SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kim Bu Vergi Rekortmenleri, Niye Gizleniyorlar?!

0
Güncellendi - 2016-07-20 03:58:36
Kim Bu Vergi Rekortmenleri, Niye Gizleniyorlar?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 2015 yılı kazançlarına ilişkin en yüksek Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi ödeyecek ilk 100'er mükelleften iki vergi türünde toplam 60'ının isimlerinin açıklanmasını istememeleri, "niye gizleniyorlar?" sorusunu akla getirirken, Sözcü Gazetesi'nde yayınlanan bir haberde bunun nedenleri sıralandı.

Sözcü'nün haberine göre, rekortmen listesine giren mükelleflerin birçoğunun isimlerini açıklatmamasının nedenleri şöyle:

"Peki, kutsal görev olarak ifade edildiği halde mükellefler ödediği vergiyi neden gizliyorlar? İşte en önemli nedenler:

1- MAFYA KORKUSU: Vergi rekortmeni listesine giren mükelleflerin o yıl yüksek miktarlarda para kazandığı bir anlamda ilan edilmiş oluyor. Özellikle Gelir Vergisi mükellefi olan kişiler, isminin bu şekilde ilan edilmesi halinde mafyanın peşine düşeceğinden, dolayısıyla işlerinin ve servetinin riske gireceğinden endişe edip ismini gizliyor.

2- NAZAR KORKUSU: Bazı mükellefler çok para kazandığının duyulmasını, kendisine nazar değebileceği endişesiyle istemiyor. Dolayısıyla listeye ismini koydurmuyor. Aynı şekilde mütevazı kişiler de zenginliğinin bilinmesinden hoşlanmıyor.

3- AKRABA KORKUSU: Etrafındaki eş, dost ve akrabanın borç para taleplerini, “İşler kötü gidiyor, para kazanamaz olduk!” türü olumsuz ifadelerle geri çeviren kimi mükellefler, yakınlarına karşı mahcup olmamak için ismini gizli tutuyor.

4-HÜKÜMETE YAKINLIK: Hükümete yakın bazı işadamları, kişisel imkanlarını kullanarak kazandıkları ihaleler sayesinde elde ettikleri gelirlerin göze batmasını istemiyor. Listeye girmeyerek hem yeni ihalelerin başka yandaşlara gitme riskini ortadan kaldırıyor hem de kendisinden istenecek rüşvetin artmasını önlüyor.

EKONOMİ BOZULDU TEFECİLİK HORTLADI

Vergi uzmanları, ismini gizleyen rekortmenlerin sayısının olağanüstü seviyeye çıkmasının ekonomideki önemli bir hastalığı işaret ettiğini söylediler. Ekonominin yavaşlaması ve piyasada nakit sıkıntısı yaşanması sonucu özellikle tefeciliğin yoğunlaştığını belirten uzmanlar, yasal olarak çalışan ikrazatçılar ve foctoring şirketlerinin kazançlarındaki büyük artışın rekortmen listesine yansıdığını söylediler. Uzmanlar, bu kişilerin işleri gereği isimlerinin ortada dolaşmasını istemediklerini belirttiler."

Malatya'da, Vergi Dairesi Başkanlığı'nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı 100'er kişilik rekortmen listesinde; Gelir Vergisi'nde 40, Kurumlar Vergisi'nde ise 20 mükellef isimlerinin açıklanmamasını istemişlerdi.

Malatya'da yine ekonominin bozuk olduğu geçtiğimiz dönemlerde, tefecilik yaptığı öne sürülen bir kişi "Menkul Sermaye İradı" ile Malatya'nın Gelir Vergisi rekortmeni olmuş, ancak o da kimliğini açıklatmamıştı.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi- sozcu.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • yusuf (7 yıl önce)
    Zenginin malı züğürdün...bence ilkel bir yöntem.örneğin şirket ortağısınız ve şirket karını sermayeye eklediğinde o yıl hiç vergi vermiyorsunuz.ilin en kazananı da olsanız listede yoksunuz.ha bir de mütevazi görünüp kamuoyunda ön plana çıkmak istemeyenler de var. haberin kaynağı olan doğan medyadan sonra en çok satan sözcünün sahibi ne kadar vergi vermiş.bunu haber yapsalardı daha aydınlatıcı olurdu.
    0
    0
    Yanıtla