SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kim, Neyi Kazanıyor?'

A- A+ PAYLAŞ

Emlak Komisyoncuları Odası'ndan, TOKİ'ye yeni yer yapımı karşılığı devredilecek iki hastaneyle ilgili "çarpıcı" bir hesap çıktı. Oda başkanı Ali Özgül'e göre, bu takastan TOKİ çok büyük kar sağlayacak. Malatya Belediye Meclisi'nin bağımsız üyesi Mehmet Moran da, aynı konuda bir açıklama yaptı.

EMLAKÇILARIN AÇIKLAMASI..
Özgül'ün açıklaması şöyle:

"TOKİ'nin Malatya ya yapmayı düşündüğü hastahanenin yapımı için Şeker Fabrikası'nın arazisinin kullanılması ile ilgili daha önceki basın duyurumuzda belirtmediğim hususları bugün belirtmek istiyorum.

Şöyleki TOKİ kendi düşüncesi ile Malatya ya hizmet olarak bir hastahane yapmak istiyor. Aslında TOKİ Malatya yı değil kendi çıkarını yani karını düşünerek böyle bir hastahaneyi yapmayı düşünüyor.

Şu andaki Malatya Devlet Hastahanesi nin yeri tapu kayıtlarına göre Saray Mahallesi 45 ada 2912 parsel 35769 m2 ila 45 ada 2911 parsel 6652 m2 olarak 2 arsada oluşmaktadır. Toplam:42421 m2 olup,diğer eski adı SSK hastahanesi de tapu kayıtlarına göre Çilesiz Mahallesi 4427 ada 40 numaralı parsel olup 40879 m2 dir.

Şimdi düşünelim devlet hastahanesinin m2 sinin 2009 yılı satış değeri m2 sini 750 TL olup kat karşılığı verilse, mütahit firmalarının %40 gibi değerlendirebilecekleri, bu hastahanenin yalnız arsasının değeri:

750x42421:31.815.750TL, diğer hastahanenin yani SSK nın arsasının da müteahhit firmaların kat karşılığı olarak %50 gibi düşünecekleri, m2 sinin 800TL edeceğini düşünürsek 40.879x800:32.703.200 TL edip 2 hastahanenin toplam değeri:64.518.950Tl edip buna ayrıca arsa içerisindeki yapının değerinide Mimarlar Odasında alınması gerektiğini düşünerek tahminen söylüyorum. Arsa bedelinin miktarı kadar da yapının değerini düşünecek olursak yaklaşık 129.037.900 TL yatırımı TOKİ alıyor Malatya'ya 660 yataklı bir hastahane yapıyor. Nerede bunun Malatya'ya yatırımı? Aslında TOKİ Malatya ya değil kendisine yatırım yapmak istiyor. Hani malatyaya hizmet olsun diye böyle bir yatırımın yapılması anlatılıyor.

Bence bu yatırım Malatya'yı severek düşünülen bir yatırım değil. Olsa olsa böyle bir yatırım bazı kişilerin çıkarları için düşünülen bir yatırımdır.

Onun için bu projeden vaz geçilmesi gerektiğini, yapılacaksa hali hazırda bulunan hastahanelere dokunulmadan, Şeker Fabrikası'na da dokunulmadan bu hastahane projesinin Organize Sanayimizde uygun bir yere yapılmasının gereketiğini tüm kamuoyuna duyurur, saygılarımı sunarım."

MORAN'IN HESABI..
Bu arada Malatya Belediye Meclisi'nin bağımsız üyesi Mehmet Moran da, konuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı ve şu iddialarda bulundu:

"Şeker Arazisine yapılmak istenen, Hastahane karşılığında Tokiye bedel olarak verilecek olan Devlet ve Beydağı hastahanelerinin Arsa Miktarlarını, Piyasa Değerlerini, ve imar durumlarını kapsayan araştırmamın sonuçlarını aracılığınızla Malatya Kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

MALATYA DEVLET HASTAHANESİ
*- Hastahane Arsası ……………………………….: 35.782 m2
*- Hastahane Otoparkı…….………………………: 6.652 m2
*- TOPLAM………………………..……………...: 42.434 m2
*- Ederi m2 si 1000 Liradan (Birmilyar) 42.434.000 Lira (42 Trilyon lira )
*- Hastahanenin Hurdası enkazını karşılamaktadır Toki Hastahane enkazlarını kaldırmak için herhangi bir maliyeti söz konusu değildir.
*- İmar Yoğunluğu (Emsal bulunmamakla beraber) = 2 (İki) ayrıcaBelediye Meclisinden farklı yoğunluk onayı talep edilebilir ve onay alınabilir.
*- Hastahanenin İmar durumu Kat Karşılığı % 40 Kat oranındadır.

MALATYA BEYDAĞI HASTAHANESİ
Hastahane Arsası ……………………………….: 40.876 m2
Hastahane Lojman Alanı ………………………: 6.043 m2
TOPLAM……..………………………..……….: 46.919 m2
Ederi m2 si 1.500 Liradan………………………:70.378.500 Lira (70 Trilyon Lira)
Hastahanenin Hurdası enkazını karşılamaktadır Toki Hastahane enkazlarını kaldırmak için herhangi bir maliyeti söz konusu değildir.
*- İmar Yoğunluğu Emsal………………………: 1.75 ayrıca Belediye Meclisinden farklı yoğunluk onayı talep edilebilir ve onay alınabilir.
*- Hastahanenin İmar durumu Kat Karşılığı (Zemin) % 50 , (ÜstKatlar ) % 40 oranındadır.

*- Her iki hastahanenin Arsalarının piyasa değeri (Birçok teklifin ortalaması): 112.812.500 Lira

SONUÇ OLARAK:
*- Devlet ve Beydağı Hastahanelerinin piyasa değeri :112.812.500 Liradır (Yaklaşık 113 Trilyon Lira)

*- TOKİ tarafından yapılacak olan 640 yataklı hastahanenin maliyeti yaklaşık 25.000.000 Liradır. Yani Toki bu çalışmanın sonunda 85.000.000 Lira (yaklaşık) Kâr elde edecektir

*-TOKİ İki Hastahanenin hurdasından elde edeceği para Enkazı kaldırmanın maliyetini karşılamaktadır. Ekstra bir ödeme yapmayacaktır.

*- Oysa bu güne kadar hep yapılacak hastahanenin konumunu yerini ve yerinden kaynaklanacak sorunları tartıştıldı projenin mali (parasal) kâr zarar hesapları gözardı edildi.

*- Yapılacak 640 yataklı Hastahanenin ihale bedeli açıklandığında Malatya halkına verilmek istenen zararın ekonomik boyutları daha net görülecektir"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız