SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Keşif Mantığıyla Filmleri Toparladık"

0
Güncellendi - 2018-10-19 04:54:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Direktörü Suat Köçer, “Ulusal yarışmada 13, uluslararası yarışmada 10’u yabancı, 2’si yerli olmak üzere 12 film yarışacak. Onun dışında 120’ye yakın belgesellerde dahil kısa filmler var. Bu filmlerin bir kısmı Türkiye bir kısmı ise dünya prömiyeri olacak. Bu yıl festivali daha çok keşif mantığı üzerine oluşturduk. Büyük festivallerde yarışmış olan filmler gösterildi, yarıştı değil de dünyanın çeşitli coğrafyalarından, ülkelerinden farklı ve özgün filmlerin yer aldığı bir festival olsun istedik. Dolayısıyla keşif mantığıyla filmleri toparladık” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan 8. Malatya Uluslararası Film Festivali için geri sayım başladı.

10 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen toplantıda, festivalde bu yıl ulusal ve uluslararası yarışmaya hak kazanan filmler, ulusal ve uluslararası jüri üyeleri, Malatya Film Platformu’nda finale kalan 13 proje, festival programında yer alacak film ve etkinlikler ile sinemaseverleri bekleyen sürprizler açıklanmıştı.

Festivalle ilgili bilgiler veren festival direktörü Suat Köçer, festivalin 9-15 Kasım tarihleri arasında Malatya’da gerçekleştirileceğini ifade etti.

ARİF V 216 FİLMİ GÖSTERİLECEK VE CEM YILMAZ SİNEMASEVERLERLE SÖYLEŞİ YAPACAK

Köçer, festivalin tanıtımı ve içeriğiyle ilgili bilgileri bu yıl erken paylaştıklarını belirterek, “Onur ödüllerini Şener Şen, Perran Kutman ve Osman Sınav’a takdim edeceğiz. Bir anlamda festival, usta çırak buluşmaları formatında gerçekleşecek. Şener Şen’e ödülünü Cem Yılmaz, Osman Sınav’a ödülünü Mehmet Aslantuğ, Perran Kutman’a da ödülünü Tolga Çevik verecek. Cem Yılmaz, bu yıl Arif V 216 Filminin Malatya’daki gösterimine ekibiyle birlikte katılacak ve ardından Malatyalıların sorularını cevaplayacak” dedi.

“BU YIL FESTİVALİ KEŞİF MANTIĞI ÜZERİNE KURDUK”

Dünyanın çeşitli coğrafyalarından, ülkelerinden farklı ve özgün filmlerin yer aldığı bir festival mantığıyla bu yıl filmleri toparladıklarını belirten Köçer, şunları söyledi: “Ulusal yarışmada 13, uluslararası yarışmada 10’u yabancı, 2’si yerli olmak üzere 12 film yarışacak. Onun dışında 120’ye yakın belgesellerde dahil kısa filmler var. Bu filmlerin bir kısmı Türkiye bir kısmı ise dünya prömiyeri olacak. Bu yıl festivali daha çok keşif mantığı üzerine oluşturduk. Büyük festivallerde yarışmış olan filmler gösterildi, yarıştı değil de dünyanın çeşitli coğrafyalarından, ülkelerinden farklı ve özgün filmlerin yer aldığı bir festival olsun istedik. Dolayısıyla keşif mantığıyla filmleri toparladık. Bunun yanında çeşitli programlar, söyleşiler, paneller ve özel etkinliklerde olacak. Özellikle ‘Festival Geldi’ bölümü benim çok ilgilendiğim bir bölüm. O bölüme dezavantajlı kesimlere filmleri ulaştırma gibi bir amacımız var. Bu yılki festivalin şenlik ve karnaval gibi geçeceğini düşünüyorum.”

“FİLİSTİN SİNEMASİ BASKILARA RAĞMEN ADIM ATIYOR”

Köçer, geçen yıl festivalde Güney Kore’yi konuk ülke olarak davet ettiklerini, bu yıl ise festivalin konuk ülkesinin Filistin olacağını kaydederek, “Filistin’i konuk ülke olarak seçmemizin iki temel nedeni var. Birincisi Filistin sinemasının bütün baskı, sınırlama ve kotalara rağmen ağır adımlarla da olsa her geçen gün adımlarını atması, gelişim sürecine girmesi, festivallerde ve film günlerinde iyiden iyiye görünür hal alması. İkincisi, Türkiye’nin inisiyatifinde dünyada Filistin meselesi konusunda bir irade ortaya konuldu. Bir anlamda onlara bu noktada destek ve seslerine ses olmak amacıyla bu sene Filistin’i konuk ediyoruz” diye konuştu.

“TÜRKİYE VE MALATYA’YI BÜYÜK BİR FİLM FONUNUN MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Köçer, Malatya Film Festivali’nin sekizincisinde birçok yenilik olduğunu ifade ederek, “Malatya Uluslararası Film Platformu bizim en önemli yeniliğimiz. Geçen yıl ulusal ayağını başlatmıştık, bu sene uluslararası ayağını ekledik. Bununla da amacımız; Türkiye’yi özelde de Malatya’yı yakın coğrafya ülkelerinin yer aldığı büyük bir film fonunun merkezi yapmak. Tabi ki yapım aşamasındaki projelerin desteklendiği, doğrudan para desteğinin sağlandığı büyük bir fon olacak. İlk üyemiz Azerbaycan oldu. Yakın coğrafyadaki ülkelerin katılımıyla da büyütmeyi düşünüyoruz. İkinci yeniliğimiz TRT Belgesel Kuşağımız bu yıl olacak. TRT tarafından yapımı gerçekleştirilmiş ve ilk kez gösterilecek olan belgeseller var. Korku ve komedi kuşağını ekledik. Öte yandan ‘Öğrenciler Festivalde’ bölümünde de Türkiye’nin on üniversitesinden elli öğrenciyi Malatya’da festival coşkusunda ağırlayacağız” dedi.

ULUSAL UZUN METRAJ YARIŞMA FİLMLERİ

1-Borç-Debt- Vuslat Saraçoğlu

2-Aydede- Road To The Moon-Abdurrahman Öner

3-Son Çıkış - Siren’s Call-Ramin Matin

4-İçerdekiler-Insiders-Hüseyin Karabey

5-Halef-Halef-Murat Düzgünoğlu

6-Güvercin-The Pigeon-Banu Sıvacı

7-Meleklerin Koruyucusu-Guardian of Angels-Ensar Altay

8-Dört Köşeli Üçgen-Four Cornered Triangle-Mehmet Güreli

9-Kardeşler-Brothers-Ömür Atay

10-Anons-The Announcement-Mahmut Fazıl Coşkun

11-Sükut Evi-House of Serenity-Cafer Özgül

12-Çınar-Plane Tree-Mustafa Karadeniz

13-Güvercin Hırsızları-The Pigeon Thieves-Osman Nail Doğan

ULUSAL KISA METRAJ YARIŞMA FİLMLERİ

1-Kimse Elimi Tutmasın-Cenk Ertürk-Kurmaca

2- Pantolon-Tahsin Özmen-Kurmaca

3- Her Şey Yolunda-Metehan Şerefoğlu-Kurmaca

4- İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış… ve İlkbahar-Hamza Uysal-Animasyon

5- Balık Kraker-Yiğit Evgar-Kurmaca

6- Hikayeci- Anıl Gündoğan-Kurmaca

7- Boşluk-Elif Eda-Kurmaca

8- Görüşme-Vehbi Bozdağ-Kurmaca

9- Sonsuz-Murat Çetinkaya-Kurmaca

10-Sen Adam Mısın-Alihan Erbaş, Harun Köybaşı-Belgesel

ULUSLARARASI UZUN METRAJ YARIŞMA FİLMLERİ

1- AGA-Milko Lazarov-Bulgaritan/Almanya

2- AN IMPOSSIBLY SMALL OBJECT (Aşırı Küçük bir Nesne ) - David Verbeek – Tayvan/Hollanda/Hırvatistan

3-  HAPPY BIRTHDAY (Doğum Günün Kutlu Olsun) - Christos Georgiou – Yunanistan/Almanya/Fransa

4-  IN SİLENCE (Sessizlikte) - Ardak Amirkulov – Kazakistan

5-  LAST CHİLD (Son Çocuk) - Shin Dong-Seok – Güney Kore

6-  SULEİMAN MOUNTAİN (Süleyman Dağı) - Elizaveta Stishova – Kırgızistan

7-  ORANGE DAYS (Turunç Günleri) - Arash Lahooti – İran

8-  VOLCANO (Volkan) - Roman Bundachuk – Ukrayna/Almanya

9-  SUMMER SURVİVORS (Yazdan Kalanlar) - Marija Kavtaradze – Litvanya

10- THE LOAD (Yük) - Ognjen Glavonic – Sırbistan/Fransa/Hırvatistan

11- ANONS (The Announcement) – Mahmut Fazıl Coşkun – Türkiye/Bulgaristan

12- MELEKLERİN KORUYUCUSU – Ensar Altay – Türkiye

ULUSLARARASI KISA METRAJ YARIŞMA FİLMLERİ

1-  Red Velvet – Mahmoud Samir/ Youssef Mahmoud – Mısır – Kurmaca

2-  The Teacher – Maxim Elagin – Rusya – Kurmaca

3-  Sallakh – İspanya – Rasoul Iranzaf Aghamırlu – İran – Kurmaca

4-  Zacarias – Violeta Trincado – İspanya

5-  Short – Ruslan Aghazadeh – Azerbaycan

TRT ÖN ALIM DESTEĞİ FİNALİSTELERİ

1-  Anadolu Leoparı – Yön: Emre Kayiş - Yap: Olena Yershova Yıldız

2-  Bir Düş Gördüm – Yön/Yap: Murat Çeri

3-  Çok Süper Bi Şey – Yön: Sinan Sertel – Yap: Turgay Şahin

4-  İstanbul’un Kayıp Rüya’sı – Yön/Yap: Cengis Asiltürk

5-  Maskeler – Yön/Yap: Nuri Cihan Özdoğan

6-  Yedinci Ocak – Yön: Haydar Şişman – Yap: Ümran Safter

ERTEM EĞİLMEZ AİLE FİLMLERİ FİNALİSTLERİ

1-  Ali’nin Tabiatı – Yön: Levent Çetin – Yap: Canol Balkaya

2-  Aralık – Yön: Selman Nacar – Yap: Burak Çevik

3-  Havuz – Yön/Yap: Aydın Orak

4-  Kusur – Yön: Özkan Çelik – Yap: Neslihan Bilgin Çelik

5-  Melek – Yön/Yap: Mesut Ceylan

6-  Umut – Yön: Orhan İnce – Yap: Burak Kanısıcak

7-  Üç Arkadaş – Yön: Nursen Çetin Köreken – Yap: Ümit Köreken.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız