SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kerbela Bugün de İnliyor'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'nin düzenlediği "Ehl-i Beyt Sevgisi" konulu panel gerçekleştirildi.

Panelle ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten şöyle:

"Malatya Belediyesi 2009 kültürel etkinlikleri kapsamında, Muharrem Ayı nedeniyle Ehl-i Beyt Sevgisi konulu panel, düzenlendi.

Belediye Konferans Salonunda gerçekleştirilen paneli Malatya Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu yönetirken, konuşmacı olarak Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan, Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi ile Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Arşiv ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Eğri katıldılar.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panele, Belediye Başkanı H. Cemal Akın’ın yanı sıra TSO Başkanı H.Hüseyin Erkoç, MAKİAD Başkanı Ömer Fatih Nalçacı, Belediye Başkan Yardımcıları, Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bazı siyasi parti il temsilcileri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Panele Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İç İşleri Bakanı Beşir Atalay ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’da birer telgraf gönderdiler.

Panelin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, Malatya Belediyesi olarak sosyal ve kültürel hizmetleri, fiziksel hizmetler kadar önemsediklerini, her yaş ve düşünceden insana hitap edebilecek programlarla vatandaşların huzurlarına çıktıklarını ve bu yıl dördüncüsünü düzenlenen Ehl-i Beyt panelinin, Türkiye’de ve belediyeler çapında bir ilk olduğunu söyledi.

Başkan Akın, “İlk’ini 2005 yılında yaptığımız Ehl-i Beyt Sevgisi konulu panelimiz her geçen yıl daha da olgunlaşarak, gerek Malatya’da gerek Türkiye’de önemli bir etkinliğin adı, buluşma noktası oldu. Birliğimizin, dirliğimizin, kardeşliğimizin pekiştiği, buluşma adresimiz oldu. Öyle inanıyorum ki, Malatya Belediyesinde bizden sonra da bu gelenek, devam edecek, daha da geliştirilerek, uluslar arası boyutlarda icra edilecektir” dedi.

Başkan Akın, “Kerbela, bugün de, ABD ve iş birlikçi zalim devletlerin çizmesi altında inim inim inlemekte, günde onlarca insanın katledildiği bir korku ve dehşet diyarı durumundadır. Yani adeta Irak’ta her gün Aşure, her yer Kerbela’dır. Kim bilir belki de o büyük imama ve yakınlarına yapılan hunhar cinayetlerin hesabı görülmekte; Ne yazık ki bu sene de panelimiz, Gazze’de 1500’e yakın ölü, 5 bini aşkın yaralının İsrail bombaları ile inlediği, şehrin harabeye çevrildiği, gönderilen gıda, hatta ilaç kamyonlarının dahi şehre alınmadığı bir katliamın bütün dünyanın gözleri önünde yaşandığı bir aya denk geldi. Cenabı Haktan bu mübarek ay hürmetine, başta Gazze ve Irak olmak üzere dünyanın dört bir yanında zulüm gören; tanklar, bombalar altında bedenleri paramparça edilerek, yurtlarından, yuvalarından edilen kardeşlerimize yardım niyaz edelim. Sadece dua ve niyazla yetinmeyip, elimizden geldiği kadar maddi yardımda bulunalım. Zira Kerbela faciası ve aşure günü, İslâm adına derdi olanların yevmidir” dedi.

Panel oturumunu yöneten Malatya Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Türkiye de, belediyeler arasında bir ilk olan Ehl-i Beyt Panelini Malatya’da geleneksel hale getirerek Ehl-i Beyt Sevgisine mazhar olan, Belediye Başkanı H. Cemal Akın’a teşekkür etti.

Panelde ilk olarak konuşan Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, İnsanlık tarihinde eşi ve emsali ender görülmüş yüce insanların, umut deliklerinin tıkandığı, çare kapılarının kapandığı ve sevgi rüzgarlarının kuruduğu zamanlarda Allah’ın insanlık alemine birer armağan ve kurtarıcı olarak gönderilen Yüce Peygamberimiz Cenab-ı Muhammed’in özellikle büyük bir titizlikle üzerinde durduğu Ehl-i Beyt dostlarının vahşice katledildikleri günleri niyaz ettiklerini söyledi.

Hacı Bektaşi Veli Başkanı Meşeli, “Hz. Hüseyin’den Kerbela olayından, Ehl-i Beyt sevgisinden ve İmam’ı Ali’den biz ne kadar ibret aldığımızın farkında olmamız gerekiyor. Biz Hz. İmam Hüseyin’in neresindeniz, yani ne kadar onun onurlu yolunu takip ediyoruz. Kerbela şehitlerini ne kadar şükranla anıyoruz. Evlatlarımızı Hz. Hüseyin, Hz. Ali, Hz. Hasan gibi mi yetiştiriyoruz yoksa evlatlarımızı yezit gibi, muaviye gibi mi yetiştiriyoruz. Bunun farkına varmamız, bunun muhasebesini yapmamız gerekmektedir. Önemli olan budur. İlimin beldesinin kapısı Hz. Ali diyor ki; “Haksızlık karşısında eğilmeyiniz, aksi takdirde hakkınızla beraber şerefinizden olursunuz” buyuruyor. Nerede bir zulüm görene rastlarsan, derhal zalimine karşı durup mazlumun yanında yer al, zalimin zulüm ettiği günden korkunç olaraktan mazlumun öç alma günü zalimin zulüm ettiği günden korkunç olacaktır. Zulüm edene zulüm edilecektir diyor. Buyurun işte İsrail, Gazze de, Filistin de Müslüman kardeşlerimizi mahvi perişan ettiler. Yezid yezitliğini yapmıştır. Günümüzde en büyük yezid, en büyük muaviye İsrail’dir, Yahudiler’dir” dedi.

Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi’de Şure Süresinde Resurullah “Ben Peygamberliğim için sizden hiçbir ücret istemiyorum. Sadece Ehl-i Beytime sevgi, saygı istiyorum” diyerek alemlere ışık tuttuğunu söyledi.

Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Ünverdi, “İşte bize düşende görevde saygı ve sevgi göstermektir. Bu kutsal’dan alınması gereken en önemli ders, Sevgili Resurullah Ehl-i Beyt olarak Hz. İmam Ali’yi, Hz. Fatıma, Hz. Hüseyin, Hz. Hasan’ı abası altına alıyor. İşte o aba peygamberlik abası. Sadece o abanın altına Hasan, Hüseyin, Fatıma ve Ali girmiştir. O abanın altına girmeyenler Ehl-i Beyt’ten değildir. Diğerleri yakınları ve ümmetidir. Onlar Dinin dağlarıdır, onlar dinin beli bükülürse onlarla doğrulur, eli, ayağı titrerse onlarla dinçlenir, dertten kurtulur. Hiçbir kimse Hz. Muhammed’in soyuyla kıyaslanamaz. Onlar dinin temelidir, inancın direğidir. Bize düşen görev Peygamberimizi ve O’nun torunlarını daha fazla sevmektir. İçimizdeki o ilahi sevgiyi anlatmak için kelimeler yetmez. Peygamberi ve Ehl-i Beyti sevmek ayetlerde bizlere bildirildiği gibi Allah’ın bir emridir. Yani insanların keyfiyetine bırakılmamıştır” dedi.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan ise Panelin düzenlenmesini sağlayan ve dördüncüsü düzenleyerek bir çığır açtığı için Belediye Başkanı H. Cemal Akın başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Cem Vakfı Başkanı Doğan “Bizim 1400 yıl evvel ki bir takım meseleleri bugün buraya taşıyıp, çıbanları kaşımanın hiçbir gereği yoktur. Yapılması gereken geçmişten ders almaktır. İslam Alemi’nin son yıllarda uğradığı saldırılar, zulümlerden sonra İslam dünyası durup şu soruları sordumu kendisine, Biz Cenab-ı Peygamberimize ümmet borcumuzu ödeye bilmişmiyiz? Bunun iyi bir muhasebesini yapmak lazım. Bunun dışında da Hanifi kardeşlerimiz İmam Azamı yeteri kadar tanımışlarmıdır? Şafi kardeşlerimiz İmam Şafiyi tanımışlarmıdır? Hamberi kardeşlerimiz, İmam Hamberi tanımışlarmıdır? Maliki kardeşlerimiz, İmam Maliki’yi tanımışlarmıdır? Benim ciddi şüphe ve kuşkularım var. Eğer tanımış olsaydık hiçbir mezhep müşteyi’nin öğretilerinde diğer mezhep müşteyidi’nin takipçisine bir saldırı bir kin, bir nefret, bir şiddetin söz konusu olmazdı” dedi.

Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Arşiv ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Eğri’de Kerbela da yaşanan vahşeti ve bu vahşeti yapanların yaşadıkları hayatın ve sonlarının nasıl olduğuna dair bilgiler verdi.

Kerbela da yaşanan katliamda Hz. Hüseyin’in vücudun da 33 kılıç, 34 tane de mızrak yarası olduğunu belirten Doç. Dr. Eğri, bu yaraları alan Hz. Hüseyin’in her yerinden kanlar fışkırdığını ve at’tan düştüğünü, zalim topluluktan gelenlerin her birinin vücudundan bir yeri parçaladığını söyledi.

Doç. Dr. Eğri “İnsan ehli vicdan olursa, ehli insaf olursa, ehli iman olursa, kalbinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in sevgisi taşırsa o insan Hz. Hüseyin’in yanındadır. Hz. Hüseyin için bu salona toplanan herkes onun yanındadır. Alevi’siyle, Sünni’siyle, Türk’üyle, Kürt’üyle hepimiz Hz. Hüseyin’in yanındayız. Kerbela olayı olduğunda hepimiz orda olsaydık biz şehit edilmesine fırsat verirmiydik. Malatya’yı bir İslam Coğrafyası vatanı haline getiren bizler onun ceddi Hz. Hüseyin etrafında toplanıp kenetlenmezmiydik. Onun sevgisiyle kalplerimizdeki birliği, dirliği kardeşliği temin ederek onun sevgisini de bundan sonra ki nesillerimize, evlatlarımıza taşıyacağız” dedi.

Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Arşiv ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Eğri’de, Ehl-i Beyt Sevgisi’ni anlatmak için geleneksel hale getirilen panelin çok anlamlı olduğunu belirterek, Belediye Başkanı H. Cemal Akın’a teşekkür etti.

Programın sonunda Hüseyin Sazak adlı yaşlı dedenin okuduğu şiir paneli izlemeye gelenleri duygulandırdı. Panelin ardından vatandaşlara MAKİAD tarafından aşure ikram edildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız