SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kilo Ver Ömrünü Uzat !

A- A+ PAYLAŞ

Pankreasın insülin üretimini azaltması veya üretilen insülinin dokulara ulaşmaması olarak tanımlanan Tip 2 diyabet (şeker hastalığı) hastalarının yüzde 80- 85'inin ideal kilonun üzerinde olduğu, şişman bireylerin vücut ağırlığının bir kilo azalmasının yaşam süresini 3- 4 ay uzattığı bildirildi.

Türkiye Diyabet Vakfı tarafından hazırlanan ''Diyabeti Birlikte Öğrenelim- Diyabet'' kitapçığında, pankreasın insülin üretimini azaltması veya üretilen insülinin dokulara ulaşmaması olarak tanımlanan Tip 2 diyabet hastalarının yüzde 80- 85'inin ideal kilonun üzerinde olduğu belirtildi.

Fazla kilo ve şişmanlığın insülin gereksinimini artırdığı, kilo vermenin ise insüline direnci azalttığı ve vücudun glikoz kullanımını artırdığı kaydedilen kitapçıkta,
''Şişman bireylerin vücut ağırlığının 1 kilo azalması, yaşam süresini 3- 4 ay uzatmaktadır. Bu nedenle şişman Tip 2 diyabetlilerde, tedavide öncelikli hedef, vücut ağırlığının azaltılmasıdır. Şişman ve diyabeti olan bireylere, ayda 2- 4 kilo ağırlık kaybetmeleri önerilir'' denildi.

Kan şekerinin hızlı şekilde yükselmesine neden olan şeker ve şeker içeren yiyecekler ile kilo alımına neden olan yağ ve yağlı yiyeceklerin seyrek tüketilmesinin önerildiği kitapçıkta, diyabetlinin, bir veya iki öğün yemek yerine, günde en az 3 öğün yemek yemeye çalışması gerektiği, öğünler arasında ve gece yatmadan önce küçük bir ara öğün alınmasının da gerekebileceği kaydedildi. Öğünlerde bol sebze tüketilmesinin yararına işaret edilen kitapçıkta, günde 2- 3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterilmesi istendi.

Tip 2 diyabet hastalarına günde 2- 3 saat aralıklarla yemek yemeleri öğütlenen kitapçıkta, bir gün içinde yenilmesi gereken yiyeceklerin de gün boyunca yayılarak sık ve az yenmesi önerildi.

Bazı bitki ve baharatların kan şekerini düşürdüğü bilgisinin doğru olmadığının ifade edildiği kitapçıkta, şu bilgiler verildi:

''Bazı bitki ve baharatlar kan şekerini düşürür bilgisi doğru değildir. İnanmayınız ve uygulamayınız. Herhangi bir bitkinin, bir besinin veya akapunktur gibi bir uygulamanın kan şekerinin kontrolünü sağlayabilmesi için bileşiminde insülin veya insülin salgısını artırıcı bir madde bulunması gerekir. İnsülin sadece pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Kan şekerinizi düşüren alternatif bir uygulamanın varlığı kanıtlanmamıştır.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız