SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kesin Tespit Yapılacak"

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:22:27
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Gürsel Özbey, Malatya’nın tabi afet kapsamına alınıp, kayısı üreticilerinin devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve üreticilere tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için faizsiz veya düşük faizli kredi tahsis edilmesini istedi.

Malatya’da zirai don yaşanması nedeniyle yaptığı açıklamada, Malatya’nın tabi afet bölgesi ilan edilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Malatya milletvekillerine iletildiğini bildirdi.

Özbey, “Malatya il genelinde ve komşu illerde 29, 30 ve 31 Mart 2014 tarihlerinde meydana gelen kuvvetli zirai don olayında, bölgenin tarımsal tek geçim kaynağı olan kayısı ağaçları ve diğer meyve ağaçları büyük oranda zarar görmüştür. Malatya 7 milyon 137 bin 800 adet meyve veren ağaç sayısı ve 413 bin ton üretimi ile dünyada birinci sırada yer almaktadır. Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95’i Malatya ilinde yapılmaktadır. Üretilen kuru kayısının çok önemli bölümü ihraç edilmekte ve dünya kuru kayısı ticaretinin yaklaşık yüzde 80-85’i de Malatya'dan sağlanmaktadır. Kayısı Malatya çiftçisinin tek geçim kaynağı ve bölge illerden gelen kişilerin işçilik, hamaliye şeklinde yaptığı hizmetlerle devasa bir kitleye hitap etmektedir. Kuru kayısı sektörü yıllık bazda 100-150 bin ton arası üretimi, 300-350 milyon dolar döviz girdisi ile Türk ekonomisine önemli bir istihdam ve sermaye katkısı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Malatya ilinin yaşadığı bu büyük tabii afetten dolayı acilen tabi afet bölgesi olarak ilan edilmesini istediklerini bildiren Özbey, “Kayısı üreticilerinin devlet bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz ertelenmeli ve üreticilere tarımsal girdi maliyetlerini karşılamaları için faizsiz veya düşük faizli kredi tahsis edilmelidir. Malatya Ticaret Borsası olarak Malatya’nın tabi afet bölgesi olmasını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Malatya milletvekillerimize iletilmiştir” şeklinde açıklamasını tamamladı.

"Kesin Tespit Yapılacak"

Malatya’da başta kayısı olmak üzere meyve çiçek, tomurcuklarında yaşanan zirai don olayının Mayıs ayı ortalarına doğru don zararının kesin tespiti yapılabileceği bildirildi.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Malatya’da meyve çiçek ve tomurcuklarında yaşanan zirai don olayıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “İlimiz genelinde 30-31 Mart 2014 tarihlerinde İlçelere göre değişmekle birlikte orta ve yer yer kuvvetli don afeti meydana gelmiştir. Rakıma göre farklı fenolojik evrelerde bulunan kayısı ağaçları meydana gelen bu don afetinden olumsuz etkilenmiştir.

Mevsimin geçmiş yıllara göre erken seyretmesinin de etkisiyle kayısı ağaçları fenolojik olarak 700-bin 100 metre rakıma sahip kayısı bahçelerinde küçük meyve, bin 100-bin 500 metre rakımdaki alanlarda kısmen çiçek kısmen de taç yaprakları dökülüp kürkten çıkma evresindedir. Rakımı bin 500 metrenin üzerindeki alanlarda ise çiçeklenme safhasındadır” ifadelerini kullandı.

“Bilindiği üzere meydana gelen don afeti 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki tabii afetler içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle de sigorta yaptıran çiftçilerimizin bahçelerinde TARSİM eksperleri tarafından ön hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından da ön hasar tespit çalışmaları yürütülmektedir” diyen Selvi, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Meydana gelen don afetinin meyve ağaçları üzerindeki tam etkisinin ortaya konulabilmesi için fenolojik olarak meyve tutum evresinden sonra Mayıs ayı ortalarına doğru don zararının kesin tespiti yapılabilecektir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız