SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Kim Getirdi Malatya'ya Bunları?''

A- A+ PAYLAŞ

Belediyenin temizlik ihalesi ve yaşananlara Malatya’daki sivil toplum örgütlerinden de tepki geldi. Özellikle, işçilere silah çekildiği iddiası tepki yaratırken, ihaleye ilişkin çeşitli sorular da gündeme getirildi.

15 Ocak’ta yapılması gerekirken ve ikinci kez iptale edilen temizlik ihalesinde, ihaleye katılan bir firma görevlisinin, eylem yapan Esenlik işçilerine silah çektiği iddialarına siyasi partilerden ve sivil toplum örgütlerinden büyük tepki geldi.

CHP, MHP ve Saadet Partisi ile ESOB yetkilileri, olayların araştırılmasını ve doğru olması halinde gerekenin yapılmasını istediler. Siyasi parti ve STK yetkilileri, Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu, hukuk devletinde ihalenin silah zoruyla olamayacağını kaydederek “Eğer silah çekildiği doğru ise belediye yetkilileri ve diğer yetkililer gerekeni yapsın’ görüşünde birleşti.

“HİÇ HOŞ DEĞİL..”
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Celal Berktaş, olayları basından duyduğunu ancak yaşananların hiç de hoş olmadığını belirtti. CHP olarak her zaman emekçiden, Malatya’nın işçisinin haklarının korunmasından yana olduklarını ifade eden Berktaş, silah çekildiği iddialarıyla ilgili olarak “Yani onun altında nelerin yaptığını bilemiyoruz. Varsa bir sıkıntı onun yetkililer tarafından açıklanmasını istiyoruz. Bu arkadaşlarımız bu eylemi yapıyorsa burada bir huzursuzluk var ve belediye yönetiminin bu huzursuzluğu gidermesi gerekiyor” diye konuştu.

“BUNLARI MALATYA’YA KİM GETİRDİ?”
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Ömer Ekici, yaşanan olayları skandal olarak niteledi.

Bugüne kadar yapılan temizlik ihalelerinde böyle huzursuzlukların hiç yaşanmadığını söyleyen Ekici, “Bakıyoruz son iki ihalede iptal edildi. Ve son olarak İstanbul’da gelen bir firma görevlisinin silah çektiğini basında okuyoruz. Bu silahı çekenler kimlerdir? Bunlar neyin nesidir? Daha önce hiç böyle karmaşalar yaşanmamıştı. Belediyenin bu konuda yasal prosedürü uygulamasını ve bu insanların bir suçu varsa hukukun önüne çıkarmasını istiyoruz. Bir diğer konu ihale şartnamesini hazırlayan yetkililer bunu nasıl hazırlayacağını bilmiyor mu? Niye ikide bir iptal ediliyor. Yoksa birilerine söz verdiler de sonra vazgeçildi mi? Bu silah çeken kişinin silah çektiği doğru ise niye çekmiş? Bunu Malatya’ya kim getirmiş? İstanbul’dan gelen firmanın ihaleye giren bir firma ile temasta olduğu söyleniyor. Bu olayların aslı astarı nedir? Belediye başkanının bu konuda açıklama yapmasını istiyoruz” dedi.

“BELEDİYEDE NELER OLUYOR?”
Saadet Partisi (SP) il başkanı Mehmet Asiltürk, düzenlediği basın toplantısında temizlik ihalesi ve ihale günü yaşananlarla ilgili belediye başkanı Ahmet Çakır'a çeşitli sorular yöneltti.

Asiltürk, parti binasında düzenlediği toplantıda şunları söyledi:

"Malatya Belediyesinin ‘’Mahallelerin temizliği, çöp toplama ve ilaçlama işi’’ ihalesi 01. 11. 2009 / 31. 12. 2011 tarihleri arası 26 ay süreli 460 personel için ihale yapılacaktı. 01. 11. 2009 tarihinde yapılan ihaleye 2 firma katılmış ve ihale teknik şartnamede istenmeyen bir evrak şartnamede istendiği için ihale iptal edilmişti.

Ancak 21 Aralık 2009 tarihinde yeni alınan temizlik araçlarının tanıtım toplantısında Belediye Başkanı Ahmet ÇAKIR 01. 11. 2009 tarihinde yapılan temizlik ihalesini alan Belediyemiz Şirketi ve temizlik hizmetimizin yüklenici firması olan esenlik ltd. şti. araçlarının tanıtımını yaparak 23 yeni aracın filoya katıldığını belirmiş ve şirkete bu araçların maliyetinin iki milyon yüz bin olduğunu belirtmişti. Başkanın bu beyanına rağmen 15. 01. 2010 tarihinde tekrarlanan temizlik işi ihalesi esenlik çalışanlarının huzurunu kaçırmıştır. Bu ihale çerçevesinde aşağıdaki soruları kamuoyu adına sayın başkana sormak istiyoruz.

1 - 01. 11. 2009 / 31. 12. 2011 tarihleri arasında yapılacak olan ihale 26 aylıktı. 15. 01. 2010 tarihindeki ihalenin süresi kaç aylıktır?

2 – İhale öncesi esenlik personeline ihaleye katılan firma elamanının silah çektiği beyanı var bu konuda belediye olarak ne gibi tedbir aldınız bu konuda ne gibi işlem yaptınız?

3 – Belediye başkan yardımcısı ihalenin kamu ihale kanunun 39. Maddesi gereği ve dosyalarda eksik vardı birinin itirazı vardı bunu haklı bulduk ve iptal ettik diye açıklama yaptı:

39. madde: ihale komisyonu gerekçe göstermeden bütün teklifleri ret eder demektedir. İhale 39. Maddeye göre mi, itirazı haklı bulmaktan mı yoksa esenlik şirketi çalışanlarının eylemi gereğimi iptal edildi?

4 – ihaleye Esenlik ltd. şti dışında bir firma alırsa mevcut çalışan temizlik personelinin kıdem ve ihbar tazminatlarını esenlik şirketi ödeye bilecek midir?

5 – 1989 yılından bu güne kadar temizlik işlerini yapan esenlik şirketi neden işi kaybetme noktasına geritirilmiştir?

6 – 26. 12. 2009 tarihinde 23 aracı 2 milyon yüz bin tl vererek satın alan Esenlik ltd. şti. ihaleyi kaybetmesi durumunda bu araçları ne yapacaktır. İhaleyi almadan bu araçları neden satın almıştır?

7 – İhalenin iptali nedeni ile yeniden ihalenin yapılacağı tarihe kadar Esenlik ltd. şti. işçileri nasıl çalıştıracak. Maaşlarını ne şartlarda ödeyecektir?

Saadet partisi olarak yukarıda sorduğumuz soruların en kısa zamanda cevaplandırılıp kamuoyunun aydınlatılması elzemdir."

ESOB’UN TEPKİSİ..
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ise, gelişmelerden tam haberdar olmadığını belirterek “Basından öğrendiğim kadarıyla silah çekildiği iddiaları var. Eğer bu iddialar doğru ise, herkes şunu bilmeli ki; Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinde ihaleler silah zoruyla yapılmaz. Her şey şeffaf bir şekilde kamuya açıktır ve kanunlar çerçevesinde yapılır” dedi.

ESOB olarak, temizlik ihalesini Esenlik Şirketi’nin almasından yana olduklarını açıklayan Keskin, “O çocuklar yıllardır bizim mahallemizi, sokaklarımızı temizliyor. Şehrimizin temizliğini bu gariban insanlar yıllardır yapıyor. Biz, temizlik ihalesini tekrardan Esenliğin alıp devam ettirmesinden yanayız. Sokaklarımızı, caddelerimizi yıllardır temizleyen bu insanların haklarının korunmasından yanayız. Ama ihale kanununda şartnameyi yerine getiren herkes ihaleye de girebilir. Kimse bunu zaten engelleyemez. Bu iddialar hiç hoş değil ve doğru da değil. Yetkililerin gerekeni yapacağını düşünüyorum” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız