SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kılıç'tan Başbakana Sigara Soruları..

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, Türk sigarası dururken, yabancı sigaraların ihaleyle alımının yapılmasına tepki gösterdi.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdiğini belirtti.

Kılıç, "TEKEL, 2001 tarihinden bu yana özelleştirme kapsamındadır. Özelleştirme kapsamına alındığında Tekel'in pazar payı yüzde 70 iken, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılı sonunda pazar payı yüzde 61, 2005 sonu itibariyle yüzde 38'e düşmüştür. Bir kısım sigara fabrikalarının fiilen çalıştırılmaması ve kapatılma girişimleri nedeniyle 2006 yılında Tekel'in pazar payının yüzde 20'lerin de altına ineceği görülmektedir "dedi.

Kılıç, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"AKP, iktidara gelirken tütün kotalarını kaldıracağını da taahhüt etti. AKP bu sözünde durmadığı gibi pek çok bölgede tütün alım merkezlerini kapattı. 2006 yılında ise tütün üreticileriyle hiç sözleşme yapmamıştır.

Seçim bölgem Malatya'da tütün üreticisi iki yıldır tütün üretiminden yoksun kalmıştır. Şark tipi tütünden sigara üreten Malatya, Adana ve Bitlis sigara fabrikalarının kapatılmasına karar verilmiş; yoğun tepkileri göğüsleyemeyen hükümet, şimdilik kapatma kararını geri almıştır.

AKP, Türk tütünü ve yerli sigara üretimini korumaya yönelik olarak farklı uygulanan ÖTV oranını 27.07.2005 tarihinde aldığı kararla eşitleyerek Tekel'e bir darbe daha vurmuştur. Tütün ülkemizde üretilmektedir. Sigara sektöründe üretim yapacak yetişmiş elemanlarımız da vardır.

Tekel'in yıllardır hizmet sunduğu geniş bir pazarı da mevcuttur. Durum böyle iken sigara fabrikalarının teknolojilerinin yenilenmemesiyle, tütün üretiminin yok edilmesiyle ve sigara fabrikalarının kapatılmaya çalışılmasıyla ve en son gördüğümüz yabancı sigaralar için özel alımlar yapılmasıyla, sigara pazarı altın tepsiyle yabancı sigara şirketlerine sunulmaya çalışılmaktadır. Türk sigarası dururken, yabancı sigara alımı, Türk tütüncülüğüne darbedir. AKP iktidarının Tekel'e bakış açısı ve yaklaşımının kamu kurumları tarafından benimsendiğini görmekteyiz. 1. Ordu Komutanlığı tarafından sadece yabancı sigara alımı için ihaleye çıkıldığını öğrenmiş bulunmaktayız."

Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın cevaplaması için ilettiği soruları ise şöyle belirtti:

"1- Birinci Ordu Komutanlığı kantinleri için açılan sadece yabancı sigara alımına yönelik uygulamalar, diğer komutanlıklarda ve kamu kurumlarında da uygulanmakta mıdır?

2- Birinci Ordu Komutanlığı kantinlerinde yapılan ihalede sigara iskonto miktarları ve diğer promosyonlar ne kadardır? Yabancı sigara fiyatları kantinlerde piyasa fiyatından satıldığına göre aradaki fiyat indirimi, promosyonlar ve ciro primleri hangi alanlarda kullanılmaktadır? Milli Savunma bütçesine aktarılmakta mıdır?

3- Bu tip uygulamaların ve ihaleye Tekel'in davet edilmemesinin, Tekel'in pazar payının tümüyle yabancı sigara şirketlerinin eline geçmesine neden olacağından bu uygulamayı doğru buluyor musunuz?

4- Tekel'in pazardan çekilmesiyle ve sigara fabrikalarının kapatılmasıyla tütün üreticilerinin, Tekel çalışanlarının mağdur olacakları ortada olduğuna göre Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak bu insanların sorunlarına duyarsız mı kalacaksınız?"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız