SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kılıçdaroğlu Rekor Kırdı

A- A+ PAYLAŞ

Kılıçdaroğlu, Önder Sav ve 1246 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilerek rekor kırdı. Adaylık süresi sona ererken Kılıçdaroğlu'nun dışında aday çıkmadı. Kemal Kılıçdaroğlu 1189 oyla CHP’nin yeni genel başkanı seçildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TARİHİ KONUŞMA

Kılıçdaroğlu, Önder Sav ve 1246 delegenin imzasıyla genel başkanlığa aday gösterilerek rekor kırdı. Adaylık süresi sona ererken Kılıçdaroğlu'nun dışında aday çıkmadı.

CHP Tüzüğüne göre, genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 20'sinin imzası gerekiyor.

1246 delegenin imzasıyla Kılıçdaroğlu'nun adaylığı resmen ilan edildi. Kılıçdaroğlu'nun adı anons edildiğinde salonda Onur Akın'ın yazdığı şarkı çalındı, salon alkışlarla inledi.

Kılıçdaroğlu alkışlar ve tezahüratlar arasında kürsüye ilerledi. CHP'nin başkan adayı Kılıçdaroğlu delegelere yaptığı teşekkür konuşmasında şunları söyledi:

Böylesine görkemli bir toplantıda, İnönü, Ecevit ve Deniz Baykal'a kadar görkemli tarihin sahibi olacağız ve o görkemli tarihi ileri taşıyacağız. Hepinizi en içten duygularla selamlıyorum. Hepinize yürekten, içten 'Merhaba' diyorum. Sayın Baykal'a yapılan komplonun failleri ortaya çıkmış değil. O failleri bulmak boynumuzun borcudur.

"RECEP BEY" AÇILIMI
Ve Kılıçdaroğlu bir ilk daha yaptı:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hitap şeklini değiştirdi.
Başkakan hakkında konuşulurken hep ya soyadı olan "erdoğan" ya da pek rastlanılan bir isim olmadığı için, Başbakan'a özel gibi algılanan "Tayyip Bey" hitapları kullanılırdı.
Kılıçdaroğlu, Başbakan'dan "ikinci adıyla" yani "Recep" adıyla bahsetmeyi tercih etti.
Bu "açılımın" anlamı şu;
Kılıçdaroğlu, CHP Liderliğine yürüdüğü Kurultay'da Erdoğan'ın en önemli "özelliklerinden birini" elinden aldı. Daha sık görülen "Recep" ismini kullanarak Başbakan'a hitap etti.
Bir anlamda Erdoğan'ı "sıradanlaştırdı..."
Üstelik bunu yaparken, Zonguldak'ta hayatını kaybeden kömür işçilerine de değindi. Konuşmasına "Recep Bey" diyor ki" sözleriyle başladı ve Başbakan'ın Zonguldak'taki kazanın ardından ifade ettiği "bu kazalar kömür işçilerinin kaderidir" sözünü hatılattı ve şöyle dedi:
"Dünyanın her yanında kömür çıkarılır. Bizim kadar ölen emekçiler var mı? Başka yerde kader olmayan bir olay, Türkiye'de, Zonguldak'ta kader olabiliyor. Onların kederli ailelernine başsağlığı diliyorum. Bütün Tü
İş sağlığı ve iş güvenliği nedir, biz onlara öğreteceğiz.."

BAYKAL'DAN DA BAHSETTİ

Konuşmasında Deniz Baykal'a yönelik komploya da değinen Kılıçdaroğlu. iktidara yüklendi. Kılıçdarolğu.
"Baykal'a karşı yapılan komplonun failleri ortaya çıkmış değil, o failleri bulmak bizim boynumuzun borcu. eğer bu komplonun dışındaysa iktidar, bunun faillerini ortaya çıkarmak zorundadır" dedi.
CHP'nin eski genel başkanlarını da anan Kılıçdaroğlu, "Mustafa Kemal'den İnönü'ye, Ecevit'tern Deniz Baykal'a kadar, bize verilen çağdaş uygarlığı geleceğe taşıyacağız" dedi.

"CHP KUVVA-İ MİLLİYEDİR"

Kurultay'daki "Kuvva ruhuna" Kılıçdaroğlu da atıf yaptı. "Yürüyüş değil. artık iktidara koşuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştuB:
"İzmir'de hasan Tahsin, Lozan'da İnönü'dür.
CHP Kuvva-i Milliye'dir. Anafartalar'dır, Conk Bayırı'dır...."

KADER DEĞİL

Zonguldak’ta kara elmas için alın teri döken madenciler gündemimiz. Recep Bey diyor ki bu yörenin insanları bu olaylara alışık. Ölüm bu mesleğin kaderinde var diyor. Bizim kadar yaşamını yitiren işçiler var. Nasıl oluyor da başka yerde yaşamını yitirmeyenler Zonguldak’ta kader oluyor. Onların ailelerine başsağlığı diliyorum. Meraklanmasınlar iş sağlığı ve iş güvenliği nedir, biz onarla öğreteceğiz

Bu işçilerimizin bir sorunu daha var. Yaşamlarını kaybeden bu işçilerin tamamı taşeron işçisi. CHP iktidarında taşeronluğu tamamen gömeceğiz. Kamuda çalışan hiçbir işçi yaşamı boyunca asgari ücrete mahkum olmayacak. Örgütlü toplum olmayacağız biz.

İLK ZONGULDAK’I ZİYARET EDECEĞİM

Kurultaydan sonra ilk ziyaret edeceğim yer Zonguldak olacak. AKP iktidarıyla beraber Türkiye’de taşlar yerinden oynadı

KASIMPAŞALI DEDİKODU YAPMAZ

Geçen Başbakan ülkeyi yönetmekte zorlandı herhalde CHP2nin iç işleriyle uğraşmaya başladı. Benim bildiğim hiçbir Kasımpaşalı dedikoduyla uğraşmaz

Kasımpaşalı ünvanını almak da Kasımpaşalı’nın görevidir. Güdümlü siyaset yapıyorlar.Birileri emir veriyor, bunlar da yerine getiriyor.Biz yöneteceğiz, halkla yöneteceğiz

Türkiye’de rüşvetin, haksızlığın sonunu getirmek inşallah bize nasip olacak. Bunlar hukuk dediler, hukuku katlettiler, demokrasi dediler, demokrasiyi katlettiler. Söz veriyorum, özel yetkili mahkemelere de son vereceğiz. Bunlar onurlu dış politika diye Dubai’ye gidip 10 milyar dolara Türkiye’nin onurunu masaya yatırdılar. Artık iktidara koşuyoruz. Mustafa Kemal bu ülkeyi kurarken ’önce halk’ dediler.

TÜRKİYE'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ

CHP, Kuvayi Milliye demektir.CHP, müdafa-i hukuk demektir. CHP, Anafartalardır, Conk Bayırıdır. CHP, İzmir’de Hasan Tahsin’dir, K.Maraş’ta Sütçü İmamdır. CHP’nin genlerinde ulusal çıkarları korumak vardır. CHP değişimci ve devrimcidir. Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Demokrasinin çıtasını yükselteceğiz. Demokrasiyi hukukla güçlendireceğiz.

RECEP BEY EKONOMİ BİLMİYOR

Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik. Recep Bey ekonomi nedir bilmiyor, piyasa nedir bilmiyor. Ekonomi bilmeyen adamların ülkeyi yönetmesine hazır mısınız? O zaman bunları alşağı etmeliyiz, sandığa gömmeliyiz. Recep Bey diyor ki, ‘’Her üniversiteyi bitiren iş bulacak diye bir şey mi var?’’ Bu kural senin için geçerli olabilir ama fakir fukara için nasıl geçerli olacak. İşsizliği bitireceğiz diye söz verdiler. Verdiği sözün arkasında durmayan adam yiğit değildir. Fakir fukara binbir zorlukla çocuğunu okutuyor.

İŞSİZLİK FONUNDAN ALDIĞIN PARANIN NE KADARINI GAP’A HARCADIN?

Soruyorum Sayın Başbakan’a: Recep Bey, işsizlik fonundan aldığın paranın ne kadarını GAP’a harcadın? Açıkla bakalım. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yapılan ayrışma politikalarını ters yüz edeceğiz. Herkesin karnı doyacak. Türkiye’de barış rüzgarları esecek. İnançlara ve her etnik kimliğe saygılı olacağız

EMEKLİLERE: AKP’Yİ MAULEN EMEKLİ EDİN

Türkiye’de 9 milyon 200 bin emekli var. Emekliler ilk seçimlerde AKP’yi malulen emekli etmek zorundalar. Emeklileri bu ülkenin ikinci sınıf vatandaş yaptılar. Size söz, emekliler yeniden bu ülkenin birinci sınıf yurttaşı olacağız. Emekliler yıllardır bekliyor intibak yasası ne zaman çıkacak diye.. Aldattılar. Söz veriyorum bizim dönemimizde bu yasa çıkacak.

NEDEN AKP’YE OY VERİYORSUN?

Geçinemiyorsan neden AKP’ye oy veriyorsun, senin haklarını ben savunuyorum. Emekli dediğimiz bir köşeye atılmış bir insan değil. Yıllarca çalıştı. Bu kadar çalışmanın bedeli bu mudur? Biz onları atılan köşeden çıkarmak istiyoruz. Bunun yolu CHP2nin iktidarından geçer.

KİM VERİYOR BU AKLI

Esnaf özü itibarinde sosyal demokrattır. Siz esnafı bitiriyorsunuz. Ben esnaftan da oy istiyorum. Kim bu aklı fikri veriyor Recep Bey’e onu da anlamıyorum ben

Ama meraklanmasın CHP iktidarında ekonominin ne olduğunu görecek. Diyarbakır’ın Bağlar semtinden yıllar önce bir kamyondan kadınlara ekmek dağıtıyorlar. Bu görüntüde kadınlar ekmek almak için birbirlerini eziyorlardı. Sende insaf yok mu? Sen bunu nasıl teşhir edersin. Bunlar insanın yoksulluğunu kullanıp rant elde ettiler. Halkın devrimcisi olacağız, halk için çalışacağız. Bu coğrafyada bir tek çocuk bile yatağa aç girmeyecek. Herkese söylüyorum, bu düzen bizim aşımıza ekmeğimize göz koyan düzendir. AKP mutlaka hesap verecek

HER AİLENİN SİGORTASI OLACAK

Her ailenin sigortası olacak. 1971’den beri bu sigortalar uygulanmıyor. Neden aile sigortası yok? Çünkü yoksulun yoksulluğunu sürdürmek bunların politikası. Bize oy verip vermemesi önemli değil. Bizim için o bir insandır. Onun yoksluuluğunu gidermek bizim boynumuzun borcudur

YÜZDE 10 BARAJINI AŞAĞIYA ÇEKECEĞİZ

Milli irade diyor Recep Bey. Son seçimlerde yüzde 47 oy aldılar. Meclis’te yüzde 60’ı temsil ediyor. Yüzde 13 irade gaspı var. Yüzde 10 barajını aşağıya çekeceğiz. Herkes aldığı oy kadar Meclis’te temsil edilmeli

KORKU İMPARATORLUĞUNA SON VERECEĞİZ

Tam bir korku imparatorluğu yaratıyorlar. Medya, sivil toplum kuruluşları korkudan konuşamıyor. Bunun adına demokrasi diyorlar. Buna demokrasinin faşist yönetimi diyoruz. Hukuku yüreklendirmek, yargı bağımsızlığını sağlamak lazım. Kimse korkudan Recep Bey’i eleştiremiyor. Bu nasıl düzen. Benim bildiğim iktidarlar eleştirilir. Bu korku imparatorluğuna biz son vereceğiz

BESLEME MEDYA BİTECEK

Medya halkın gözü, kulağı ve sesidir. Halktan alınan iletişimi geri vermek lazım. AKP iktidarından önce yandaş medya diye bir kavram yoktu. Bu kavramdan memnun musunuz? O zaman CHP iktidarında besleme medya bitecek. Yandaş medya halkın değil sevgili Recep’in gözü, kulağı

TRT= TAYYİP RADYO TELEVİZYON

Sizin her yaktığınız elektrikten TRT’ye pay gider. TRT’nin yeni Tayyip Radyo Televizyon. Buna da isyan ediyorum. Benim vergimler bana haber vermiyorsun. İstanbul’un merdiven altı atölyelerinde binlerce genç kız üretim yapar. Siz hiç Recep Bey’in bu kızlar kayıtdışı çalışıyorlar, bunları sigortalı yapalım dediğini duydunuz mu?

KİMLER YOK Kİ

Daha Kongre salonuna girmeden başlıyor heyecan...Salona girmeyen partililer, Atatürk Spor Salonu'nun kapılarına yığılmış.
Bir yandan şarkılar söylüyorlar, diğer yandan salona girenleri alkışlıyorlar...

Kimler yok ki...

Rahşan Ecevit, Kamer Genç, Adnan Keskin, Murat Karayalçın, İnönü'nün torunu Gülsüm Bilgehan Toker…

CHP geleneğinden gelen, ancak bir şekilde yolunu CHP ile bir dönem ayırmış herkes burada.

CHP’lilerin alkışlarıyla karşılanıyorlar.

Anonslar da bu durumu güçlendirecek şekilde yapılıyor.

Kurultay Başkanı Kemal Anadol, Rahşan Hanım’ı “Kurultay’ımızın onur konuğu” olarak anons ediyor.

“ZAPTEDİLMEYEN TEK KALE…”

Ve bir de pankartla...

CHP Kongresi’nin en görünür yerinde, en görünür pankart:

“CHP Türkiye’nin zaptedilemeyen tek kalesidir”.

Kongre salonundaki hava bu: Bir uyanış, ayağa kalkış…

KILIÇDAROĞLU 10. YIL MARŞI İLE GİRDİ

Bu durum, Kılıçdaroğlu’nun salona girişine de yansıyor.

Beraberinde Önder Sav’la birlikte gelen Kemal Kılıçdaroğlu’nun salona girdiği anda 10. Yıl Marşı çalmaya başlıyor.

İNADINA İNÖNÜ

Ve bununla bağlantılı bir başka ilginç not...

Başbakan Erdoğan son dönemde CHP’ye yüklenirken, eski genel başkan İsmet İnönü’ye çok yüklenmişti.

CHP kurultay salonundaki en büyük pankartlardan biri de İsmet İnönü’ye ayrılmış durumda...

İnönü’nün bir fotoğrafı ile şu cümlesi yer alıyor:

“Bir ülkede namuslular, en az namussuzlar kadar cesur olmak zorundadır…”

KRAVATSIZ LİDER

Kurultay salonunda heyecanın doruğa çıktığı an, Kılıçdaroğlu’nun kapıdan girdiği an oldu.

Ancak büyük sürpriz...

Kılıçdaroğlu, kurultay için olağandışı bir kıyafet seçmiş. Takım elbise ve kravat yerine, çizgili bir spor gömlek giymeyi tercih etmiş. Kılıçdaroğlu, neden kravat takmadığını şu sözlerle anlattı: Ben kendimi halka yakın hissettiğim için kravat takmadım. Bundan sonra da böyle olacak.

Nitekim, kurultay salonundaki sloganlar da bunu işaret eder nitelikte. CHP’liler Kılıçdaroğlu için “Halkı adayı” ve “sakin güç” sloganları ile selamlıyorlar.

KILIÇDAROĞLU LİDER, ÖNDER SAV HER YERDE

Hem salonda pankartların üzerinde, hem de yapılan anonslar...

Kılıçdaroğlu CHP’nin lideri. Ancak Genel Sekreter Önder Sav da her yerde...

Listelerde, pankartlarda, anonslarda...

Bakın ne yazıyor kongre salonundaki pankartlarda:

“Önder’imiz Kemal..”

Önder Sav ile Kılıçdaroğlu’nun güç birliğini en somut ortaya koyan pankart bu. Bu cümle, kurultay delegesini coşturmak için tekrarlanan anonslarda da sık sık duyuluyor.

EN COŞKULU KONUŞMA İNCE’DEN

CHP’nin kurultayında en coşkulu konuşma Yalova Milletvekili Muharrem İnce’den geldi. Sloganlarla dolu konuşmasında Muharrem İnce şunları şöyledi:

“Çocuklarımız zengin olmayacak!

Telefonlar dinlenmeyeçcek

Devlet kadroları torpille dolmayacak

Ofer’lere ihale verilmeyecek

Kimse fişlenmeyecek,

Arsalar dişlenmeyecek

Analar ağlamayacak, ülke bölünmeyecek”

Muharrem İnce, konuşmasının sonunda Ak Parti’ye de atıfta bulunarak, halka şu çağrıyı yaptı:

“Ampulu patlat da gel…”

DENİZ GEZMİŞ’İN ADI KURULTAY’DA

CHP kurultayının en genç delegesinin yaptığı konuşma ile, Deniz Gezmiş de Kurultay’da anıldı. Gençlik kolları Ankara İl Başkanı Umut Tunç yaptığı konuşmada, Hüseyin İnan, Deniz Gezmiş, Ahmet Taner Kışlalı’nın adlarını da andı.

MESAJ BAYKAL'A MI, FETHULLAH GÜLEN'E Mİ?

Kongre'de hemen her konuşmacı istifa eden Genel Başkan Deniz Baykal'ın adını, üstelik saygılı ve coşkulu ifadelerle andı.

Ancak CHP Artvin İl Başkanı kürsüye çıkınca kullandığı ifadeler kafaları karıştırdı:

İl Başkanı, "bizim referansımız Fethulah Gülen ve yandaşları olmadı, olmayacak" dedi.

Bu cümle ile kurultay salonunda bir dalgalanma oldu.

Kimileri bu sözleri doğrudan Gülen hareketine yönelik algılarken, bazı delegeler de istifa ederken "Pensilvanya'dan gelen iyi niyet mesajlarını samimi buluyorum" diyen Deniz Baykal'a yönelik eleştiri olarak algıladı.

BAYILANLAR OLDU

Salonda aşırı sıcak ve kalabalık nedeniyle zaman zaman fenalaşanlar oldu. Sağlık ekiplerinin kalabalık nedeniyle fenalaşan kişilere ulaşmasında güçlük yaşandı. Bu durum divan başkanı Kemal Anadol'un tepkisine neden oldu. Anadol sık sık anons yaparak, hastanın bulunduğu bölümün boşaltılmasını istedi.

CHP'DE İLGİNÇ JARGON:
İKİ MUSTAFAMIZ VAR, BİRİ MUHAMMED MUSTAFA, DİĞERİ MUSTAFA KEMAL

CHP Kurultayı'nda yaşanan ilkler bitmiyor. Kurultay'da yapılan konuşmalar süprizlerle dolu.
Örneğin Manisa İl Başkanı'nın yaptığı konuşma. Başkan, CHP geleneğini anlatırken Hz. Muhammed'e atıfta bulundu. Hz. Muhammed'in adını, Atatürk'ün adıyla birlikte andı. "Bizim iki Mustafa'mız var: Biri Muhammed Mustafa, diğeri Mustafa Kemal" dedi.

'KEMAL'LE SON BİR HAFTADIR ÇOK FAZLA KONUŞAMADIK'

Kılıçdaroğlu'nun eşi de çok heyecanlı. Kurultay salonunda eşini destekleyen Sevim Hanım, ''Basının etkisi de oldu. Bende destekliyorum onu. Eşimin yanında olmaya devam edeceğim. Beklentilere cevap verilir mi verilmez mi düşünülüyor tabi. Uğraşacaktır, inanıyorum. Bundan sonra daha fazla çalışacağına eminim. Çok fazla konuşma imkanımız olmadı. Zaten çok görmüyordum. Bundan sonra daha az göreceğimi biliyorum'' dedi.

ONUR AKIN'IN YAZDIĞI ŞARKI ÇALINDI

Salonda sık sık Kemal Kılıçdaroğlu için bestelenen ve sanatçı Onur Akın'ın seslendirdiği “Geliyor Kılıçdaroğlu, hem temiz hem dürüst bir insanoğlu” sözlerinin yer aldığı şarkı çalındı.

1189 OYLA SEÇİLDİ..

CHP’nin 33. Olağan Kurultayı tamamlandı. Uzun yıllardan sonra ilk kez iktidar adayı olma umuduyla yaklaşık 50 bin partilinin Ankara’ya koştuğu kurultay sonunda Kemal Kılıçdaroğlu 1189 oyla CHP’nin yeni genel başkanı seçildi.

Tarihi kurultayda resmi oy dağılımı:

CHP'nin 33. Olağan Kurultayında 1250 delege yeraldı. 1197 delege oy kullandı. 8 geçersiz oya karşılık 1189 oy geçerli sayıldı. Kılıçdaroğlu geçerli oyların tamamını aldı.

Kurultay sonucunun açıklanmasıyla kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu çok kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Kılıçdaroğlu, "Çok ağır bir görevi üstlendiğimin bilincindeyim. Atatürk’ün, İnönü’nün, Ecevit’in, Baykal’ın koltuğuna oturacağım. Bu koltuğun sorumluluğunu bliyorum. Bu koltuğa oturanlar halkı için çalıştı. Görevimiz asıl şimdi başlıyor. Hep beraber yola çıkmak zorundayız.Eğer bu mğcadeleyi sağlıklı götürürsek çözmeyeceğimiz hiçbir anahtar yoktur. Ben bana yükleidğiniz bu görevin bilincinde olarak teşekkür ediyor. Saygılarımı sunuyor, sağolun, varolun diyorum'' dedi.

BAYKAL'DAN 168 OY FAZLA ALDI

26 Nisan 2008'de yapılan CHP 32. Kurultayı'nda Deniz Baykal 1231 delegenin oy kullandığı seçimde 1021 delegenin oyunu alarak genel başkan olmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız