SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kesin Çözüm İçin..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde yaz döneminde sulama suyunun eksikliğinden dolayı kanalizasyon suyu ile bahçelerin sulanması sorununun çözümü için Malatya Valiliği, yeni bir çalışma başlatarak, sorunun sulama sezonu öncesinde çözüleceğini kamuoyuna duyurdu.

Battalgazi ilçesi ve çevresindeki sulama suyu sorunun çözümü ile ilgili olarak Vali Ulvi Saran başkanlığında bir toplantı yapıldı. Toplantıya Batalgazi Kaymakamı Abdulmuttalip Aksoy, DSİ İşletme Daire Başkanı Fikret Kasalak, DSİ İç Denetim Başkanı Mehmet Güllü, DSİ Bölge Müdürü Nevzat Aksu, Malatya Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Ceyhan, DSİ uzmanları ve kamu kurum yöneticileri katıldılar.

Toplantının açılışında konuşan Vali Ulvi Saran, "Malatya'da Battalgazi ilçesinde çok önemli bir sorununu tartışmak ve çözüm yollarının ortaya koymak için bir araya geldik. Derme, Hatansuyu, Hanımınçiftliği ve Battalgazi'de sulama konusunda çok ciddi bir problem var. Sulamanın yetersizliğinden dolayı bir hijyen ve sağlık problemi ortaya çıkıyor. Kanalizasyon suları ile sulama yapılması bizi ciddi bir sorunla karşı karşıya bırakıyor. Konunun bütün taraflarını bir araya getirdik. Konunun yerel yönetim ve mülki idare amirleri ve DSİ bir araya geldi. Neden bu sorunun uzun bir süreden beri çözüm bulmadığını tartışacağız" dedi.

Saran, "Amacımız önümüzdeki sulama dönemi öncesinde kesin bir çözüm bulmaktır. Farklı kurumların bir koordinasyon içerisinde çalışması gerekiyor. Sihirbazlık yapacak halimiz yok. Bizim sorunumuzun kaynağında birinci derecede suyun yetersiz oluşudur. Çiftçilerimiz olarak yapmadığımız ihmal ettiğimiz çok şeylerin olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

DSİ İç Denetim Başkanı Mehmet Güllü, DSİ olarak Battalgazi ilçesinde ve çevresinde yaşanan sulama suyu sıkıntısını çözümü için uzun ve kısa vadeli projeler hazırladıklarını söyleyerek, slayt eşliğinde 10 öneriyi şu şekilde sıraladı:

"1-Şerefhan Deresi'nin Çat Barajı'na devir edilmesi Kahramanmaraş Bölge Müdürlüğü tarafından planlama raporu çalışmaları 2009 yılı sonunda tamamlanacaktır. 2010 yılı ilk yarısında proje ihalesi yapılacak olup, 2010 yılı sonunda ise inşaat işi ihalesi yapılması planlanmıştır.

2- Derme ve Şahnahan ana kanallarının bakım onarım işleri; Bak-Onar. Projesi kapsamında yapılacak olup, taraflarca protokol yapılacaktır.

3- Medik Şahnahan A, B,C kanallarında kapalı sisteme geçilebilmesi için tüm şebekenin planlama revizyonu hazırlanarak proje kriterlerine göre gerekli çalışmalar yapılacaktır. Dilek Belediyesi'nin sisteme dahil edilmesi sağlanacaktır.

4- Medik Barajının dolusavak projeleri 2009 yılı sonunda tamamlanarak, yapım işleri ihalesi 2010 yılı içerisinde yapılarak inşaatına başlanılacaktır. Ayrıca Şahnahan B kanalının uygun bir noktasında Şahnahan A kanalına pompajla sulama suyu takviyesi, Battalgazi Sulama Birliği ile yapılacak protokolden sonra proje çalışmalarına başlanılacaktır.

5- Derme ilave sahasının Hatunsuyu ve Çarmuzu bölgelerini sulayacak olan Y-9 ile Y-16 kanalları arasındaki şebekenin kamulaştırma çalışmaları yürütülmekte olup, buna paralel olarak inşaat işleri 2009-2010 yıllarında tamamlanacaktır.

6- Malatya merkez, ilçe ve çevre belde belediyelerinin içme suyunu karşılayan Pınarbaşı kaynağından nüfus projeksiyonuna göre yeniden revizyon çalışması yapılmalı ve içme suyu tek elden yönetilmelidir.

7- Birleşik çalışan tarım ve içme suyu şebekeleri ayrılarak sektörlerin bağımsız çalışmaları temin edilmelidir.

8- Halen 5 yerleşim merkezinin tahsis olmaksızın yaklaşık 3 metreküp/saniye su kullandığı Beyler deresi havzası gerçek ihtiyaçlar dikkate alınarak planlama ve tahsis programının belirlenmesi sağlanmalıdır.

9- Kapalı sistem şebeke oluşturma çalışmaları yanında özellikle tüm meyve bahçelerinin damlama sulama sistemiyle sulanması için azami gayret sarf edilmelidir.

10- Son günlerde DSİ'den izinsiz artma eğilimi gösteren şebeke dışı alanların meyve bahçelerine dönüştürme işlemleri durdurulmalıdır."

Derme Sulama Birliği Başkanı Abdullah Polat, sulama birliklerin ödenek sıkıntısı yaşadıklarını ve 2005'ten beri çiftçilerden alacağı bulunduğunu belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız