SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kime, Kaç Ruhsat Verdiniz?..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bazı taş ocakları ve maden ruhsatlarıyla ilgili sorular, TBMM kürsüsünde CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu tarafından, ilgili bakan tarafından yanıtlanması isteğiyle dile getirildi.

TBMM tutanaklarına göre, Aslanoğlu'nun konuya ilişkin konuşması ve soruları şöyle:

"FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Bağışlayın ben madenci değilim, madenlerden pek anlamam ama anlamadığım bazı şeyleri de sormak isterim. Acaba özellikle bir taş ocağı ruhsatı verilirken yerleşim yerine en yakın mesafesi ne kadar olmalı? Bu konuda bilgilenmek istiyorum. Size spesifik örnek vereceğim. Şimdi, Malatya Yeşilyurt İkizce köyü. Aynen buradan soruyorum. Köye 500 metre. Köylü dinlendi mi? Burası mera ama burada bir taş ocağına ruhsat verilmiş. 500 metreden dinamit atarsan, herhâlde hiç kimse orada can güvenliği olmayacağını bilmez. Acaba Bakanlık bu köye 500 metre olduğunu bilmiyor mu? Bak, spesifik örnek veriyorum. Acaba 200 metre, bilemiyorum ne kadar olursa, beni birisi aydınlatsın ve bu köylüyü de aydınlatalım. Köylü başvurmadık yer bırakmadı. Bunu net ve açık soruyorum: Yerleşim yerine 500 metrelik bir yerde taş ocağı olur mu? Adres veriyorum: Malatya Yeşilyurt İkizce Köyü.

İki, acaba Malatya'da bugüne kadar kaç tane taş ocağı verildi? Acaba bunları bu ruhsatı alanlar işletiyor mu? Bilmiyorum, beni aydınlatsın birisi. Acaba bunların kaç tanesi devredildi? Kimler aldı? Kimler sattı? Alanlar ne kadar hava parası aldı acaba? Böyle bir şey var mı acaba, "hava parası" diye bir şey var mı? Onu da bilmiyorum da, öğrenmek istiyorum.

Değerli arkadaşlarım, köylüye bu eziyeti yaşatmayın. Ben Bakanlığa soruyorum: Merada taş ocağı işletmesi olur mu? Köyün merası burası. Köylünün iznini istemez mi acaba bu ruhsatı alanlar? Sonra gidip ruhsatı aldıktan sonra köyü razı etmek için, köylüyü, acaba köyden, "Köylü ne istiyor benden yapa-yım?''diyen insanlara hâlâ ruhsat verecek misiniz? Hepinize saygılar sunarım. (CHP sıralarından alkışlar)

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, son beş yılda Malatya'da hangi kaynak çeşitlerine göre kaç tane arama, kaç tane işletme ruhsatı verilmiştir? Bu işletme ruhsatlarından acaba kaç tanesi ilk alanlara göre devredilmiştir? Hâlâ arama ruhsatı olup işletmeye geçen, ruhsatı devam edenler var mıdır?

Yani sözlü olmayabilir, yazılı da cevap verebilirsiniz.
Teşekkür ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız