SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kilolarınız İnatçı mı ?

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:23:16
Kilolarınız İnatçı mı ?
A- A+ PAYLAŞ
 
Egzersize düzenli gidiyor, yediklerinize dikkat ediyor ama buna rağmen tartıdaki ibre hiç kıpırdamıyorsa, aşağıdaki bazı ilginç araştırma sonuçları sizi ilgilendiriyor olabilir
 
Genel olarak baktığınızda belki de aynı egzersizleri yapıyor ve aynı şekilde besleniyor olmanız iyi gibi görünse de vücudunuz kendini plato dönemine almış, tüm yaptıklarınız alışkanlık olarak algılandığı için artık tepki verilmiyor  olabilir. Şimdi kendinize aşağıdaki soruları sorun, eğer birçoğuna “Evet” cevabını veriyorsanız kendinizin sabotajcısı olabilirsiniz.
 
Hep diyet ürünlerle mi besleniyorsunuz?
Yale Üniversitesi’ndeki bir çalışmaya göre; eğer yemeklerinizi sadece light olanlardan seçiyorsanız ghrelin hormonu salgınız bozulabiliyor. Ghrelin seviyenizi dengede tutmak için yemek yerken birazcık toleranslı davranabilirsiniz. Örneğin; salatanızı sadece yeşillik olarak tüketmek yerine içine ceviz ya da peynir ilavesi yapabilirsiniz, böylece salatanıza protein eklediğiniz için kendinizi daha çok doymuş  hissedeceksiniz.
 
Plastiklere para mı veriyorsunuz?
Tüketiciler üzerinde yapılan  bir araştırmada nakit ödemeye oranla kredi kartıyla alışveriş yaptığımız zamanlarda daha fazla yüksek kalorili ve sağlıksız yiyecek aldığımız ortaya çıktı. Bunun için bir dahaki sefere marketten alışveriş yapacağınız zaman sadece sağlıklı yiyecekleri almanıza yetecek kadar nakit para taşımak iyi bir fikir olabilir. Veya markete gitmeden önce gerçek ihtiyaçlarınızı bir liste haline getirin ve bunun dışına çıkmamaya özen gösterin.
 
Yemeği hak/ödül olarak mı etiketliyorsunuz?
Fransa’da yeni yapılan bir çalışmaya göre, egzersiz yapmak bireylerin yüzde 50 daha fazla yemesine neden olabiliyor. Bunun sebebiyse birçok kişi egzersiz yaptığı için dondurma veya bir paket çikolata yemeği hak ettiğini düşünüyor. Oysa gerçek sanıldığı gibi değil, bunun için egzersiz yaptıktan sonra kaç kalori yakıldığı kontrol edilmeli. 30 dakikalık yürüyüşte yaklaşık 200 kalori yakarsınız. Bu da  ancak orta boy bir portakal suyuna veya yaklaşık 2 top dondurmaya eşdeğerdir. 
 
Kalori saptırması yapıyor olabilir misiniz?
Bir çalışmaya göre de fazla kilolu bireyler ve kadınlar, kalorileri sanıldığı kadar çok iyi bilmiyor veya önemsemiyor. Bireylerden bir yemeğin ortalama kalorilerini tahmin etmeleri istendiğinde, verilen cevapların yaklaşık 100-200 kalori daha az olduğu görüldü.
 
İşteyken tembel misiniz?
Missouri Üniversitesi’ndeki araştırmaya göre, 1-2 saat oturduğunuzda vücudunuz yağ yakımına yardımcı olan lipaz enziminin yapımını durduruyor. Bunun için her saat başında hareket etmeli ve esneme hareketleri yapılmalı. Böylece metabolizmanız yaklaşık yüzde 13 hızlanacak.
 
Çok az mı uyuyorsunuz?
‘Amerikan Klinik Beslenme’ dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, 4 saatten az uyuyan kadınlar, 300 kalori daha fazla yemek yiyor ve diğer güne yaklaşık 21 gr. fazla yağla başlıyor. Yeterli uyku, karbonhidrat ve yağ isteğini durduruyor. Yenilenmek ve vücudunuzu yağ yakımına hazırlamak için 7-8-9 saat uyumaya ihtiyacınız olabilir.
Yorgun  ve uykusuz olduğunuz zaman stresle de başa çıkamazsınız, böylece yemeğe yönelebilirsiniz. Gece geç saatte atıştırıp fazla kalori alabilirsiniz. Bazı insanlar yemenin tekrar uyumalarına yardımcı olacağını düşünse de bu sadece günlük kalori alımını artırır.
 
Dilara Koçak/Milliyet Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız