SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kentsel Estetik' İçin Adım Adım

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın kentsel görüntü ve estetik bakımından eksiklerinin olduğunu belirten Vali Ulvi Saran, bu standardın yükseltilmesi için yapılması gerekenler konusunda tüm resmi kuruluşlara bir yazı gönderdi.

Vali Saran imzasıyla gönderilen yazıda, şu saptama ve talimatlar yeraldı:

"İnsanın medenileşme tarihi, bir araya gelerek birlikte yaşamayı, kentler oluşturmayı seçmesi ile başlar. Atılan bu adım sonrasında insanlar, yaşadıkları yerlerin estetik açıdan güzelleştirilmesine çaba sarf ederek, insanın içinde hep var olagelmiş “güzelliği arama” arzusunu yaşadıkları kentlere yansıtmışlardır. Kentler bir yandan barındırdıkları insanların; iyiye, güzele ve doğruya duydukları özlem ve yakınlığı yansıtırken, öte yandan içinde yaşanılan kentsel çevre de barındırdığı insanların iç dünyalarını etkilemektedir. Bu nedenle içinde yaşanılan çevre, insanların iç dünyalarını, güzel, doğru ve iyi olana yakınlıklarını dışa vuran önemli bir göstergedir. Bu gün, yaratılan kentsel estetik nedeni ile dünyaca üne kavuşan kentler vardır ve bu kentler, atmosferini solumak için milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. Hızlı bir kalkınma süreci yaşayan ülkemizde son yıllarda, kentlerin ekonomik gelişimi ve zenginleşmesinin yanında görüntü ve estetik standartlarının yükseltilmesi ve kimlikli kentler yaratılması yönünde ciddi bir bilinç görülmektedir. Medeniyetimizin iyilik ve güzellikte yarışılması yönündeki telkininden güç alarak, toplumumuzdaki deruni güzellik ve iyiliğin kentsel estetik ve güzellik olarak yaşadığımız çevreye yansıtmamız; medeniyetimize, kendimize ve çocuklarımıza olan borcumuzdur.

Sahip olduğu değerlerle hep göz önünde olan ilimizin, kentsel görüntü ve estetik bakımından bazı eksikliklerin olduğu tespit edilmiş ve kent estetik standardının adım adım yükseltilmesine gerek olduğu görülmüştür. Bu amaçla İlimizde kentsel estetik ve güzelliğe aykırılıkların ortadan kaldırılmasına dönük girişim başlatılmıştır. Bu bağlamda atılacak ilk adım; İl merkezi, ilçe merkezleri ve beldelerimizde; binaların boya badana ihtiyacı, kirlilik yaratan enkazların kaldırılması, duvar yazılarının silinmesi, kente yakışmayan çirkin tabelaların düzeltilmesi, bina ve dükkân önlerindeki eklenti ve çıkıntıların kaldırılması, kaldırım işgallerinin önlenmesi gibi kent güzelliği ve estetiğini sağlamaya dönük çalışmaların yapılmasıdır.

Bu amaca dönük olarak İl merkezinde, ilçe merkezlerinde ve beldelerimizde; Belediye temsilcileri, İl Özel İdaresi temsilcisi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcisi, Sağlık Müdürlüğü temsilcisi, Sanayi ve Ticaret Odası temsilcisi, Mimarlar Odası temsilcisi, Yerel Medya Kuruluşları temsilcisi, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları temsilcisi ve ileri gelen toplum kanaat önderlerinin yer alacağı çalışma komisyonları kurulacak, bu komisyonlar görev alanları itibariyle il merkezi, ilçe merkezleri ve beldelerinde cadde ve sokakları inceleyerek kent estetiği ve güzelliğine aykırı unsurları (boyasız bina, enkaz artıkları, kaldırım işgalleri vb.) tespit edecek, bu aykırılıkların nasıl giderileceğine dair çözüm alternatifleri ile öngörülen bu çözümün taraflarını belirleyerek, derhal uygulamaya geçilecektir. Bu kapsamda kent kimliğine mal olma potansiyeli taşıyan taş örme duvarlar gibi yapıların orijinal hallerinde bırakılmasına (badana ile kapatılmamasına) dikkat edilecektir. Komisyonca ketsel estetik ve güzelliğe aykırı olarak tespit edilen unsurlar düzeltilirken öncelikle, ilgilinin rızası aranacak, bunun mümkün olmaması halinde ilgili mevzuat doğrultusunda işlem yapılacaktır. Söz konusu düzenlemeler yapılırken ihtiyaç duyulacak işgücü ve malzeme ise, (komisyonun çözüm tarafı olarak belirlediği) ilgili tarafça ve/veya Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında veya kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla karşılanacaktır.

İşbu talimat ile kamu kurum ve kuruluşları, hizmet verdikleri bina ve müştemilatlarda yukarda belirtilen hususlar doğrultusunda eksikliklerin (boyasız çit, yıkık duvar, boyasız cephe vb.) tespitini yaparak, ikinci bir uyarıya gerek kalmadan en kısa sürede giderilmesi yoluna gideceklerdir.

Bu kapsamda gerçekleştirilecek çalışmalar, düzenlemeden önceki ve sonraki halleri ayrı ayrı yazılı ve görsel olarak belgelendirilerek 1 Haziran 2010 tarihine kadar Valiliğimize ulaştırılacaktır. Belirtilen tarihe kadar Valiliğimize bildirilen düzenlemeler değerlendirilecek ve başarılı bulunan çalışmalar Valiliğimizce ödüllendirilecektir.

Bu hususta Kaymakamlarımızın, Belediye Başkanlarımızın ve bütün Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın amirlerinin gereken önemi göstermelerini il merkezindeki çalışmalar model alınarak ilçe ve beldelerimizde de benzer çalışmaların yapılmasını bilgilerinize önemle rica ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız