SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kernek'te Hıdırellez

A- A+ PAYLAŞ

Mezopotamya ile Anadolu coğrafyasının önemli inançlarından biri olarak kabul edilen ve sıcak günlerin müjdeleyicisi olarak da bilinen Hıdırellez Bayramı Malatya'da Kernek Parkı alanında kutlandı. Akşamın erken saatlerinde başlayan ve halkın da büyük ilgi gösterdiği Hıdırellez bayramı kutlamaları ilerleyen saatlerde doruk noktasına ulaştı ve coşkuya dönüştü.

Vali Yardımcısı İnce Sezer Beçel’in eşi ve çocuğu ile geldiği kutlamaya İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay ile birlikte müdürlük çalışanları’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı.

Kısa bir konuşma yapan Vali Vekili İnci Sezer Becel; “Kültürümüzün önemli inançlarından biri olan Hıdırellez bayramını Güneydoğu’da yaşanan olaylar nedeni ile biraz buruk kutluyoruz. Barışın, sevginin ve dostluğun yanı sıra sıcak günlerin müjdeleyicisi olan Hıdrellez’in önümüzde ki dönemlerde tam bir bayram havasında kutlanmasını diliyorum” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay’da “ Coğrafyamızın en önemli inançlarından olan ve sevgi-dostluk-kardeşlik duygularının pekiştirilmesinin yanı sıra da baharın müjdecisi olan Hıdırellez Bayramının İlimize, ülkemize sevgi-barış ve kardeşlik getirmesini diliyorum” diye konuştu.

NOTLAR
* Akşamın erken saatlerinde başlayan kutlamalara özellikle orta yaş ve üstü hanımlar önümüzdeki yıllara bereket getirsin diye yanlarında getirdiği Buğday-Mercimek- Nohut tanelerini ve Toprağı ağızlarında ıslattıktan sonra göle veya şelale kanalına atıyorlardı. Vali Yardımcısı Becel “Mercimek –Buğday-Nohut taneleri atmak herhalde yörenize özgün bir olay, çünkü ilk defa karşılaşıyorum” dedi.

* Genç kız ve erkekler ise daha çok dileklerini bir kağıda dökerek ağızlarında ıslatıp Kernek Havuzu'na ya da hemen yandan geçen Derme Kanalı'na atıyorlardı. Dileklerini kağıda yazanların içerisinde orta ve üstü yaş grubundaki kadınların çokluğu da gözden kaçmadı. Gelenlerin dilek ve isteklerini yazabilmeleri için masalar dizilirken, özellikle gençlerin dileklerini "kimseye göstermeden" yazma çabaları dikkat çekti.

* Dileklerinin yerine gelmesi için; Su başında dua edenler, Mum yakanlar, Nohut, Buğday, Mercimek tanelerini suya atanlar, en son olarak da Kernek Parkı'ndaki havuzun etrafını 3-5 veya 7’şer kez dolaşarak Hıdırellez kutlamasının coşkusunu yaşadılar.

* Kernek Göl Gazinosu işleticileri tarafından ilerleyen saatlerde atma-tutma geleneği gereği küçük paketler halinde hazırladıkları dondurma paketlerinin atılması ve vatandaşlarca tutulması sırasında izdiham yaşandı.

* Aralarında gençlerin yoğun olarak bulunduğu grupların da ilerleyen saatlerde aralarında ev-araba, gibi resimleri kağıtlara çizdikleri ve suya attıkları gözlendi.

* Havuzun hemen yanındaki Derme Kanalı'na karışan Kernek Suyu'nun çıktığı ve "Kernek Baba" yatırının da bulunduğu inanılan parkta, "Dilek Mumu" satıcıları da hayli iş yaptılar.

* Önceki yıllarda Kernek'te Hıdırellez Bayramı'na katılan ve dilek dileyenlerden, istedikleri olanlar da ikram geleneğini yerine getirdiler. Evlerinde hazırladıkları içli köfteleri, pilavları, pasta ve börekleri vatandaşlara dağıttılar.

* Kernek'te Derme Kanalı'na atılan dilek kağıtlarını, her zaman olduğu gibi Atatürk Spor Salonu'nda tutmaya çalışan gençler ve çocuklar da vardı. Suyun getirdiği dilek kağıtlarını kepçeyle alan meraklılar, yazılanları ilgiyle okuyorlardı.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız