SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kentten Köye Dönüş Hızlandı'.!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, köylülere yönelik yatırım ve projelerle kentten köye dönüşü başlattıklarını söyledi.

Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, düzenlediği basın toplantısı ile 2010 yılı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Malatya'da sulama projelerine 30 yılda yapılan çalışmaların 1 yılda yapıldığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, "2010 yılının ilkbahar aylarında ihaleleri yapılan projelerin uygulamalarına Mayıs ayından itibaren başlanılmıştır. Yılsonu itibarı ile Toplam 83 adet sulama projesi uygulanmış olup; bu projeler için 10 milyon TL kurum bütçesinden, 10 milyon TL'de İller Bankasından borçlanma gerçekleştirilmiştir. 17 adet Basınçlı Sulama Projesi,37 adet Kapalı Sistem Sulama Projesi, 25 adet Açık Kanal Sulama Projesi, 3 adet Havuzlu Sulama Projesi ve 1 adet Gölet Projesi yapılmıştır. Uygulanan projelerimizle kentten köye dönüşü başlattık. Sulama alt yapısı hazır olan köylere, büyük şehirlerden gelinerek bahçeler düzenlenmekte Malatya İl Özel idaresi olarak 85 köy ve 95 mezradaki çiftçiye elimizi uzatarak, Köylü-Devlet İşbirliği ile tarımın gelişmesine ve tersine göçe katkı sağladık. Malatya Merkez ve 13 ilçeden birimimize gelen ve uzun yıllardır bekleyen malzeme taleplerinin karşılanması yoluna gidilerek;
325 bin metre PVC Boru alımı gerçekleştirilmiştir. Sulama borusu döşenecek güzergahlar, çiftçiler tarafından hazır hale getirildikten sonra; teknik elemanlarca yapılan kontroller neticesinde alınan malzemelerin yerlerine sevk ediliyor" dedi.

Er verdikleri laboratuar çalışmaları hakkında da bilgi vererek, "Müdürlüğümüz bünyesindeki laboratuarımız, AB programları çerçevesinde hazırlanan proje ile hibe almaya hak kazanarak; uygulanan proje sonrası bölgenin en modern ve teknolojik laboratuarı haline gelmiştir. İl Özel İdare Laboratuarımız, 2009 yılında yaptığımız "toprağımızı ve suyumuzu tanıyalım" konulu bilgilendirme toplantılarının katkıları ile 2010 yılı sonunda 2 bin 958 adet toprak analizi ve 385 adet su analizi gerçekleştirmiştir"
ifadelerini kaydetti.

Malatya'da ilk köy güzelleştirme projesinin Yazıhan'ın Hamidiye köyünde uygulandığını ve Malatya-Ankara Karayolu'nun 30 kilometresinin ağaçlandırıldığını da aktaran Er, 2010 yılında toplam 435 kilometre yolda asfalt çalışması, 524 kilometrede ise yama çalışması yaptıklarını kaydetti. Er, 476 kilometre yolda stabilize, 324 kilometrelik yolda ise onarım ve yeni yol açma çalışması yaptıklarını da kaydetti.

Er, " 2010 yılı içerisinde toplam 11 bin 807 adet muhtelif çapta büz üretilmiştir.

üretilen büzlerin 9.859 adeti yani 15 bin 393 metresi köy yollarına döşenmiştir. Döşenen büzlerin üretim maliyeti 799 bin 120 TL, yollara döşenme maliyeti ise 238 bin 540 TL olup idaremize toplam maliyeti 1 milyon 37 bin TL'dir"
Pütürge ilçesinin mevcut karayoluna alternatif olarak Kale ilçesinden bölgeye verilen ikinci yolun önemli ölçüde bitirildiğini de aktaran Er şu bilgileri verdi; "Malatya-Elazığ karayolundan başlayıp Doğanyol asfaltına kadar giden, kale ilçesine bağlı 14 köy ve Pütürge ilçesine bağlı 7 köyün bağlantı yolu olan aynı zamanda zor kış şartlarında kubbe dağında yaşanan ulaşım sıkıntısı ve yolun kapalı olduğu zamanlarda Pütürge ve Doğanyol ilçelerinin ulaşımını sağlayan alternatif önemli bir grup yoludur. Söz
konusu yolda Kale-Uzunhüseyin arasındaki kısımda 17 kilometre serme sıkıştırma yapılarak asfalt dökümüne hazır hale getirilmiş, 3 kilometre asfalt dökümü yapılmıştır. Genişletme çalışmaları devam etmekte olup 2011 yılı sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir."

Uluköy-Sincik Bağlantı Yolu'nun da önemli ölçüde bitirildiğini de kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, "Adıyaman iline bağlı olan ancak tüm ticari ve sosyal ilişkileri ilimizle olan Sincik ve Kahta ilçeleri ile 44 köy ve bağlı mezralarının bağlantı yolu olan bu yolda 10 kilometre uzunluğunda 3 şerit asfalt yol yapılmıştır. Yaptığımız asfaltın bitiminden Adıyaman sınırına kadar olan kısmın da asfaltının yapılması planlanmıştır" dedi.

Balaban-Levent Yolu'nun ilk kez asfaltlandığını da belirten Er, "İlimiz köylüsünün önemli geçim kaynaklarından olan hayvancılık faaliyetlerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla il genel meclisimizin kararları doğrultusunda; Hekimhan-Yamadağı, Arguvan Yaylaları, Arapgir-Göldağı, Doğanşehir-Örencik,Merkez-Kamıştaş, Yeşilyurt-Küran-Bürücek, gibi önemli yayla yolları açılmış ve standartları yükseltilmiştir" ifadeleriyle yayla yollarına verdikleri önemi de vurguladı.

"Sayın başbakanımızın 'içmesuyu şebekesi olmayan köyümüz kalmayacak' talimatıyla başlatılan çalışmalarla 486 köyümüzün içmesuyu şebekesi tamamlanmıştır. 9 köyde şebeke yoktur. 1102 adet mezramızın 611 adedi içmesuyu şebekeli 491 adedi çeşmeli, 2011 yılı içerisinde mümkün mertebe çeşmeli mezralarımız şebekeli sisteme dönüştürülecektir. Yetersiz duruma düşen köylerimize içmesuyu temini için yeni kaynak, drenaj ve sondaj çalışmaları yapılmaktadır. Kurumumuza ait sondaj makinesi ile 54 birimde sondaj çalışması yapılmıştır" şeklinde bilgi veren Er, "2010 yılı itibari ile 236 köy merkezi, 57 mezra olmak üzere toplam 293 birimde kanalizasyon çalışması tamamlanmıştır" dedi.

Malatya İl Özel İdare binasının yapım işinin bu aşamada durdurulduğunu da söyleyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Er, "Malatya il özel idaresi yeni hizmet binası, ilimiz Yeşilyurt ilçesi İkizce köyü sınırları içerisinde bulunan mülkiyeti maliye hazinesine ait yaklaşık 70 dekar alan üzerine kurulacaktır. İnşaat çalışmalarına önümüzdeki dönem başlanacak" şeklinde bilgi verdi.

Çok sayıda proje yürüttüklerini de söyleyen Er, Turgut Özal Tabiat parkı'nın çalışmalarına da 2011 yılında başlanılacağını, Battalgazi'deki surlar için 200 bin TL kaynak aktardıklarını ve bu kaynak aktarımının 2011 yılında da devam edeceğini, Kayısı Entegre Tesisi Projesi'nin 2011 yılında uygulamaya geçeceğini, TEKEL depolarındaki İş Geliştirme Projesi'ni devam ettiğini, bu projenin yaklaşık 2 bin kişiye iş sağlayacağını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız