SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kim Bu 'Boko Haram Örgütü' ?

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:53:26
Kim Bu 'Boko Haram Örgütü' ?
A- A+ PAYLAŞ

Nijerya'da Boko Haram örgütünün 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırarak eylem başlatması Beyaz Saray'ın birinci gündem maddesi olmaya devam ediyor. Afrika'nın en büyük petrol üreticisi olan Nijerya'da başlayan kriz Amerika'nın ülkeye girmek için oynadığı bir oyun olarak görülüyor. Bu arada,Boko Haram, yeni bir video yayımladı.

AFP'nin haberine göre, kaçırılan kızların da göründüğü videoda, örgüt lideri Ebubekir Şekau hapisteki Boko Haram üyeleri salıverilmeden ellerindeki kızları bırakmayacaklarını söyledi.

Boko Haram, 14 Nisan'da Borno eyaletinin Chibok kasabasında çoğu Hıristiyan, 276 ortaokul öğrencisi kızı kaçırmıştı. Kızlardan 223'ü halen kayıp.

Şekau, yayımlanan son videoda, kızların İslam dinini seçtiğini öne sürdü.

Öğrencileri arama çalışmaları devam ederken, Borno eyaleti valisi Kashim Shettima, kızların nerede olduğuna dair istihbarat sahibi olduğunu söylemişti. Kızların görüldüğü tahmin edilen yerlere dair bilgileri, doğrulatmak için orduya ilettiğini belirten Shettima, öğrencilerin Nijerya'dan Çad ya da Kamerun'a geçirildiğini düşünmediğini sözlerine eklemişti.

Adı yerel dilde "Batı eğitimi günahtır" anlamına gelen Boko Haram, 2009'da önemli bir strateji değişikliğiyle Nijerya'nın kuzeyinde İslam devleti kurmayı amaçladığını duyurdu.

Özellikle Nijerya'nın kuzeydoğusunda aktif olan örgüt, 2009'dan bu yana düzenlediği saldırılarla binlerce insanın ölümüne neden oldu. ABD 2013 yılında Boko Haram’ı "terör örgütü" olarak ilan etti.

AFP ajansının, 5 Mayıs'taki Gamboru Ngala eyaletinde Boko Haram örgütü tarafından düzenlendiği düşünülen saldırının ardından geçtiği fotoğraflarda yanmış bir evin önünde

"Kimse Yok Mu" yardım derneğinin yaptırdığı bir hayrat görülüyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, İslamcı Boko Haram örgütüyle ilgili bir güvenlik zirvesi yapılması çağrısında bulundu. Arama çalışmalarına destek veren Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği de olası bir zirveye katılabileceklerini açıkladı. Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, İsrail'den bir terörle mücadele ekibinin de arama çalışmalarına katılmak üzere ülkeye gideceğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız