SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kılavuzu Karga Olanın... Bir Şey Demiyorum, Olan Bu.."

0
Güncellendi - 2017-02-20 20:54:53
A- A+ PAYLAŞ

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'ya 8 ay sonra yeniden gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti ve meydandan tüm Malatyalılara selamlarını iletti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "El Bab'ı DEAŞ'ın katil sürülerine dar eden kahraman Mehmetçiklerimizi selamlıyorum. Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Onlar nasıl gece gündüz bu millet için, ülkenin istiklal ve istikbali için canlarını ortaya koyuyorsa, biz de taş üstüne taş koymanın mücadelesini veriyoruz. Türkiye'yi büyütmek, dünyada hak ettiği yere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Uzak yakın demeden, zengin fakir ayrımı gözetmeden, dünyanın dört bir yanında bayrağımızı yükseltmenin yollarını arıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapımı tamamlanarak hizmete alınan eserlerin toplu açılış töreninin yapıldığı Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin yanındaki meydanda halka hitap etti.

Malatya'ya 8 ay sonra yeniden gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, meydandan tüm Malatyalılara selamlarını iletti.

Sözlerinin başında bayrak için, vatan için, ülkenin geleceği için canlarını feda eden tüm Malatyalı şehitleri rahmetle yad eden Erdoğan, şehitlerin ailelerine, yakınlarına ve tüm Malatya'ya sabır ve başsağlığı dileyerek, "Başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz üst yönetimi olmak üzere, eli tetikte, gözü ufukta, yüreğinde vatan sevisiyle nöbet tutan tüm güvenlik güçlerimize, silahlı kuvvetlerimize, emniyet teşkilatımıza şahsım, milletim adına şükranlarımı ifade ediyorum." diye konuştu.

Alandaki vatandaşların, "Malatya seninle gurur" duyuyor sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizin Allah'ınıza kurban, biz o yolda varız, o yolda yürüyoruz." karşılığını verdi.

- "Bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"El Bab'ı DEAŞ'ın katil sürülerine dar eden kahraman Mehmetçiklerimizi selamlıyorum. Rabbim yar ve yardımcıları olsun. Onlar nasıl gece gündüz bu millet için, ülkenin istiklal ve istikbali için canlarını ortaya koyuyorsa, biz de taş üstüne taş koymanın mücadelesini veriyoruz. Türkiye'yi büyütmek, dünyada hak ettiği yere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Uzak yakın demeden, zengin fakir ayrımı gözetmeden, dünyanın dört bir yanında bayrağımızı yükseltmenin yollarını arıyoruz. İşte Bahreyn'e gittik, oradan Suudi Arabistan'a gittik, oradan Katar'a gittik. Allah güç ve ömür verdikçe, milletimiz de desteğini ve duasını esirgemedikçe bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığını Malatyalı olan Bülent Tüfenkci'ye emanet ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "Kritik bir dönemde ülkenin gümrük ve ticaretini emanet ettiğimiz Bülent kardeşimizin, 16 Nisan'da Malatya'dan tarihi bir evet oranı çıkması için sizlerle beraber gece gündüz çalıştığına, çalışacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

-"Malatyalılarla gurur duyuyorum"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatyalılarla gurur duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Malatya Malatya bulunmaz eşin, gönüller coşturur ayla güneşin. Bizde eşi bulunmaz bu şehri ziyadesiyle hakkı olan eserlerle, hizmetlerle buluşturmak için buradayız. Bugün toplam yatırım bedeli bir milyar 162 milyon liralık proje, eser ve hizmetin resmi açılışını yapıyoruz. Ne mutlu Malatya’ya, ne mutlu Malatyalılara. Eğitimde 160 derslik, iki adet 160 öğrenci kapasiteli pansiyon, iki spor salonu, atölye, konser salonu, üniversitemizin fakülte binaları, iki halı sahası ve altyapı çalışmalarını hizmete alıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığımız olimpik atletizm pistini yeniledi, üç adet sentetik futbol sahası ile kapalı halı sahayı tamamladı. TOKİ yaklaşık 338 milyon liralık yatırımla 3 bin 387 konutu, 32 dersliğin altyapı ve çevre düzenlemelerini bitirdi. Enerji Bakanlığımız trafo yenileme ve enerji iletim hatları çalışmalarını gerçekleştirdi.”

- "İstiklal Marşımızın ruhunu kavradınız"

Alandakilerin, "İşte ordu, işte komutan" sloganları üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Ben milletimle gurur duyuyorum, ben milletimle iftihar ediyorum. Çünkü sizler İstiklal Marşımızın ruhunu kavradınız. Ne diyor Akif, 'Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın, doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın, kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.' 15 Temmuz gecesi, benim milletim F16'lara göğsünü gerdi mi? O bombalar yağdıran helikopterlere göğsünü gerdi mi? Tanklara göğsünü gerdi mi? Toplara göğsünü gerdi mi? Modern silahlara göğsünü gerdi mi? Benim milletim eşi benzeri olmayan bir millet. Niye? Çünkü şuna inanmıştı, 'Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda, canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.' diyerek tankların üzerine yürüyordu. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle yürüyordu."

Alandaki vatandaşların "İdam isteriz" şeklindeki sözleri üzerine Erdoğan, "Üç safhası var. Bir, önce 16 Nisan'da inşallah... İki, parlamentodan inşallah gelecek, oradan da bir 'evet' çıkaracağız. Ondan sonra da kardeşinize gelecek. Bana geldiği zaman ben bunu onaylarım. 248 şehidimizin hesabı var. Bu hesabı hep beraber vereceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Dik dur eğilme" şeklindeki sloganlar üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan hiç endişeniz olmasın Biz beşer planında hiçbir gücün karşısında eğilmedik, sadece Rabbimin huzurunda rükuda eğildik, secdede eğildik. Başka eğilmek yok." diye konuştu.

-"Kılavuzu karga olanın.."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kandil'den talimat geliyor, ne diyor Kandil, 'Hayır diyeceksiniz.' diyor. Öyle mi, duydunuz değil mi? 'Hayır' diyor onlar, hayır. Şimdi Kandil 'Hayır' diyor, Kandil'le beraber 'Hayır' diyenler onlarla aynı değil mi? Çünkü bizim değerler silsilemizde bir kutlu ifade var 'Kişi sevdikleriyle beraberdir.' Biliyorsunuz değil mi? (El mer'u me'a men ehabbe). Dolayısıyla 'Efendim ne alakası var?' Ne demek 'Ne alakası var?' Vakıa bu. Kılavuzu karga olanın... Bir şey demiyorum, onlar bu." dedi.

Yapımı tamamlanan eserlerin arasında İçişleri, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Sağlık, Kültür ve Turizm bakanlıklarının yanı sıra belediyelerin de yatırımlarının bulunduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm bu eserlerin açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti.

Söz konusu yatırımlar hakkında bilgi veren Erdoğan, Malatya'da özel sektörün de yatırımları bulunduğunu belirterek, "Hamdolsun onların önünü açmak, yurt dışına açılmalarını sağlamak için gereken desteği verdik, veriyoruz, vereceğiz. Bugün süt çiftliğinden, kayısı işleme tesislerine ve tekstile kadar 147 trilyon lirayı aşan 25 ayrı özel sektör yatırımının da resmi açılışını yapıyoruz." dedi.

Malatya ve ilçelerine kazandırılan eserlerin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Başbakan Binali Yıldırım olmak üzere, yatırımların kente kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

- "Hizmetlerle milletimize ulaşmak için dağları dele dele gidiyoruz"

Malatya'ya ve tüm Türkiye'ye hizmet etmeye devam edeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hizmet etmek, yatırım yapmak her şeyden önce gönül işidir, aşk işidir, sevda işidir. Dertli olmayan bunları yapamaz, aşık olmayan bunları yapamaz. Her zaman söylerim ya 'Biz Ferhat'ız, Ferhat.' Ferhat Şirin'e ulaşmak için dağları nasıl deldiyse biz de bu hizmetlerle milletimize ulaşmak için dağları dele dele gidiyoruz. Unutmayın, inanç varsa imkan vardır. Çevrenize şöyle bir bakın, farklı insanların neler yaptıklarını, neleri başardıklarını siz de göreceksiniz. Türkiye'nin 2002 yılı kasım ayından bu yana kat ettiği mesafe bunun en somut, en güzel örneğidir. 14 yıl önce nasıl bir Malatya vardı, nasıl bir Türkiye vardı? Bugün nasıl bir Malatya var, nasıl bir Türkiye var? 14 yıl önce ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde memuruna maaş ödemekte zorluk çeken, Merkez Bankasının kasası tam takır kalmış bir Türkiye vardı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'de Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23,5 milyar dolar olduğunu, bu borcu ödediklerini, IMF'nin Türkiye'den borç istediğini, ve "veririz" dediklerini anımsattı.

O dönemde Merkez Bankasının kasasında 27,5 milyar dolar olduğunu, şimdi ise rezervin 115-120 milyar dolarlara kadar çıktığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "36 milyar dolar ihracatı olan bir Türkiye vardı, ama hamdolsun şimdi o da geçti, 143 milyar dolara yükseldi. Kişi başına düşen milli gelir 3 bin 500 dolardı, hamdolsun şimdi bu rakam da 11 bin doların üzerine çıktı. Nereden nereye? Faiz harcamalarıyla halkının ümüğünü sıkan bir yönetim anlayışı vardı, bitti bunlar. Sağlık sistemi çökmüş, eğitim altyapısı zamanın gerisinde kalmış, pasaportunun, parasının değeri olmayan bir ülke vardı." diye konuştu.

Vatandaşların, "Allah'ına kurban Tayyip Erdoğan." şeklindeki tezahüratlarına, "Allah'ına kurban Malatya." şeklinde karşılık veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Malatya seninle gurur duyuyor." ifadeleri üzerine de "Biz sizlerle gurur duyuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Vatandaşına hizmet etmek yerine onunla kavga eden, yasakçılıktan başka bir şey bilmeyen bir devlet vardı. Kızlarının başörtüsüyle uğraşan bir devlet vardı. Onları üniversitenin kapısından geri çeviren bir Türkiye vardı. İşte onlar şimdi 'Hayırcı' oldular 'Hayır' diyorlar, ama ne oldu? Üniversitelerin kapısı açıldı mı? İmam hatipler açıldı mı? İmam hatiplere üniversitelerin yolu açıldı mı? İşte onlar da 'Evetçi', fark bu. Kandil'den talimat geliyor, ne diyor Kandil? 'Hayır diyeceksiniz.' diyor. Öyle mi, duydunuz değil mi? 'Hayır' diyor onlar, hayır. Şimdi Kandil 'Hayır' diyor, Kandil'le beraber 'Hayır' diyenler onlarla aynı değil mi? Çünkü bizim değerler silsilemizde bir kutlu ifade var 'Kişi sevdikleriyle beraberdir.' Biliyorsunuz değil mi? (El mer'u me'a men ehabbe). Dolayısıyla 'Efendim ne alakası var?' Ne demek 'Ne alakası var?' Vakıa bu. Kılavuzu karga olanın... Bir şey demiyorum, onlar bu.

Biz diyoruz ki 'Hak tecelli edecek', 16 Nisan'da buna hazır mıyız? Vesayet odaklarının, millete ayar vermeye çalışanların, milletin sırtından para kazanmaya alışmış bir avuç elitin gönlünü hoş tutmaktan başka mahareti olmayan bir sistem vardı. Nereye elinizi atsanız orada büyük bir yıkımla, sorunlar yumağıyla karşılaşıyordunuz. Biz böyle bir ülkeyi devraldık. 14 yıl boyunca hem inançla, cesaretle hepsinden ötesi aşkla çalışarak Türkiye'yi o karanlık günlerinden aydınlığa çıkardık. Bir taraftan Merkez Bankasının kasasını doldururken diğer taraftan devletin borçlarını kapattık."

Erdoğan, Türkiye'de son dönemde atılan adımlarla kişi başına milli gelirin yükseldiğini ve gayri milli safi hasılanın 856 milyar dolar olduğunu belirtti.

Türkiye'nin dört bir yanını bölünmüş yollarla, köprülerle, hızlı tren hatlarıyla, havalimanları ile donattıklarını aktaran Erdoğan, AK Parti iktidara gelmeden önce 25 olan havalimanı sayısının 59'a yükseldiğini ifade etti.

Ülkenin nereden nereye geldiğini, istismar değil, hizmet siyasetinin ne demek olduğunu en iyi Malatya'nın bileceğine dikkat çeken Erdoğan, Malatya'ya yapılan yatırımları anımsattı.

Malatya'nın 36 kilometre olan bölünmüş yolunu 373 kilometreye çıkardıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

"İşte bunun için 'evet.' Şimdi de 6 bölünmüş yol projemizin yapımı devam ediyor. Sivas-Malatya hızlı tren projemizle ilgili altyapı çalışmaları devam ediyor. Malatya-Elazığ hızlı tren hattının proje ihalesine bu yıl çıkıyoruz. Malatya Havalimanı'nı büyüttük, hamdolsun yetmiyor Malatya'ya. Malatya'nın refah düzeyi yükseldi. Malatyalı çiftçilerimize sadece geçen yıl 194 trilyon lira tarımsal destek ödemesi yaptık. Akıl, izan ve vicdan sahibi herkes Türkiye'nin 14 yılda her alanda yazdığı başarı hikayesini takdir ediyor, imrenerek bakıyor. Kandil'deki ondan anlamaz ki onunla beraber hareket edenler ondan anlamaz ki. Bakıyorsun ana muhalefet de bunlardan anlamıyor zaten."

- "Güçlü Türkiye'yi inşa etmenin çabası içindeyiz"

Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun SSK Genel Müdürlüğü yaptığı dönemi anımsatan Erdoğan, "Ana muhalefetin başındaki zatın Sosyal Sigortalar hastanelerinin başında olduğu zamanı rahmetli Savaş Ay'ın programında izlediniz, değil mi? Hastaneye o zaman sağlam gir, hasta çıkarsın ama şimdi hastanelerimiz modern. Hala birileri eski Türkiye'den bahsediyor, onlar varsın konuşadursun, biz yeni, büyük, güçlü Türkiye'yi inşa etmenin çabası içindeyiz. Milletimiz ile bu yolda emin adımlarla yürüyoruz." dedi.

Türkiye'nin yeni bir yol ayrımında bulunduğuna işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hep birlikte şu gerçekleri tartışmamız ve ona göre de bir karar vermemiz gerekiyor. Türkiye daha öncesinden başlayarak ama özellikle cumhuriyet tarihi boyunca hep bir yönetim sistemi tartışması yaşamıştır. Tek parti dönemini bir kenara bırakıyorum, çünkü orada milletin iradesi söz konusu değildir. O zaman ne vardı? CHP vardı, hatırlayın. O dönemde, gençler bilmeyebilir, bunu bilin, çok önemli, siyasi partinin il başkanı CHP'nin neyiydi o zaman? Valiydi. Şimdi böyle bir şey konuşabilir miyiz? Bunlar bir de demokrasiyi konuşuyor, bunların demokrasiyle falan alakası yok. Asıl diktatör bunlar, bunlar bizim cumhuriyetimizi gölgelediler. Çok partili hayat geçtiğimiz dönemden itibaren belli aralıklar haricinde hep darbeyle, muhtırayla, siyasi çalkantılarla... Ekonomik krizler yaşadık. Bu yüzden İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik kalkınma yarışına benzer şartlarda başladığımız pek çok ülkenin gerisinde kaldık. Demokraside ve ekonomide yaşadığımız kayıpların faturasını hep milletimiz ödedi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin son 14 yılda kavuştuğu istikrar ve güven ortamının yönetim sisteminin ürünü olmadığını, milletin verdiği destekle sağladıkları istisnai bir dönem olduğunu ifade etti.

-"Ülke ve millet olarak bir yol ayrımındayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sistemin adının ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olduğuna dikkat çekerek, “Şimdi ülke ve millet olarak yeni bir yol ayrımındayız. Hep birlikte şu gerçekleri tartışmamız ve ona göre de bir karar vermemiz gerekiyor. Türkiye daha öncesinden başlayarak ama özellikle Cumhuriyet tarihi boyunca hep bir yönetim sistemi tartışması yaşamıştır. Tek parti dönemini bir kenara bırakıyorum çünkü orada milletin iradesi söz konusu değildir. O zaman ne vardı, CHP vardı. O dönemde gençler, siyasi partinin il başkanı valiydi. Şimdi böyle bir şet konuşabilir miyiz, şimdi bunlar bir de demokrasiyi konuşuyor. Bunların demokrasiyle alakası yok, asıl diktatör bunlar. Bunlar bizim Cumhuriyet tarihimizi gölgelediler. Çok partili hayata geçtiğimiz dönemden itibaren belirli aralıklar haricinde hep darbeyle, muhtırayla, siyasi çalkantılarla ekonomik krizler yaşadık. Demokraside ve ekonomide yaşadığımız kayıpların faturasını hep milletimiz ödedi. Son 14 yılda kavuştuğumuz istikrar ve güven ortamı yönetim sisteminin ürünü değil, milletimizin bize verdiği destekle sağladığımız istisnai bir dönemdir. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik krizlerle, kavgayla, çekişmeyle dolu bir sistemle yoluna devam etme imkanı kalmamıştır. Türkiye Kürt’ün, Alevi ile Sünni’nin birlikte yaşadığı, ülkemizin tüm farklılıklarının tüm güzelliklerini bağrında toplayan şu Malatya o karanlık günlere dönme ihtimalini bile düşünmek istemez doğru mu? Hamido gibi bir yiğidi teröre kurban veren, Ahmet Kaya gibi bir değeri yurt dışına gitmek zorunda kalan bu şehir, bir daha bu sıkıntıları yaşamamalıdır, doğru mu? Öyleyse yapılması gereken ülkenin ihtiyaçlarına, milletin özlemlerine uygun bir yönetim sistemini getirmektir. Biz diyoruz ki, bu sistemin adı ‘cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi’dir. Esasen adının ne olduğu da çok önemli değildir. Ülkemizin ihtiyacı ve milletimizin arzusu güçlü bir yürütme organı ile kendi işine odaklanmış yasama ve yargı organlarından oluşan bir Türkiye’dir. Malatya’nın evladı merhum Turgut Özal’ın hayali de işte böyle bir Türkiye’ydi. Bunun için, ülkenin yönetim sisteminin değişmesi gerektiğini hep söylerdi. Biz, rahmetli Özal’ın hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıktık” diye konuştu.

-"Ne diyor o Malatya türküsü.."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi, basit bir tercihin veya şahsi bir ihtirasın ürünü değildir. Bunun arkasında yüzlerce yıllık bir birikim, çekilmiş acılar, yaşanmış tecrübeler vardır. Hiç uzağa gitmeye gerek yok, Türkiye'nin son çeyrek yüzyılı dahi bu ihtiyacı tüm açıklığıyla göstermeye yetecektir. 'Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz' derler. Biz aynı delikten değil iki, 20 defa ısırıldık. Yine de bazıları gereken dersi çıkarmadı, çıkarmıyor." dedi.

Malatya'ya ait "Mevlam birçok dert vermiş" türküsünün sözlerini okuyan Erdoğan, "Rabbim ayrılıp da kavuşamayanların dertleri dışında her derde deva vermiş. Türkiye'nin çektiği sıkıntıların devası işte bu yeni yönetim sistemidir. Bu mesele şahsımın değil, sizlerin ortak meselesidir." ifadesini kullandı.

-"Malatya insanı köşeli olur.."

Malatya'nın ilk fethedilen yerler arasında bulunduğunu, Battal Gazi gibi bir kahramanı yetiştirdiğini anlatan Erdoğan, Türkiye'nin geldiği yeni yol ayrımında Malatya'nın farkını göstereceğine inandığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'nın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında da büyük bir fedakarlık gösterdiğine dikkati çekti.

"Hep söylemişimdir, Malatya insanı köşeli olur. Öyle eğik, bükük olmaz, köşeli olur." diyen Erdoğan, 16 Nisan'da Malatya'nın cumhurbaşkanlığı sistemine güçlü bir destek vereceğine inandığını belirtti.

- "Bazıları gereken dersi çıkarmadı..."

Vatandaşlara Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlatan Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi, basit bir tercihin veya şahsi bir ihtirasın ürünü değildir. Bunun arkasında yüzlerce yıllık bir birikim, çekilmiş acılar, yaşanmış tecrübeler vardır. Hiç uzağa gitmeye gerek yok, Türkiye'nin son çeyrek yüzyılı dahi bu ihtiyacı tüm açıklığıyla göstermeye yetecektir. 'Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz' derler. Biz aynı delikten değil iki, 20 defa ısırıldık. Yine de bazıları gereken dersi çıkarmadı, çıkarmıyor." diye konuştu.

Anayasa değişikliğiyle bir daha istikrarsızlık, kriz, kavga deliğinden ısırılmamak için gereken adımları attıklarını belirten Erdoğan, anayasa değişikliğinin oylanması sırasında TBMM'de yaşananları hatırlattı.

"Ya ayakları ısırdılar, burun kırdılar, kafa göz yardılar. Nerede oldu bu? Efendim, 'Parlamenter demokrasi', işte orada oldu." diyen Erdoğan, "Bu işin adımları da daha önce atıldı. Ama bizim adım, şimdi bu attığımız adım, ilk adım, 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını seçme yetkisinin doğrudan halka verilmiş olmasıdır. İkinci adım 2014 yılında doğrudan milletimizin oylarıyla cumhurbaşkanlığına şahsımın getirilmesi olayıdır. Son adımda inşallah 16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliğidir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin son iki buçuk yıldır sahip olduğu yönetim biçiminin bir isminin ve örneğinin olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Dünyanın hiçbir yerinde, her ikisi de gücünü milletten alan ve yürütme üzerinde geniş yetkilere sahip iki yönetici olmaz, aynı anda olmaz. Ya Başbakan yetki sahibidir ya Cumhurbaşkanı veya birisi vitrin süsüdür, öbürü icracıdır. Yetki hangisindeyse diğeri semboliktir. Türkiye'yi zaten geri götüren bu olmuştur." diye konuştu.

- "O bizim insani vasıflarımızdı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı başkanlık sistemlerinde "Başbakan"ın hiç bulunmadığına dikkati çekti.

"Diyeceksiniz ki ülke 2,5 yıldır böyle yönetiliyor ama hiçbir sorun çıkmadı. Yok, işin aslına bakarken biz Sayın Gül'le beraberde, bu işi beraber yürüttük. Fakat o bizim insani vasıflarımızdı." değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Peki bizden önce niçin anayasa kitapçığı başbakanın suratına fırlatıldı? Bunu da gördü mü bu ülke? Gördü. Ondan sonra Sayın Başbakan merhum Ecevit, aşağıya inip koalisyon ortaklarıyla beraber o hiç beklenmeyen basın açıklamasını yaptı mı? Yaptı. Ya bu ülke, bu hallere düşmeli miydi? İşte bunun sebebi sistemin kendisiydi. Şimdi cumhurbaşkanıyla başbakan olarak bizim aramızdaki diyalog sebebiyle bu sıkıntılar yaşanmadı, uyum oldu. Aynı siyasi geçmişten gelen, aynı icraat anlayışına sahip, birbirlerini yakından tanıyan kişiler arasındaki uyum, adı üstünde şahsidir."

-"Türkiye'nin dertlerinin devası işte bu yeni yönetim sistemidir"

Türkiye’nin dertlerinin devasının yeni yönetim sistemi olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin çektiği dertlerin devası işte bu yeni yönetim sistemidir. Bu mesele şahsımın değil, sizlerin ortak meselesidir. Türkiye’nin yeni geldiği yol ayrımında Malatya inanıyorum ben bir kez daha farkını gösterecektir. Esasen Malatya, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gösterdiği fedakarlıkla bu konudaki tercihini ortaya koymuştur. Malatya insanı köşeli olur eğri büğrü olmaz. 16 Nisan’da Malatya, cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş noktasında öyle güçlü bir destek verecek ki, tüm Türkiye dönüp Malatya’ya bakacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi meselesi basit bir tercihin veya şahsi bir ihtirasın ürünü değildir. Bunun arkasında yüzlerce yıllık bir birikim, çekilen acılar, yaşanmış tecrübeler vardır. Hiç uzağa gitmeye gerek yok, Türkiye’nin son çeyrek yüzyılı dahi bu ihtiyacı tüm açıklığıyla göstermeye yetecektir. ‘Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz’ derler. Biz, aynı delikten değil 2, 20 defa ısırıldık. Yine de birileri bazı dersleri çıkarmadı, çıkarmıyor. Anayasa değişikliğiyle bir daha istikrarsızlık, kriz, kavga deliğinden ısırılmamak için gereken adımı atıyoruz daha doğrusu tamamlıyoruz. Ayakları ısırdılar, burun kırdılar, kafa göz yardılar. Nerede oldu bu? Efendim, parlamenter demokrasi orada oldu bu. Çünkü bu işin adımları daha önce atıldı ama bizim adım şimdi bu attığımız adım ilk adım 2007 yılında anayasa değişikliyle cumhurbaşkanını seçme yetkisinin doğrudan halka verilmiş olmasıdır. İkinci adım 2014 yılında doğrudan milletimizin oylarıyla cumhurbaşkanlığına şahsımın getirilmesi olayıdır. Son adımda inşallah 16 Nisan’da oylanacak anayasa değişikliğidir. Türkiye’nin son 2,5 yılda sahip olduğu yönetim biçiminin bir ismi ve örneği yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde her ikisi de gücünü milletten alan ve yürütme üzerinde geniş yetkilere sahip iki yönetici olmaz. Aynı anda olmaz. Ya başbakan yetki sahibidir, ya cumhurbaşkanı. Veya birisi vitrin süsüdür, öbürü icracıdır. Yetki hangisindeyse diğeri semboliktir. Türkiye’yi geri götüren bu olmuştur. Hatta başkanlık sistemlerinin bir kısmında başbakan hiç yoktur. Biz, Sayın Gül ile de bu işi beraber yürüttük ama bu bizim insani vasıflarımızdı. Peki, bizden önce niçin anayasa kitapçığı başbakanın suratına fırlatıldı. Başbakan Ecevit, aşağıya inip o koalisyon ortaklarıyla beraber o hiç beklenmeyen basın açıklamasını yaptı. Bu ülke bu hallere düşmeli miydi? Bunu sebebi sistemin kendisiydi. Şimdi cumhurbaşkanı ile başbakan olarak bizim aramızdaki diyalog sebebiyle bu sıkıntılar yaşanmadı.”

-"Bakalım stad dolacak mı?"

Malatya'nın yeni stadının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Erdoğan, “Malatyaspor lider değil mi? Ama Malatyaspor değil Yeni Malatya. Hadi statta bitiyor, stadı doldurmazsanız yandınız. Valla böyle büyük stat istediniz, stat bitiyor, bakalım doldurabilecek misiniz? Bu meydana gelenler, stada gelirse stat dolar” dedi.

-"Hepsini buraya davet ediyoruz.."

Erdoğan, AKP, CHP, MHP ve HDP seçmenlerine seslenerek, “Bu güvenoyu farklıydı. Sağ olsun Sayın Yıldırım ve Bahçeli el ele vermek suretiyle gerçekten parlamentoda milletvekilleriyle beraber oluşturdukları o dayanışma, güven oylamasına giden bu süreci aştı. 339 oyla referandumun kararı çıktı, halk oylaması. Ama şimdi yeni bir şey var, AK Parti’ye gönül vermiş kardeşlerim size sesleniyorum, MHP’ye gönü vermiş, CHP’ye gönül vermiş, HDP’ye gönül vermiş kardeşlerim size sesleniyorum; Kandil’dekini konuşmuyoruz, partiye gönül vermiş kardeşlerim diyorum dikkat edin çünkü biz doğruyu anlatacağız. Biz, tebliğiyle mükellefiz. Onun içinde diyoruz ki inşallah hep birlikte bu 18 maddeden oluşan halk oylamasında 16 Nisan’da bir konsiderasyon olsun, bir tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyorum ya bununla birleşen bir anlayıştan bahsediyorum. Hepsini buraya davet ediyoruz” diye konuştu.

- "Bu yetki sadece milletvekillerinde

Yeni sistemde bu kişinin cumhurbaşkanı olduğunu, artık başbakanın da bulunmayacağını  anlatan Erdoğan, "Cumhurbaşkanı kimlerle çalışmak istiyorsa, hükümeti onlarla kuracak, bürokratları aynı şekilde atayacak, kararnameleri ona göre çıkartacak, bu yetkinin karşılığında tüm sorumluluk cumhurbaşkanında olacak." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'in de asli işini yapacağını ve kanun çıkartacağını, cumhurbaşkanının bütçe dışında kanun teklifi verme yetkisinin bulunmadığını vurguladı. Bu yetkinin sadece milletvekillerine ait olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şayet cumhurbaşkanının kararname yayımladığı bir konuda eğer Meclis bir kanun çıkartırsa, kanun geçerli. Bu ne demektir? Meclis, cumhurbaşkanının çıkardığı kararnamenin üstünde kanunla otoritedir. Demek ki Meclis kaldırılmıyor, Meclis var ama birileri hala utanmadan, sıkılmadan 'Meclis kaldırılıyor' diyor. Yasama yetkisi Meclis'e aittir, bu konudaki üstünlük de Meclisindir. Milletvekillerinin, cumhurbaşkanını ve hükümet çalışmalarını denetleme yetkisi, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla genişletiliyor.

Eskiden gensoru vardı. İkide bir akıllarına estiği zaman, bakarsın bir gensoru. Parlamentoyu çalıştırmıyorlar. Biliyor ki bu gensoru geçmeyecek, ver bir gensoru. Niye? Meclisin çalışmaması için, engellemek için. Çünkü bunların 'hizmet' diye bir anlayışı yok, çalışmak diye bir derdi yok. Son güvenoylaması öncesinde de parlamentoda hep bunları yapmadılar mı? Bunları yaptılar."

- "Tek farkı çift kamara sistemi değil tek kamara"

Erdoğan, mevcut sistemde "vatana hıyanetle" suçlanabilen cumhurbaşkanı hakkında yeni sistemde yaptığı tüm işlemlerle ilgili soruşturmanın açılabileceğine, gerekirse Yüce Divan'a gönderilebileceğine dikkati çekti.

Yeni sistemle milletvekili sayısının 600'e çıkarılacağını, buna karşılık CHP'nin ise "Olur mu böyle şey" eleştirisi yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Sizin zamanınızda geçmişte çift kamara sistemi vardı, orada neydi sayı? Senatör ve milletvekilleri olarak 600'dü. Biz yine 600 yaptık, tek farkı çift kamara sistemi değil tek kamara. Sadece milletvekillerinden oluşan 600 milletvekili. Tabanı genişletiyoruz." dedi.

Erdoğan, cumhurbaşkanı ve Meclis seçimlerinin beraber aynı günde ve 5 yılda bir yapılacağını vurgulayarak, bu iki organdan birinin diğerini seçimle tehdit etme imkanının ortadan kalktığını bildirdi.

Bir kişinin istediği kadar cumhurbaşkanı seçilmesinin mümkün olmadığını, ancak iki dönem seçilebildiğine işaret eden Erdoğan, geçmişte çok acılara sebep olan sıkıyönetim uygulamasının tamamen kaldırıldığını anlattı.

- "18 yaşa seçilmeyi niye vermiyorsun?"

Cumhurbaşkanına gerektiğinde Olağanüstü hal ilan etme yetkisinin verildiğini belirten Erdoğan, yargı konusunda da önemli hükümlerin yer aldığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şeyden önce "yargının bağımsızlığı" ifadesine "tarafsızlığı" ifadesinin ilave edildiğini anlattı.

Askeri mahkemelerin disiplin konuları haricinde kaldırıldığını ifade eden Erdoğan, böylece yargıyı da rahatsız eden çift başlı sistemden kurtulunacağını belirtti.

Erdoğan, HSYK'nın, meslek mensupları arasındaki çoğulculuğa ve geniş tabanı güçlendirecek şekilde yeniden yapılandırıldığına değindi.

Alanda kendisini dinleyenler arasındaki gençlere de seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Bana göre anayasa değişikliğinin en önemli maddesi 18 yaş uygulamasıdır. Tarih ayağa kalkıyor. Gencine güvenmeyen bir yapı vardı, şimdi bu yapı değişiyor. İlk müdahaleyi seçilme yaşını 30'dan 25'e indirdik. Şimdi 18'e indiriyoruz. 'Çoluk çocuğa mı bırakacağız orayı' dediler. Seçme yetkisini veriyorsun da 18 yaşa, zor olan şey seçmektir, seçilmeyi niye vermiyorsun?"

Bu vatan, bayrak, ezan, özgürlük ve gelecek için gerekirse kıyamete kadar can verilmeye devam edileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı daim kılsın." diyerek konuşmasını tamamladı.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

52 yorum yapılmış

  • OZAN (7 yıl önce)
    Kargayı margayı bilmem (-ki karga da çok zeki bir hayvandır). Bizim klavuzumuz Mustafa Kemal Atatürk ve Vatan. Bunu için oyum "Hayır"dır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Enes (7 yıl önce)
    Burada çekişirken, İnönü Üniversitesi Web sayfasından C.Çelik döneminde İnönü resmini sildiler. Bu yönetim ise Atatürk resmini sildi. Yine aynı sitede e.hizmet uygulamasını açınca karşınıza AKP nin 7 çizgili ampulü geliyor. haydi hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gerçekçi (7 yıl önce)
    Sayın cumhurbaşkanımız çok dogru söylemiş! Klavuzu karga olanın burnu b... çıkmazmış demışler... tam malatyamıza cuk oturmuş! Kılavuzumuz karga olduğu için raylı sıstem yerıne trambus yaptılar.. klavuzumuz karga olduğu için şehir hastanesi Malatya yerine Elazığ a yapılıyor.. kılavuzumuz karga olduğu için tüm bölge müdürlükleri Malatya gıbı Büyükşehir de olacağına küçük bir ilde ve bız oraya bağlıyız.. kılavuzumuz karga olduğu için uluslarası sıvıl havalımanımız yok Elazığ a ınıp bınıyoruz.. kılavuzumuz karga olduğu için stadımız 33 bın yerine 25 bın yapılıyor ve geçen gün açıkladılar UEFA ya turkıyeden 10 stad gosterılmıs Malatya Yok, kapasıte yetersız belırtılmıs.. kılavuzumuz karga olduğu için Sivas ilçesi Divriği ye bıle raybüs çalıştırırken Bızım tcdd yolcu olmasına Elazığ raybüs yapmıyor, Adıyaman yol yapıp raybüs yapmıyor.. ve hekımhan demıs celık fabrıkası yapılamıyor dıvrıgı fabrıkasına maden taşınarak orda ıslenıyor Sivas kazanıyor Malatya uyuyor... vs vs yüzlerce örnek verılır de zamanınızı almayalım! Sayın cumhurbaşkanımız bılınki beledıye başkanından tutun sıyasılseımıze kadar kılavuzumuz karga:) ancak size ıletemıyoruz bu da ayrı muamma!
    0
    0
    Yanıtla
  • vatandaş (7 yıl önce)
    ve yıne tekrarlıyorum.kaybedeceksınız
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Baştan sona inandırıcı hiç bir şey yok. Ülke perişan bir durumda turizm bitmiş. Şehit sayımız artmış. İşsizlik almış yürümüş. Peki kimin umurunda varsa yoksa evet. Cumhurbaşkanı deniyor, başbakan gibi konuşuyor. Yapılan yemin hak getire. Suriyeyi istikrar kavuşturacağız deniyor, suriye nin bu hale gelmesinde biz de pay sahibiyiz. Açılış deniyor, ne olduğunu kimse bilmiyor. Malatya büyükşehir deniyor, oysa büyükşehirlere yapılması gerekenler Elazığa, küçükşehirlere yapılması gerekenler Malatya ya yapılıyor. Neresinden fetö, pkk, pyd bilmem ne örgütler muhalefete mal ediliyor. Herkeste biliyorki bu örgütler ile en çok iktidar partisi hasbihal olmuştur ve muhalefet ile alakası yoktur. KIYAMET Mİ KOPACAK NEDİR??
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Osman (7 yıl önce)
    Şu HAYIR diyenleri anlamıyorum. 14-15 yıldır ülkeyi diktadör yönetiyor diyorsunuz. şimdide EVET çıkarsa Diktadör yönetecek Diyorsunuz. Arkadaş Siz Diktatörlüğün ne olduğunu bidaha sözlüğe bakarak öğrenebilirsiniz.. Adamın Ölmüş anasınamı küfür etmediniz, inancınamı küfür etmediniz, yaptığı yatırımlaramı küfür etmediniz, Sahi sizin istediğiniz nedir? kalıplaşmış cümlelerinizden başka söyleyecek bir farklı cümlenizmi var. Allah'ın izniyle büyük bir farkla EVET çıkacaktır. ama başkaların piyonu olmuş kafalarınız yine sadece Tayyip gidsin ne oluyorsa olsun diyeceksiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen oyunu ver kardeşim evet diye sana kim karşı çokıyor herkesin herkese saygı durma zorunluğu var sen o şekilde goruyorsun başkası başka şekilde ama sen benim şekilde olmayan olsün bitsin terörist lafları edersen en büyük yanlışı yapar olursun bu ulkede hem hayır diyenlerin hem evet diyenlerin ülkesi o sandıktan ne çıkarsa çıksın bu ülke hepimizim
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Sefa (7 yıl önce)Ali Osman isimli kullanıcı yorumuna
    BOP Eşbaşkanı ve onun itaatkarları...
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman ALBAYRAK (7 yıl önce)Ali Osman isimli kullanıcı yorumuna
    Ben sana Yüce dinimiz bile emrediyor OKU diye. Hiç referanduma gidecek 18 maddeyi okudun mu? Eğer HAYIR verilmeyecekse neden dünya bir masraf yapılıp seçime gidiliyor.. Ya da % 50 terörist varsa 15 senedir ne yapıyordunuz. Pkk , işid, Pyd, ne zaman hortladı. Hele feto Yol arkadaşı iken neden ayrıldınız. Ben ne oy vermeden önce bunlara bakacağım. LÜTFEN SİZDE BAKIN. Beraber yürürürken bu yollarda. Ulan sizde oradaydınız dememeleri için lütfen iyi düşünün.
    0
    0
    Yanıtla
  • Adamın ölmüş anasına ve inancına kim küfretmiş? Yaptığı yatırımda rant, talan ve kalitesiz iş varsa elbette küfrederler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (7 yıl önce)
    Bakanlari cumhurbaşkanı mi seçecek halkmi seçecek cumhurbaşkanı belirleyince halk mi seçmiş oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (7 yıl önce)
    Şu hayircilarin en büyük korkusu millet iradesi..kardeşim millet iradesi yetkiyi tek kişiye veriyorsa hesabinida teknkisiden sorar...milletin kararindan korkanlar da biliyorlarki milletle bağları olmadigindandir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Tek (7 yıl önce)cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    iste getirilmek istenen baskanlik sisteminin sorunu su cengiz bey kardesim: bir kere birini secip gonderdin mi ortada daha o adama hesap soracak yetkili kimse kalmiyor halkta dahil buna...4 sene de freni olmayan hizli kamyon gibi olacaktir yeni secilecek baskan...o yuzden HAYIR HAYIR HAYIR
    0
    0
    Yanıtla
  • 15. Yıldır tayyip başta suanki sistemde hesap sorulabiliyorrmu kendisine..adam kalkıp kendisine hesap sorulabilecek bir sistem getiriyor...yani düşündüğünüz gibi degil kardeşim..bu sistem daha demokratik bir sistem..bunu anlamaniz için tayip erdogan nefretligini bi kenara atıp öyle degerlendirmeniz lazım..çünkü bu ülkenin bi daha yonetim acisindan kazalar yasamamasi için getiriliyor..hepsi bu..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin Abbas (7 yıl önce)
    Siz hayır diyecekleri pkk ile bir tutuyorsunuz da, pkk hayırdan vaz geçtim kandilin kararı evet derse bu defa siz mi pkk li oluyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen evet dersek onlardan bır farkımız kalmıyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Kandilin bir diğer siyasi uzantısı DBP referandumda Evet diyeceklerini açıkça beyan etti. İnternette bulubilirsiniz, yandaş medya vermez tabi.. Nasıl olacak o zaman bu işler? Ne gereği var toplumu böyle bölmenin? 2010'da da Fetö evet demişti şimdi AKPlilerin hepsi Fetöcü mü oluyorlar? Sana o doğru geliyordur bana bu. Bu ne senin ne de benim hain düşünceli olduğumuzu gösterir. Diyelimki evet geçti (ki %60la geçer) ve ülke daha kötüye gitti bu seni hain mi yapar? Böyle birşey olabilir mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (7 yıl önce)
    Erdoğan, “Malatyaspor lider değil mi? Ama Malatyaspor değil Yeni Malatya. demiş Bence güzel bir hatırlatma olmuş yılların MALATYASPOR'u AKP iktidarında Amatör kümeye düştü Yeni Malatya sporda 10 yıldır 50 trilyon para harcandı hala şampiyon olamadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet AYDIN (7 yıl önce)
    burada hayır diyen ve muhalif olan kesimlere bir sorum var siz neden hayır demeyi daha doğru buluyorsunuz eski parlamenter sistemin koalisyonların bu ülkeye ne faydası oldu ? kaç kez ekonomik kriz yaşadık? kaç kez bu ülke battı çıktı..?bu hayırdan hayır gelmez ..ve şunu hatırlatmayı bilmeyenler için öğrensinler diye söylüyorum kendini Türk veya Türk milletinin bir unsuru olarak hisseden ve kabullenen bir fert olarak lütfen tarih sayfalarını bir açın bakın dünyaya ilk başkanlık sistemin getirenler Türkler olmuştur yani (hunlar) ve bu sistem tüm geçmiş veya gelecekteki yeni kurulan veya var olan sistem model olarak tüm dünyada uygulamaya koyulmuştur, parlamenter sistemde 63 yıllık tarihi boyunca 94 hükumet kurulmuş bunun 100 başbakan çıktı buna mı hayır diyorsunuz diyorsunuz kısa ve öz bir Malatya olarak malatya tabiriyle bir evde bir koca olur..saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Aydın Biz bu anayasa değişikliğini yapan 18 maddeyi okuduk ve bunun dikta rejimi getirdiğini gördük senin okumadığın belli oluyor Kuvvetler ayrılığı yasama-yürütme-yargı bir kişide toplanırsa bunun adı demokrasi olma.Ayrıca sen Türk tarihini hiç bilmiyorsun yazdıkların gerçeği yansıtmıyor Ayrıca bir evde bir koca olur lafı da çok edep dışı olmuş ülke yönetimini cinsellik objesi bir örnekle açıklama cehalettir
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet AYDIN (7 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ahmet kardeşim cinsellikle ne alakası var,o bir teknik ritüel benzetme ,Malatya tabiriyle :) tabiki malatyalıysan bilmen lazım dikta derken..neyi dikta ediyorlar yada ettiler size basit olarak bu ülkede seçim varmı var..eee. neyin diktası bu (bak sana bir örnek vereyim bunuda benden öğren ismet inönü hemşehrimiz nur içinde yatsın, on iki yıl bu ülkede secimsiz cumhurbaşkanlığı yaptı )maddelerin hepsini biliyorum hayır diyenlerden daha iyi hukuku bilirim eski yönetim şekli ve yeninin kıyaslamasıda yapacak kadar zekiyiz çok şükür. bir şunu biliyosunuz o da başlıklar halinde yasama yürütme yargı esas bilmeğin senin,.. ve sorgulamadığın yargı sistemi eskiden şu vardı anayasada bağımsız yargı sistemi..şimdi ne var bağımsız ve tarafsız..özeti budur..türk tarihi derken bunun kaynakları ile ispatlarım ve ülkemizi yetiştirdiği çok önemli tarihçilerin kitaplarını takip etmediğin belli oluyor.bi kaynak daha vereyim sana madem tarihe merakın var türk yönetim şeklinde kağanlıkda var dı yani evet basit ama hatırlatayım sana..sevgilerimle
    0
    0
    Yanıtla
  • Cehalet tek parti dönemi ile mevcut sistemi kiyaslaman bildiğim dediğin yazdığın bir şey yok senin sözüne göre çok eleştirilen tek parti CHP Donemine geri donuyorsak AKP ne gerek var Bilgisizle tartışma yapmam Atatürke söz söyler kendini Türkçü sanır
    0
    0
    Yanıtla
  • Suriye'de de seçim var. Hem de şu savaş ortamında Esad %95 oy aldı, seçim olması demokrasi olduğu anlamına gelmez. Bana 1 tane kuvvetler birliği ilkesi ile yönetilen gelişmiş ülke yaz evet vereceğim. Bulamazsan sen Hayır verecek misin?
    0
    0
    Yanıtla
  • Başkanlık sistemi uygulayan 25 ülke var 1 tanesını yazıyorum Venezuella! Sende evet dıyecekmısın? Hadi hadi de
    0
    0
    Yanıtla
  • SEN bu kadar yetkiyi apartman yöneticine verirmisin ?
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet AYDIN (7 yıl önce)mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    mustafa kardeşim teknik konuşalım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    18 maddeyi bizde okuduk evet dıyorum peki siz şimdiki anayasayı hiç okudunuzmu? 10 yılda bir darbeden bıktık bız.. ulkenın 100 yıl gerıye gıdıp batmasından bıktık bız! Koalisyonlardan bıktık biz! Sizin korkunuz turkıye de yapılan yasalar azınlıklardan yana çoğulcu degıldi! Halki yüzde 90 musluman olan bır yasa sizi korkutuyor anlasınız sanırım derdiniz bu sizin cunku azınlık degıl çoğunluk yönetecek! Onların borusu ötecek. Vatan haınlıgı de kımse yapacak dert bu
    0
    0
    Yanıtla
  • adam oz kardesine noterden tam vekaletname vermiyor...ama bu yetkiler tek adama ulkenin tapusunu tum yetkileri vermek demek...evetciler anlasin artik bunu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumhurbaşkanımız Erdoğan'dan sonra, haçlılar algı operasyonlarıyla bize bizden biri zannettiğimiz (feto gibi) bir başkanı cilalayıp parlatarak sunacak, biz de seçeceğiz. Yine uyuyup kandırılmış olarak ülkemizin nasıl bir gelecek beklediğini göreceğiz. Doğrudur bir evde bir koca olur, ama her evlilik mutlulukla sonlanmıyor. Böyle benzetmeler sadece sorgusuz sualsiz biatçılara etkili olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • 1980 den bu yana 37 yıl geçmiş,34 yıldır tek parti bu ülkeyi yönetiyor gurban biraz kafanı kullann hesap yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • ecevit in önüne kasa atıldı anayasa kitabı fırlatıldı esnaf yürüyüş yaptı.ama emin ol mehmet aydın hiç bir dönemde böyle ekonomik sıkıntı olmadı açlık bu kadar çıkmadı neden hep yandaşlar büyüdü orta direk kalmadı saraylarda yaşayanlar ve açlık çekenler hadi evet de elini vicdanına koy da o açları düşünerek evet de
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (7 yıl önce)
    Ya hicbirseye bakmasak dahi bu milleti 15 temmuzda sokaklara meydanlara döken ve darbeyi önleyen bu lider sayesinde suan evimizde rahat rahat oturuyoruz..düşünün o gece ortalıkta gorunmeseydi..kaçıp gitseydi..biz şimdi hala birbirimize sıkıyorduk..ne tez unutuyor bu hayircilar..ama o gün sokaklarda canını verenlerin ruhları ve milli irade 16 nisanda hesabını soracak ve gereken cevabını verecek..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya uyuma (7 yıl önce)cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    O darbbecileri bu ülkenin başına kim musallat etti. Fetö denen sümüklüyü o beğenmediğiniz hükümetler kırmızı büten ile aranırken şimdiki hükümetimiz kanunları drğiştirerek o sümüklüyü kırmızı bültenden çıkardı.. Ne istediler de vermediler dön artık bitsin bu hasret diyenler kimler di. Merak işte
    0
    0
    Yanıtla
  • o darbecileri çıkaran büyüten abimiz diye her ay umre yapar gibi giden kimdi evet ciler.emin ol bu ülkeyi sizin kada seviyoruz çünkü ATATÜRK ü yiğidi seviyoruz.o dam olmasaydı ya sen şimdi hantın yada gratel.
    0
    0
    Yanıtla
  • cengiz (7 yıl önce)
    Yeni anayasa ve yönetim sistemi teklifini adam akilli okuyup tarafsız gözle bakan herkesin evet dememesi imkansız..ama tayip.erdoğan nefretinin gözünü kör ettiği kişiler bu değişikliğin tayyip erdoğan için getirildiğini sandıkları icin şuursuzca hayır diyorlar..eğer dedikleri gibi olsaydı buna önce tayip erdoğan hayır derdi..çünkü suanki sinirsiz gücünü kaybedip bircok yonden denetime tabi oluyor...ey malatya halkı siz bu hayircilarin maddeleri yalan yanlış ve saptirarak olusturduklari söylemlerine inanmayın..açın okuyun ve hayircilarin tuzağına düşmeyin..öyle şeyler diyorlar ki..ancak tayip erdoğan nefretligi bunları soyletir..bu nasıl tek adamlikki bu ülkede herkese olmadık küfür ediyorlar..ve hala rahat rahat bu ulkede yaşıyorlar..bu referandum onların son umududur..çünkü bunuda kaybederlerse biliyorlarki bi daha sittin sene bu ülkenin kurumlarını ele geciremeyecekler ve elleri kolları bağlanmış olacak..hiçbirşey dusunemiyorsaniz sadece bütün terör örgütlerinin birleşip ortak açıklama yaparak neden hayır dediklerini bi düşünün..adamlar salakmi..eğer evetle ülke bolunecekse önce pkk evet demezmi..demekki hayircilarin uydurduğu gibi evet ülkeyi bolmeyecek aksine herzaman güçlü iktidar olacak..birdaha hükümet krizleri olmayacak..buda otomatik istikrar getirecek..sürekli istikrarın olduğu turkiye yi terör örgütleri istermi..iste o yuzden onlarda hayır diyor..lütfen Uyanik olalım..hayircilarin uyduruk ve saptırılmış sozlerine inanmayın...
    0
    0
    Yanıtla
  • fazladan 50 milletvekilinin ne faydası var bütceye ekstradan yük gelecek açıklarmısın neden 50 milletvekili daha?
    0
    0
    Yanıtla
  • Nüfusumuz on milyoner dört yüz milletvekilinin varmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz sen masal mı okudun masal anlatıyorsun RTE meydanlarda açık açık bütün yetkiler bende olacak her şeye ben karar vereceğim diyor sen hala masal anlatıyorsun 2010 yılında Fetö ve PKK ile birlikte sizler evet derken hayırcılar o zamanda Hayır diyordu. 15 temmuz oldu hala uyanmadınız ABD ve FETÖ ile BOP projesi milletin önüne getirildi buna engel olmak için Şimdide Hayır diyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Muhammed (7 yıl önce)
    Daha güçlü bir Türkiye için evet.Malatya kendisine yakışanı yaptı
    0
    0
    Yanıtla
  • ortaköylü (7 yıl önce)
    Bakmayın siz şu hayırcılara..Dedeleri babaları tüp gaz kuyruklarında sıcak bir çayın özlemiyle şeker çay derdinde bitap düşüp çoğu aramızdan ayrıldı..Yazıyı yazdığınız milyarlık telefonlarınız,leptoplarınız var şükredin bundan ala yatırımmı var?..Bana inanmıyorsanız kafanızı çıkarıp sokağa bir bakın eskiden bir hacı murat görünce kesin kodamandır derdik şimdilerde artık üç beş yaşındaki arabayı demode oldu diye değiştiriyoruz..Laf ebeliği yapsam ne olur sıralasam sanki ne değişecek,gene inanmazsınız..Milletin sinesine yıllardır çöreklenmiş bir siyasi oluşum kazanamadığında ertesi gün defteri dürülecek bundan güzel siyasetmi olur..Ben kundakta iken baykal vekildi nerdeyse bastonla gezecem hala vekillik yapıyor..Ne kattı ülkeye bunumu savunuyorsunuz?..Bunlarmı bizi ihya edecek?Sekiz seçimde çark eden kk'mı bizi kurtaracak?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ortaköylü sen hala bir şeyler yazmışsın belli ki biraz cahil kalmışsın. Bizler benzin ve tüpgaz kuyruğunda olan Türkiyeden gurur duyuyoruz.Çünkü o Türkiye Bağımsız bir Türkiyedir.Kıbrısa asker çıkartması yapacak irade ve yürek vardı ve ABD ile AB ambargo uyguladı.Şimdi Yunanistan 18 adayı işgal etmiş ABD askere çuval geçirmiş Rusya yanlışlıkla 3 mehmetçiği şehit etmiş AK Partiden çıt yok. Olmaz olsun böyle karın tokluğuna Onurlu yaşamadıktan sonra yaşamışsın neye yarar
    0
    0
    Yanıtla
  • O zamanlari iyi bilirim o telefonuyun fabirkasi nerde GDO yoktu Kimyasal yoktu Nemiz varsa onunla yetinirdik Azdi ama üretim bizimdi Kredi kartiyla mutluluk yoktu A Z kadar kafalar beyinler yerliydi O günleri arar olduk
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu hikayeleri halen antıyorlar ya şaşıp kalıyorum sene 2017 olmuş arkadaş halen tüpgaz kuyrğundan bahsediyor yıllardır aynı terane tüp gaz kuyruğu birileri söylüyor birileri halen inanıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (7 yıl önce)
    5 yıldır bitmeyen staddan mı bahsediyor?
    0
    0
    Yanıtla
  • tekin (7 yıl önce)
    Bu 1 milyar TL lik yatırım neymiş çok merak ettim
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (7 yıl önce)tekin isimli kullanıcı yorumuna
    AK Partinin açılışlarda nedense neyi açtıklarını pek dillendirmiyorlar. Zaten Pek soran da yok, merak edende yok. Gazeteler ve Tv.lerde pek bahsetmiyor veya bilgilendirilmiyorlar ya da başka nedenleri var. Memleketimiz ne hale gelmiş. Sorgulayan Malatya halkı gitmiş, biat kültürü ile donanmış yeni bir halk gelmiş. İnanamıyorum. Tek adam rejimine evet diyen bir Malatya. Bir de milletvekillerimiz var. Nasılda övüyorlar yeni sistemi. Yeni sistem gelirse; Malatyalı seni niçin seçsin bundan sonra.Milleti temsil gücünüz güme gidiyor. Farkında değilmisiniz?Allah Malatyalımı ve ülkemi korusun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyada uyumayan adam (7 yıl önce)
    Alcak ucus yapan pilot kamera zoraki toplanmis kalabaligi yenikapi mitingi gibi gostermeye calisti Gelelim Malatyaya konusan bir cumhurbaskani miydi? yoksa bir basbakan mi konustu! Gelelim bu acilis mitingine hele akepe liler soyleyin bu acilislar nedir? Bu acilis yapiyoruz dedikleri kacinci acilis? Peki yeni yapilacak neler var? Haaaa duyamadik yeni bir sey yok mu? O zaman Allah akil fikir vermis sana ait dusuncen olsun hayir diyeceksin. Evet diyorsan bile kendi ozgur iradenle dusundugun kararin olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • ali rıza (7 yıl önce)
    Bir cumhurbaşkanına yakıştıramıyorum.Hayır diyenleri kandille özdeş tutmasına şasıyorum.Kandille,apo ile,çadır mahkemelerini Hayır diyenler mi kurdu yoksa EVET diyen leri elbete ki evet diyenler kimse kimseyi kandırmasın,Oysa ki Cumhur herkesin cumhuru ve yeminide o yönde, Madem öyle ben sorayım; Ey o çadır mahkemeleri kurdu ranlar... EY o valilere Pkk nin hendeklerine göz yumduranlar.....ey o dolmabakçe saraylılar....! İşid Müsluman kanı döken vahşi bir terör örgütüdür.PKK keza öyle ve en son kucak kucak göz yaşı döktüğünüz özlem duyduğunuz FETOO terör örgütüde öyle onalarda Tek adam başkanlığına evet diyor...! Ayrıca o terör örgütleri din adına eylemlerini yapıyor ve kendilerini Müslüman olarak tanımlıyorlar.Onlar kendilerini Müslüman olarak tanımlıyorsa .....! Bu sözü söyleyenler ne yapacaklarını da merak ediyorum.Oysaki onların ne savundukları önemli değil,onlar müslümanım dedi diye dinimizi mi değiştireceğiz.....!!!!!! #Türkiyenin birlik ve beraberliği için HAYIR
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    Çok yakın zamanda arap baharı diye bişey yaşandı araplar isyan etti ve diktatörleri devirdiler bizse onların yıktığı rejime hevesleniyoruz parti aidiyetine göre davranmamalıyız yüzyıl geriye gitmemek için Hayır. .
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Malatya cephesinde yeni bir şey yok.Hep bayatlamış yatırımlar,bunların ne olduğuda pek belli değil.Sayın Erdoğan bir partinin genel Başkanı ve Başbakan gibi konuştu.Nerede Anayasamıza göre tarafsızlık ilkesi.Yatırımlar bahane maksat referandumda Evet.Milletimiz gerçeği gördü.Referandumda HAYIR diyecektir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (7 yıl önce)
    Bravoooooooooooooo malatyaaaaaaaaaaaaaaa evettttttttttttttttttt
    0
    0
    Yanıtla
  • Alim (7 yıl önce)
    Nerede o 100 bin kisilik mitingler. 20 bin 25 bin.
    0
    0
    Yanıtla