SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kilise ve Türbe

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kilise bitişiğinde bulunan türbenin duvarları yazılarla dolduruldu.

Malatya merkez Çamurlu köyünde bulunan metruk haldeki Ermeni Venk Kilisesi'nin bitişiğinde bulunan türbeyi ziyaret edenlerin taleplerini duvara yazdıkları görüldü.

Kilise'nin bitişiğindeki türbenin kime ait olduğu konusunda ise net bir bilgi bulunmuyor. Türbenin "Cercis Peygamber"e ait olduğu iddiaları konuşuluyor.

Bu arada kilise ile ilgili olarak Malatya Valiliği resmi internet sitesinde, "Malatya’nın Çamurlu köyünde olan kilise, 13. yüzyılda yapılmış olup, 12.5x6.9m boyutlarında, kesme taştan ve tonoz örtülüdür. Kapının karşısında ise basamakla çıkılan bir apsis yer almaktadır." bilgisi yeralıyor.

BİR YAZI..
Venk Kilisesi ve Cercis Peygamber ziyareti ile ilgili olarak Birgün Gazetesi'nde geçtiğimiz yıl Ersoy Soydan imzasıyla yayınlanan bir yazıda, şu bilgilere yer verildi:

"..Malatya'ya birkaç kilometre uzaklıktaki Çamurlu köyünde de geçmişi çok eskilere uzanan bir manastır kalıntısı vardır. Köyün eski adı da Ermenice'de manastır anlamına gelen Venk'tir. Manastırın önce Süryaniler, daha sonra da Ermenilerce kullanıldığı kabul edilir. Küçük bir tepenin üstüne inşa edilen manastırdan günümüze yalnızca kilisesi ulaşmıştır, tepenin eteklerinde de çeşitli yapılarının temelleri görülür. Manastırın ilk olarak Süryanilerce 969'da sonra 3.yy'da Romalılarca Hıristiyan oldukları için öldürülen Aziz Sarkis ve Bakus'un anısına inşa edildiği sanılır. Dikdörtgen planlı yapının üst örtüsü de sağlamdır. Kilisede herhangi bir yazıt ya da süsleme yoktur. Kilisenin içi ve çevresi definecilerce kazılarak delik deşik edilmiştir.

CERCİS PEYGAMBER İÇİN TÜRBE YAPILDI
i3.yy'ın sonuna dek Süryanilerin elinde kaldığı kabul edilen manastır ıö.yy'ın başında Ermenilerce yeniden inşa edilmiştir. Günümüze ulaşan kilisede büyük olasılıkla bu dönemden kalmadır. 20.yy başında da işlevini sürdüren Surp Kirkor Lusavoriç Manastırı günümüzde terk edilmiştir, ancak yılın belli günlerinde Malatyalı Süryani ve Ermenilerce ziyaret edilmektedir. Manastır Müslümanlarca ziyaret edilmektedir, üstelik kilisenin önünde Cercis Peygamber'in mezarının bulunduğuna inanılır. 2001'de kilisenin giriş kapısının yanındaki mezar taşının çevresi taşlarla örülmüş, üstü de sacdan bir kubbeyle kapatılmıştı. 2007'de gittiğimde bunun yerinde betondan yapılmış küçük bir bina gördüm, binanın içinde yeşil bir kumaşla örtülmüş bir mezar yeri de vardı ve burası bir türbeye dönüşmüştü, (bu mezar taşı eskiden duvara dayalı olarak duruyordu) Sac kubbe ise tepeden aşağılara yuvarlanmıştı. Burası yörede çok bilinen bir ziyarettir. Çocukları olmayanlar buraya gelip adak adar ve doğan çocukları erkek olursa adını Cercis koyarlar.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız