SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kesin Hasar Yüzde 90-95"

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:06:41
A- A+ PAYLAŞ

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya'da 29-30-31 Mart geceleri yaşanan don olayının kayısıda yolaçtığı zararın kesin raporunu açıkladı. İl genelinde yapılan hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirten Selvi, ürünün yüzde 90-95 oranında zarar gördüğünü, bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 30 bin 250 ton olacağının tahmin edildiğini bildirdi. Bilindiği gibi, ortalama 4 kilo yaş kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebiliyor.

İl Müdürü Selvi, kesin hasar tespit çalışması sonuçlarını şöyle açıkladı:

"İlimiz genelinde 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde İlçelere göre değişmekle birlikte orta ve yer yer kuvvetli don afeti meydana gelmiştir. Bu don afetinden rakıma göre farklı fenolojik evrelerde bulunan kayısı ağaçları olumsuz etkilenmiştir.

Meydana gelen don afetinin meyve ağaçları üzerindeki etkisi, başta kayısı olmak üzere ilimizde yetiştirilen diğer meyve türlerindeki üretim miktarlarına olan etkileri ile ilgili ön hasar tespit çalışmaları tamamlanarak dönem itibari ile ilgili kurum ve kuruluş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Aynı dönemde kesin zarar oranının ortaya konulabilmesi için fenolojik olarak meyve tutum evresinden sonra Mayıs ayı ortalarına doğru don zararının kesin tespiti yapılabileceği bildirilmiştir.

İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından yapılan kesin hasar tespit çalışması sonucu oluşturulan rapora göre İlimiz ekonomisi ve tarımsal faaliyeti için büyük önem arz eden 2014 yılı kayısı ürün miktarı ve dolayısı ile kesin hasar oranı da çıkarılmış oldu. 

Bunagöre İlçelerimizin muhtelif bölgelerinde değişkenlik göstermekle beraber İlimiz genelinde ilgili kurumlarla ortaklaşa yapılan tespit çalışmaları sonucu 2014 yılı için 30.250 Ton Yaş kayısı üretimi olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca geçtiğimiz üretim dönemine göre yaklaşık %90-95 oranında hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. 

İlimizin de içinde bulunduğu birçok bölgede meydana gelen zirai don, kuraklık başta olmak üzere çeşitli tabii afetlerden meydana gelen tarımsal üretim, üretim tesislerindeki hasarlarda çiftçi mağduriyetinin önlenmesi için 13.05.2014 Tarih ve 28999 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 2014/6355 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve diğer kayıt sistemlerine (Türk-Vet, AKS, TBS vb.) kayıtlı olmak üzere, “23 Ağustos 2013 tarihi ile 31 Aralık 2014 tarihleri arasında meydana gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler nedeniyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri ve seraları zarar gören çiftçilerimizin” T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli zirai kredi borçlarının ertelenmesi yapılmaktadır.

Bakanlar Kurulu Kararı gereğince; yukarıda sayılan tabii afetler sonucu ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları en az % 30 oranında zarar gören ve bu durumları İlçe Hasar Tespit Komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemi ve diğer sistemlere kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin bu uygulamadan yararlanmak istemeleri durumunda ÇKS kaydının bulunduğu İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne ve ilgili kredi kuruluşuna 02 Haziran 2014 tarihinden itibaren 1(Bir) ay içerisinde müracaat etmeleri gerekmektedir.

Kamuoyuna önemle duyurulur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız