SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kılıçdaroğlu: Koalisyon Teklifi Gelmedi

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:07:56
Kılıçdaroğlu: Koalisyon Teklifi Gelmedi
A- A+ PAYLAŞ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kritik görüşmenin ardından açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu "bize bir koalisyon teklifi gelmedi. Sadece seçim hükümeti teklifi geldi. Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum" dedi.

Kılıçdaroğlu: Davutoğlu'na görüşmelerin bu kadar uzamasının beni ve partimi rahatsız ettiğini söyledim. Davutoğlu bize 2 öneri getirdi. Kısa süreli bir seçim hükümeti veya ‘biz bir azınlık hükümeti kurarsak bizi dışarıdan destekler misiniz’ dedi.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları

Seçimlerde halk tek başına iktidar olma yetkisi vermedi.

14 temel ilkemizi saptadk ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Bunlar zaten evrensel ilkelerdi. teamüllerinde gereği olarak Sayın Cumhurbaşkanı Sayın Davutoğlu'na hükümeti kurma görevi verdi.

Bizleri televizyonları başında izleyen saygıdeğer yurttaşlarım, bugün Türk demokrasisi açısından önemli bir gün. 7 Haziran’da seçimler yapıldı. Tabloyu hepimiz biliyoruz. Seçimlerde milli irade bir partinin tek başına iktidar olmasına imkan vermedi. Geriye ne kalıyor? Koalisyon. Biz sorumluluğumuzun gereği olarak, 7 Haziran’dan hemen sonra 15 Haziran’ta parti meclisini topladık. Türkiye’de nasıl bir koalisyon olmalı, ateş çemberinden çıkan Türkiye nasıl huzura kavuşacak bunun çalışmasını yaptık. 14 madde halinde ilkelerimizi belirledik. Yeni anayasa, emekliye ikramiye, asgari ücret. Sayın cumhurbaşkanının anayasal sınırları içine çekilmesi gibi 14 temel ilkemizi saptadık ve bu ilkeleri kamuoyuyla paylaştık. Dedik ki bunlar aslında evrensel ilkelerdir. İtirazı olan varsa çıksın şu ilke yanlıştır desin. Bugüne kadar bunu diyen hiçbir soru olmadı.

İlk görüşmemizde Davutoğluna şunları söyledim.

Bizim görüşümüz şu dedim. Yüksek profilli bir hükümet kurmamız lazım dedim.Türkiye ekonomik açıdan dış politika açısından ekonomik açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya o nedenle 4 yıllık hükümet olmalı dedim. Kurulacak hükümetin taraflarının samimi ve açık olmalı dedim.

Bunlar üzerine Davutoğlu görüşmelere başlayabiliriz dedi. Bizim için önemli olan CHP değil Türkiyedir.

Çok güzel ve entelekktüel düzeyde görüşmeler geçti.

UZUN SÜRMESİ BİZİ RAHATSIZ ETTİ

Kılıçdaroğlu,  "Müzakerelerin uzun sürmesi bizi ve tabanımızı rahatsız etti bunu dile getirdim. Sayın Davutoğlu bize iki öneri getirdi. Kısa süreli bir seçim hükümeti. Ki bu beraber oluşturulabilir. Veya biz bir azınlık hükümeti kurarsak bizi dışarıdan destekler misiniz? MYK'da bunları görüştük. Bize şu ana kadar bir koalisyon önerisi gelmiş değildir. Bir seçim hükümeti önerisi gelmiştir. Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum. Hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın sorunlarımızı çözebiliriz" diye konuştu.

DAVUTOĞLU İKİ TEKLİFLE GELDİ

Davutoğlu bize iki öneri getiridi. Kısa süreli seçim hükümeti. Ya da azınlık hükümeti kurarsa bizi destekler misiniz.

MYK'da iki kararı da konuştuk.

İlk görüşümüzü. 4 yıllık bir hükümet kurulması kararımızı ilettik. Kamuoyuyla da paylaştık.

KOALİSYON TEKLİFİ GELMEDİ

Bize koalisyon teklifi gelmedi. Sadece seçim hükümeti teklifi geldi.

Bu bizim MYK'nın aldığı karar uygun değildir.

Türkiye'nin tarihi bir fırsatı kaçırdığını düşünüyorum'

Biz milli iradenin gereği olarak sorunların çözülmesi ve bir koalisyon hükümeti kurulmasını istedik. Olmadı ama bir açıdan da bu görüşmeler çok yararlı oldu. Biz AK partinin görüşlerini öğrendik . Bu görüşmelerin demokrasimize bir katkı olduğunu düşünüyorum.

UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN

Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Kendi ülkemize güvenelim. Türkiye sorunlarını çözer. Sorunları çözümsüz hale getiren siyasilerdir. Ben milletimize güveniyorum. Bundan sonraki takdir milletimizindir.

Teamüllere göre hükümeti kurma görevi alan parti eğer güven oyu alamayacak hükümeti kuramıyorsa görevi iade etmelidir. Bunun dışında olan durum yetki gasbıdır.

EĞİTİM VE DIŞ POLİTİKA KONUSUNDA BİR MÜZAKERE YAPMADIK

Eğitim ve dış politika konusunda müzakereler olmadı. "İmam Hatip okulları ile ilgili  bizim hiçbir sorunumuz yoktur. Ama eğitim sistemi ile sorunumuz vardır. Hiçbir veli bu eğitim sisteminden memnun değildir"  dedik. Ama bu konularda ne düşünüyorsunuz gibi  sorular gelmedi.

Biz eğitim dış politika konusunda görüşlerimizi söyledik. Onlarda söyledi. Sadece birbirimizi dinledik. Bir müzakere olmadı.

Bizim ülke yönetiminde esa aldığımız nokta Türkiye'nin çıkarları. Bizim kırmızı çizgilerimiz olmadı.

Biz anlaşamayacağımız başlıklar görmedik. sayın cumhurbaşkanımızn bir etkisi olmuşmudur bunu Cumhurbaşkanımızın ve Davutoğlu'nun vermesi gereklidir.

ERKEN SEÇİMİ TEK İHTİMAL GÖRMEK YANLIŞTIR

Siyasette 14 saat çok uzun bir süredir. demokrasiyi çözümsüz görmek demokrasiye inanmamaktadır. Erken seçimi tek ihtimal görmeyi bu nedenle doğru bulmuyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız