SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kervansaray Buluşması Başladı

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:26:01
Kervansaray Buluşması Başladı
A- A+ PAYLAŞ

7. Uluslararası Kervansaray Buluşması “Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri” açılış töreniyle başladı. 

Battalgazi Belediyesi’nin Battalgazi Kaymakamlığı ile ortaklaşa düzenlediği Kervansaray Buluşması “Melita’dan Battalgazi’ye Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Sanat Günleri” Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı'nda yapılan açılış töreniyle start aldı. 

Açılış konuşmasını Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan yaptı. Başkan Gürkan, bu yıl Kervansaray Buluşması’nın 7’ncisini düzenlediklerini belirterek, “Yedincisini yapmakta olduğumuz Melita’dan Battalgazi’ye Kültür Sanat Tarih Arkeoloji Günleri’ne Battalgazi’mize ve Malatya’mıza ve kültürümüze hayırlı uğurlu olsun. Öncelikle Kervansaray buluşmalarına başladığımız 2004 yılının Eylül ayı içerisinde, burası kendi haline terk edilmiş mezbelelik, izbe bir yerdi. Biz bu temizliğe başladığımızda, bu temizliğin ve Kervansaray buluşmalarının amacını şu şekilde ifade etmiştik. Demiştik ki; vatandaşımızın tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkma, ilgi ve alakasını oluşturmak, devletimizin ilgili ve yetkili organlarını terk edilmiş tarihi eserlerimize sahip çıkmasını sağlamak, sivil toplum örgütlerinin tarihi eserlerimize,  ecdat yadigarımıza, yok olmaya yüz tutmuş kültürümüze tekrar sahip çıkmaları ve ayağa kaldırmaları noktasında bir grup dinamiği oluşturmak dedik." dedi.

Gürkan, etkinliğin Ankara'nın doğusunda yapılan en büyük kültür etkinliği olduğu iddiasını da ortaya atarak, "Allah’a şükür bugün uluslar arası bazda yedincisini yapmış olduğumuz, normal şartlarda 10’uncusunu yapmakta olduğumuz kültür etkinliğimiz hakikaten Ankara’dan bu tarafta yapılan en büyük kültür etkinliği olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu. 

Başkan Gürkan, Kervansaray Buluşması’nın festival boyutunun iptal edildiğine dikkat çekerek, “Bugün bunun mütevazı olmasının temel sebebi özellikle ülkemizin bir ateş çemberi içerisinde olması, komşularımızda olan mülteci akını ve sınır güvenliğimizdeki sıkıntılarımız ve terör hadiseleri nedeniyle bu festival boyutunu genel anlamda iptal ettik. Şehitlerimizin gelmesi ve terör hadisesi, tabi bu vesileyle de terörü kınıyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Sahiplerine ve yakınlarına baş sağılığı dilemeyi de bir borç biliyorum. Hakikaten bu kutsal toprağımızın her yerinde şuheda kanı vardır. Memleketimize sahip çıkmamız lazım. Birlik, beraberlik, dirliğimize sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.

“Kervansaray Buluşması’nı neden Eylül ayı içerisinde yaptık” diyen Başkan Gürkan, “Çünkü Malatya tarihi itibariyle baktığımız zaman, geçmiş tarihi itibariyle hakikaten insanlık tarihiyle özdeşleşmiş ve Türk İslam Tarihi itibariyle de taçlandırılmış bir memlekettir. İnsanlık tarihinin ilk medeniyet tohumlarının atıldığı yer Battalgazi İlçesidir. Cafer Höyük ve Arslantepe’dir. Türk İslam tarihinde de Anadolu’nun fetih sürecinin hem ilmen hem de Alp’lerle yapılan fetih sürecide yine Malatya Sancağında organize edilmiştir. Onun için Malatya hem Türk tarihinde, hem İslam tarihinde, hem de insanlık tarihinde önemli bir merkezdir. 1101 yılında bir daha düşman eline geçmemek üzere bizim hakimiyetimize geçmiş ve bu topraklar 1101 yılından beridir huzur barış ve güven içerisinde, insanların birbirini sevdiği, o manevi ve uhrevi hava içerisinde birbirleriyle dayanışma içerisinde olduğu bir memleket durumuna gelmiştir. Tabi bu toprakların manevi ve uhrevi havası, memleketin memleket olmasında, yurt olmasında emeği geçen o şehit ve şuhedalarımızın sayesinde olmuştur. Onun için bu toprakların kadrini, kıymetini bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. İnşallah Malatya’mızda bu huzur ve güven ortamı, Türkiye’mizin geneline de yayılır” dedi.

Başkan Gürkan, kervansaray Buluşması etkinliğinin önemli bir etkinlik olduğunu belirterek, “Kervansaray buluşmaları bir namzet hadisedir. Yani bir sembol olarak karşımıza çıkmaktadır. Esasında bizim amacımız Kervansaray buluşmaları ile birlikte tüm medeniyet ve uygarlıklarımıza ve kültürümüze ve tarihten gelen o kültürel mirasımıza sahip çıkmanın temelini oluşturmaktadır” şeklinde konuştu. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’da, tarihi değerleri yaşatmak gerektiğini belirterek, “Güzel bir programda birlikteyiz. Bu tür etkinlikler özellikle tarihimizi bilmemiz adına, medeniyetimizi ve kültürümüzü bilmemiz adına çok çok önemli. Bunun birçok önemi var. Bu belki de en önemlilerinden bir tanesi. Tabi ki şehrimizin gelişmesi, kültürel hayata etkisi çok çok önemli. Sadece belediyeciliği rutin hizmetlerinin dışında, biraz daha tarihle, geçmişle bağları güçlendirecek bu tür etkinliklerimizle değerlendirilmesi gerekiyor. Bu yüzdende Battalgazi Belediyemiz yıllardır süren bu güzel programı her yıl farklı içeriklerle devam ettiriyor. Dolayısıyla Malatya’mızın en önemli değerlerinden bir tanesi coğrafi güzelliği kadar, kayısı kadar, yetiştirmiş olduğu insanları kadar ve bu medeniyetlerin üzerinde onlarca medeniyet geçmiş, bu toprakların bırakmış olduğu izlerin takip edilerek geleceğe taşımamız çok çok önemli. Bizler Büyükşehir olduktan sonraki süreç içerisinde de baktığımız zaman, her bölgemizde aslında çok önemli kıymetli değerlerimiz var. Bunların gün yüzüne çıkarılması gerçekten önemli. Bu anlamda Battalgazi’miz şanslı bir bölgemiz. Çünkü geçmişten beri bu bölgede çok önemli çalışmalar var. Marcella hanım burada tüm Malatya adına kendilerine teşekkür ediyoruz. Dünyanın sahip çıkacağı bu değerleri gün yüzüne çıkarıyorlar. Büyük emekleri var. Tüm ekibine de teşekkür ediyorum. Burası çok önemli bir tarih havzası. Bunu bütünüyle birleştirmemiz gerekiyor. Kervansarayı gördüğümüzde yaşayan bir tarih haline döndü. Sadece burayı onarıp bu onarmayla bıraksaydık günümüze kazandırılmış anlamı çıkmazdı. Bu vesileyle başta Battalgazi Belediye Başkanım ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise, Battalgazi Belediyesi’nin önemli bir etkinliği gerçekleştirdiğini belirterek, “Battalgazi Belediye Başkanımızın girişimleri ve öncülüğü ile başlatılan Kervansaray Buluşmaları adı altındaki kültür etkinlikleri, Malatya’mıza ve Türkiye’mize katmış olduğu değerle önemli bir etkinliktir. Bu etkinliğin festival boyutunun iptal edilmesi de ayrıca takdire şayandır. Şehit verdiğimiz bu zor günlerde festival boyutuyla ilgilenmemiz bize yakışmazdı. Bu noktada belediye başkanımız ve ekibine de bu duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Şehitlerimize de Cenabı Allah’tan rahmet diliyorum. Özellikle kadim medeniyetimizden aldığımız yetki ve inançla o kadim medeniyetimizi günümüze taşımanın mücadelesini verirken, kendi kültürümüze, kendi değerlerimize yabancı kalmamızı da hiç kimse bizden beklemesin. Bizler kendi geçmişimize sahip çıkarak, kendi eserlerimize sahip çıkarak, onu günümüze taşıyarak, taşımakla kalmayıp içinde yaşatarak, gençlerimize, yeni neslimize ve gelecek nesillerimize aktarmamız bizim insani ve vicdani sorumluluğumuzdur” dedi.

Malatya Vali Vekili Abdulkadir Duran’da, tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarmak gerektiğine dikkat çekerek, “Tarihi değerlerimizi gün yüzüne çıkartıp, hayatın içine sokarak, insanlarımızın hizmetine sunan Battalgazi Kaymakamlığımız ve Belediye Başkanımızın çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Tarihimize sahip çıkmak, Türk milleti olarak bizim en temel görev ve vazifelerimizden birisi. Tarihi eserlerimizi konuşmacı arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, tarihi eserlerimizi restore ettikten sonra onları hayatın içerisine sokmak, hayatın içerisinde onlara yer vermekte oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu manada 7’incisi düzenlenen Kervansaray Buluşmaları münasebetiyle burada var olan tarihi eserimizi, vatandaşlarımızla, sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında buluşturmuş oluyoruz. Bu programda geçmişte ve günümüzde emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından yok olmaya yüz tutmuş el sanatları sergisi gezilerek, fotoğraflarla Malatya sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız