SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kilosu 100 YTL

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçesinde Kenger sakızı üretimi ve satışı ile geçinen vatandaşlar, sakızın kilosunu 100 YTL'den satıyor.

İlçenin Çukurkaya ve Yazıköy köyleri ile Hacılar, Sırakoz, Şeyhli ve Baytarbağı Mahalleleri halkından birçok kişinin geçim kaynağı haline gelen Kenger sakızının kilosu 100 YTL'den satılıyor. Yılda bir kişinin 30-40 kilo elde edebileceği Kenger sakızı, dağlardaki dikensi bir bitkiden elde ediliyor.

Bitkinin çevresinin eşilerek gövde kısmından kesilmek suretiyle elde edilen sütün bir müddet sonra pıhtılaşmasıyla elde edilen Kenger sakızı, sıcak suda şekil verilerek satışa hazır hale getiriliyor.

Kenger sakızının birçok ailenin geçim kaynağı olmasından başka birtakım yararlarının da olduğu biliniyor. Sakızın; çene gevşemesi, patlayan kulak zarının düzelmesi, safra kesesinden taş düşürme, şeker, tansiyon, kalp damarlarının gevşemesi ve hazımsızlığa iyi geldiği; iştah açıcı, dişleri temizleyici, diş etlerini kuvvetlendirici gibi olumlu etkilerinin olduğu söyleniyor. Tamamen doğal olan Kenger sakızının hiçbir yan etkisinin olmadığı belirtiliyor.

Darende'deki köy ve kasabalardan elde edilen Kenger sakızının çevre il ve ilçelerde satıldığı hatta İstanbul başta olmak üzere birçok yerden talep geldiğini söyleyen üreticiler, "Çalıştıktan sonra kimsenin geçim sıkıntısı çekmeyeceğinin en güzel göstergesi işte budur. Önceleri hayvanlarla dağ dağ gezerken halk arasında çapa motoru diye tabir edilen araçlar sayesinde işimiz daha da kolaylaştı. 2 aylık sezon içerisinde iyi bir performansla 30 ila 40 kilogram sakız kesen bir şahıs, 3-4 bin YTL kazanabilir" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız