SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Keşke Eksiksiz Uygulansa ve de Denetlense

0
Güncellendi - 2020-03-05 01:29:07
Keşke Eksiksiz Uygulansa ve de Denetlense
A- A+ PAYLAŞ

YEŞİLYURT MECLİSİ'NDE 'SAĞLAM BİNA İNŞASI' İÇİN KARAR.. Yeşilyurt Belediye Meclisi, 6.8’lik Elazığ depreminin ardından yapılacak yeni konut ve inşaatların depreme karşı daha dayanıklı olması için bir takım ek önlemler aldı. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde belirtilen maddelerle beraber 13 Şubat tarihinde gerçekleştirilen ‘Deprem Gerçeği Çalıştayı’nın ardından çıkarılan rapor neticesinde Yeşilyurt Bölgesinde yeni yapılacak inşaatların daha güvenli olması için konut yapımında uygulanmak üzere bir kararlar aldı.

Yeşilyurt Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen söz konusu kararlar şöyle:

"1-Zemin etüdü çalışmalarında sondaj yapılan alanda her sondaj kuyusunda koordinat ve ulusal kot verilerek zemin değerleri oluşturulur.

2- Perdeler: 3 veya daha çok katlı yapılarda mutlaka deprem perdeleri kullanılmalıdır. Her deprem yönünde perde yapılacaktır. Perdeler olabildiğince yapı cephelerine ve simetrik olacak şekilde yerleştirilmelidir. Betonarme bir yapıda kullanılacak olan perde alanı her iki doğrultu için en az yapı alanı ve kat sayısı çarpımının binde birinden büyük olacak şekilde taşıyıcı sistem oluşturulmalıdır.

-Malzeme: 21.50 metreyi (7 kat) geçen yapılarda beton sınıfı C30/37 den az olmayacak şekilde tasarım yapılmalıdır. Beton sınıfı bütün yapı için aynı seçilmelidir.

4- Sıvalar çimento harçlı olarak yapılacak ve mimari detaya eklenecektir.

5- Temel: 4 kat ve üzeri yapılarda radye temel kullanılacaktır. Bitişik nizam yapılar hariç en az 30 cm genişliğinde ampatman (Büyük boyutlu somellerde malzemeden tasarruf edilmesi amacıyla, somelin üst kısmında bina yükünün 45 derecelik yayılma açısına uygun biçimde yapılan kademeye verilen ad) yapılacaktır.

6- Toprak Altı Kat Yüksekliği: Bina yüksekliğinin 1/7 oranının toprak altında kalması gerekmektedir. Bu durum eğimsiz arazilerde direkt uygulanabilir. Eğimli arazilerde ise en düşük arazi kotundan hesaplanmak üzere don seviyesi ihmal edilmeksizin radye temel yüksekliği kadar gömülmek zorundadır. Bu oran en yüksek iki köşe kottan olacak şekilde h/7 olarak da hesap edilecektir.  Bu iki durumdan en düşük eksi kot gömülme miktarı olarak kabul edilir. Temel vizesi aşamasında tesviye kontrol edilecektir.

7- Toprak Dolgu: Bodrum katsız yapılarda ve toprak dolgu içerisinde kalan kolonlar su basman perdeleri ile bağlanmalıdır.

8- Statik proje aşamasında uygulanacak tüm kararlarda ilgili idare yetkilidir."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Huseyin (4 yıl önce)
    Prefabrik evi ozendirelim beton mezarlar kurmayalim .sağlam yerde olulerimiz yatıyor dirilerimizde sulu bölgede yaşıyor munzur unv. 7 den büyük deprem olcak diyor kimse bişey soylemiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • HsynElf (4 yıl önce)
    Bunlar yeni yapılacak olanlar parası olan alır oturur hayırlı olsun şimdiden fakat ya olmayan depremi gören yapılar içinde oturan gariban ne yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (4 yıl önce)
    C37 betondan aşağı kullanılmaması lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (4 yıl önce)
    Önceden ruhsat alıp hala başlamamış müteahhitlere de bu uygulansın adil olun bu kararın çıkacagını bilip 15 kat ruhsatı alanlar varsa mesela bu kapsamda değerlendirilsin
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Bunların hiçbiri radikal kararlar değil şimdiye kadar olması gereken veya kısmen uygulanan şeyler böyle bi depremden sonra Çevre Şehircilik Bakanlığının bundan sonrası için çok önemli değişiklikler yapıp ivedi tüm ülkede uygulaması gerekir
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakkı (4 yıl önce)
    Güzel kararlar alınmış hayırlı olsun ?
    0
    0
    Yanıtla