SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kervansarayı Yeniden İhya Edeceğiz.."

A- A+ PAYLAŞ

Vakıflar Haftası nedeniyle Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü tarafından Özel İdare Salonu'nda bir toplantı düzenlendi. Bu arada, hafta dolayısıyla bir heyeti kabul eden Belediye Başkanı Cemal Akın, Battalgazi ilçesindeki Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

VAKIFLAR HAFTASI..
Vali Osman Derya Kadıoğlu, Belediye Başkanı Cemal Akın, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum kuruluş temsilcileriyle birlikte çok sayıda katılımın olduğu toplantıda bir konuşma yapan Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Ali Seydi Akduman, "Vakıf bir insanın yaşadığı çevreye, gerek fiziki, gerek sosyal, gerek kültürel çevreye olan duyarlılığını ifade etme biçimidir. İnsan ilişkileri ve sosyal sorumluluk boyutu itibarıyla vakıf modelinin çok seçkin örneklerinden her zaman bahsedilmiştir. Bilgi çağını yaşadığımız günümüzde, modern dünyanın bunaltıcı ortamında yalnızlaşan bireylere, toplumsal bir sığınak olan vakıflarımızın, birlik, beraberlik kaynaşma ve yeni açılımlara vesile olacağına inanıyorum" dedi.

Vakıfların toplumsal bütünleşme ve kaynaşmada önemli bir unsur olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Akın, Malatya Belediyesi'nin Battalgazi İlçesi'ndeki tarihi Silahtarpaşa Kervansarayı'nı restore etmek için çalışmaların başlatıldığını ve projenin ihaleye çıkartıldığını söyledi.

Vali Osman Derya Kadıoğlu ise, "İnsanlıkla yaşıt, başkalarına yardım ve iyilik etme duygusundan doğarak gelişen vakıf bilhassa, Türk-İslam medeniyetinde doruğa ulaşan bir hukuk müessesesidir. Köklü ve zengin tarihimizde sosyal hayatın bütün alanlarında varlık gösteren ve toplumsal yapının bel kemiğini oluşturan tarihi vakıflarımızın verdiği hizmetler, toplumsal dayanışmanın birlik ve beraberlik duyguları içinde oluşmasının en güzel örneklerini sergilemektedir. Ecdadımız vakıf yapmak suretiyle mallarını insanların yararlanacakları hayırlı işlere sarf etmişlerdir" diye konuştu.

BELEDİYEYE ZİYARET..
22. Vakıflar Haftası kutlamaları le Vakıflar Bölge Müdürü Ali Seydi Akduman ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay çeşitli vakıfların yönetici ve temsilcileri ile birlikte Malatya Belediye Başkanı H. Cemal Akın’ı ziyaret ederek bir süre görüştü.

Cumhuriyetin ilanıyla beraber vakıf kurumunun yeni bir çehreye büründüğünü belirten Akduman, “ Vakflar haftasının eserlerimize sahip çıkılması adına büyük bir önemi vardır. Bizde eserlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Malatya da bulunan tarihi eserlerimizin bakımını ve onarımını yapacağız. İl sınırları dahilinde bulunan ilçelerde dahil bütün tarihi eserlerimizi onarıp Malatya’ya kazandıracağız” dedi.

Vakıflar Bölge Müdürü Aliseydi Akduman, Malatya Belediyesi’nin Battalgazi İlçesi’ndeki Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nın restore edilmesinde önemli çalışmalar başlattığına dikkat çekerek, Belediye Başkanı H. Cekmal Akın’a vakıf eserlerine gösterdiği duyarlılıktan ve çalışmalarına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı H. Cemal Akın ise vakıf kurumunun Türk-İslam Kültürü’nde önemli bir sosyal dayanışma ve yardımlaşma kurumu olduğunu vurguladı. Belediye Başkanı Akın, “ Atalarımız gelirlerinin büyük bir kısmını vakıflara ayırmışlar. Ayrılan bu gelirlerle o çağın yardıma muhtaç insanları insanlığın icap ettirdiği rahatlıkla yaşamıştır. Vakıflar, yardımlaşmanın, sosyal dayanışmanın sembolü olmuş ve sosyal adaletin tesisinde önemli rol oynamıştır” dedi.

İnsanlığa hizmet eden ve insanlar arasında sevgi köprüleri oluşturan böyle bir geleneğin mirasçıları olarak vakıf kurumuna ve vakıf eserlerine sahip çıkmak zorunda olduklarını söyleyen Belediye Başkanı H. Cemal Akın “ Belki gönlümüzün arzu ettiği kadar vakıflara sahip çıkılmış değiliz. Ama zaman içerisinde bu eserlere çok daha güçlü sahip çıkılacaktır” diye konuştu,

Batı Anadolu illerinde vakıf arazileri ve vakıf mülklerinin Malatya’dakinden çok daha fazla olduğunu belirten Akın, “Malatya da vakıflar eski eserler niteliğinde kalmış. Bazı dönemlerde vakıf malları, vakfın kurucusunun iradesi dışında satışa tabi tutulmuş, bunlar çok üzücü şeyler.. Vakıf malları gereği gibi ve amaçlarına uygun değerlendirildiğinde fevkalede büyük bir ekonomik değere ulaşacaktır. Toplumun sıkıntılarını belli bir noktada da hafifletecektir” dedi.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nın Malatya Belediyesi’ne devredildiğini hatırlatan Belediye Başkanı Akın, Kervansaray’ın restorasyonu için Malatya Belediyesi’nin çalışmalarını anlattı. Belediye Başkanı Akın, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı yok olmaktan kurtaracak ve ihya edecek restorasyonuna ilişkin süreçte önemli bir aşama kaydettiklerini belirterek Kervansaray’ın proje ihalesinin yapıldığını vurguladı. Başkan Akın “Göreve geldikten sonra, tarihi ve kültürel açıdan Malatya için büyük önem taşıyan bu vakıf eserinin aslına uygun biçimde restore edilmesi için çalışma başlattık. Kervansaray’ın restorasyon proje ihalesini yaptık. malumunuz Vakıflar Genel Müdürümüzle de görüşmüştük. Projesini, ihale bedelini Vakıflar Genel Müdürülüğü karşılayacak. Bu şekliyle atalarımızın bir eserini yeniden ihya etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Başkan Akın, Vakflar Haftası kutlamalarının, toplumda vakıf kurumunun varlık amacı ve işlevine ilişkin bir bilinç yaratacağına inandığını belirtti ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün çalışmalarına her zaman destek olacaklarını kaydetti.

Vakıflar Haftası kutlamaları kapsamında gerçekleşen ziyarette Vakıflar Bölge Müdürü Aliseydi Akduman ve Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay ile birlikte Haci Bektaşi Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkan Yardımcısı İsmail Boyraz Ali Kara Efendi Vakfı Genel Sekreteri Mehmet Gülseren, Battalgazi Eğitim Vakfı Temsilcisi İbrahim Topgül, Dini Milli Hizmetler Vakfı Başkanı Mahmut Karatepe, , Hamidiye Diyanet Sitesi Vakfı Başkanı Ünal Ergoç de bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız