS DAHA MI?!..
Belediye Meclisi'nin genel yapısı, çok uzun yıllardır aynı zamanda belediye başkanının da mensubu olduğu partiye mensup üyelerin çoğunluğu oluşturması nedeniyle, kentte gerçekte halkın yaşadığı hiçbir temel sorunun ele alıp tartışıldığı bir platform olmaktan uzak olduğu gibi, başkanlık makamı ya da partili üyelerin ağırlıkta olduğu komisyonlardan gelen tüm öneriler, "oy çokluğu" ile kabul ediliyor.

Bu görüntüler de, işin uygunluğunun ve halkın çıkarının gözetildiği bir tavır yerine, çoğunlukla üyelerin "halkın temsilcisi değil, parti tarafından oraya atandığını düşünen kişiler oldukları" görüşünü ağırlıkla taşımalarından kaynaklandığı iddialarına neden oluyor.

Malatya'da geçmişte "skandal" boyutunda yaşanan içmesuyu kirlenmesi konusu için dahi, "belediye yönetimi istemediği" için, özel bir oturum yapma yolunda muhalefetten gelen öneriyi reddeden Belediye Meclisi'nin iktidar partili üyelerinin önemli bir çoğunluğunun da, gündemdeki konulardan meclis toplantısına geldiklerinde haberdar oldukları iddiaları konuşuluyor.

Örneğin; meclisin geçtiğimiz ay yapılan toplantısında, merkeze bağlı 6 beldenin de merkez belediye sınırları kapsamına alınması yolundaki "önemli" teklifin, meclis üyelerine gönderilen toplantı gündeminde yeralmadığı, iktidarı- muhalefeti birçok meclis üyesinin, bu konuyu, görüşmenin yapıldığı toplantıda öğrendikleri, dolayısıyla olayla ilgili bilgi sahibi olmadıkları ifade ediliyor.

Belediye Meclisinin her bir üyesinin, halkın içerisinde yaşayan, kentin bizzat kendilerinin de yaşadığı sorunlarını gündeme getirip, çözüm araması, belediye bürokrasisini yönlendirmesi, denetlemesi, hesap sorması gibi işlevlerine karşın, bu işlevler doğrultusundaki bir üye tavrına, yıllardır Malatya Belediye Meclisi'nde pek rastlanmıyor. Sorunların çok az bir kısmı, muhalefet partili üyelerce gündeme getirilmesine karşın, bunlar "otomatiğe bağlanmış" bir şekilde, çoğunluğu oluşturan grup tarafından reddediliyor..

Malatya'da her geçen gün yoğunlaşan sorunlara karşın, bunların hiçbirinin "sonuç alınacak, belediyeyi etkin çalıştıracak" bir şekilde mecliste ele alınmaması, halkın ve kentin çıkarlarından çok, "parti disiplini" diye tanımlanan, aynı partili başkan tarafından yönetilen belediyeyi "koruma-kollama" işlevini yerine getirme anlayışı, belediye meclis üyelerinin, katıldıkları oturumlardaki misyonunu tartışılır hale getiriyor.

Malatya'da birkaç aydır, çok önemli bir sorun haline gelen "doğalgaz" ile ilgili tüm konular kentin gündemi olmasına karşın, belediye meclisinin gündeminde yeralmıyor.

Trafik konusu, imarla ilgili sorunlar, vatandaşın belediye bürokrasisi ile ilgili sıkıntılar, "tartışılan" atamalar vs. gibi konular da yine belediye meclisi tarafından "parti disiplini" doğrultusunda, çoğunluk etkisiyle "konuşulmayan" konular.

İktidar partisine mensup bir meclis üyesinin geçtiğimiz haftalarda bizzat tanık olduğu, hatta müdahale ettiği belediyenin hemen önünde "radyasyon" yayan doğalgaz şebeke faaliyetini dahi o günlerdeki belediye meclisinde gündeme getirmemesi, meclis üyelerinin asıl sorumluluğu "parti disiplini" kapsamında gördükleri şeklinde değerlendiriliyor.

Bir süredir konuşulmakta olan, Valilik binası arkasındaki parkın bir bölümünün, yolu genişletme adı altında, hiç tartışılmadan, sadece yönetimin isteği doğrultusunda komisyondan gelen bir öneri olarak ele alınıp "kabul edileceği", bu toplantının beklenen kararlarından biri.. Kent merkezinde kalan tek yeşil alanı da "katledecek" bir önerinin getirilmesi halinde, bununla ilgili her bir meclis üyesinin tavrı merak konusu.

Basında dile getirilen ve bir sahil kentinin daha önce yapılmış çalışmasının kopyası olduğu değerlendirilen, "Yat Limanı, Deniz Araçları" işletme hedefini de kapsayan "Malatya Belediyesi Stratejik Planı"nı da mecliste sorgulayan bir iktidar partili üyesi olmamıştı ve "oy çokluğu" ile bu plan kabul edilmişti!..

Belediye Meclisi'nin son toplantısında, Yeni Cami önünde yapılan alan düzenlemesinin proje dışına kaydırılarak, merdivenlerden birinin iptal edilip, "çaycı dükkanı" olacağı öne sürülen bir konuma dönüştürülmesini soracak bir meclis üyesinin çıkıp çıkmayacağı da bu meclis toplantısında merak edilenlerden biri.

Ve meclis gündemlerinde, hep "imar konuları" diye belirtilen, üyelere gönderilen gündemlerde de, sadece "tapudaki ada, parsel numaraları" ile belirtilen, üyelerin çoğunluğunun kime ait olduğunu, hatta nerede bulunduğunu bile bilmedikleri yerlerle ilgili "teklifler" sıralanıyor. Bunlar da, yine ağırlığını, mecliste de çoğunlukta olan parti grubuna mensupların oluşturduğu komisyonlardan geldiği şekliyle, "Kabul edenler, etmeyenler.. Kabul edilmiştir.." olarak tutanaklara geçiyor.. Ya da, komisyon "uygun" görmemişse, "Kabul edenler, etmeyenler.. Edilmemiştir" olarak tutanakta yeralıyor. Uygun görülen ve görülmeyen imar kararları da, halk arasında ciddi şekilde tartışılıyor.

Malatya'da yaşayan vatandaş da, her türlü şikayetini birçok ortamda dile getirirken, kendisi adına orada bulunan 37 üyenin; bu konuların görüşülmesinin gerektiği Belediye Meclisi'nde ne yaptıklarını, hangi konuda ne tavır gösterdiklerini bilmediği, izlemediği ve daha sonra da hesabını sormadığı için, bu durum sürüp gidiyor..

Malatya; kentin gündemini, olduğu gibi kentin meclisine, yani belediye meclisine taşıyan, partili olmaktan önce kentin sorumluluğunu üstlenmiş hemşehrilik bilinci daha önde olan , her ne kadar parti tarafından listeye konulmuş olsa da halk adına o listede yeraldığını hatırlayan üyelerin "sorunu dile getirdiği, çözüm aradığı, başkan dahil tüm yönetim yapısının ve bürokrasisinin faaliyetlerini denetlediği" bir belediye meclisini görecek mi?..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız