SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kimler Konuşuluyor?

A- A+ PAYLAŞ

Haziran ayında yapılacak milletvekili genel seçimlerinde partilerin gösterecekleri milletvekili adaylarının belirlenmesi süreci devam ediyor.

Partilerin milletvekili adaylarına ilişkin listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmelerine 3 gün kala heyecan zirve yapmış durumda. Özellikle AKP, CHP ve MHP’den aday adayı olan yaklaşık 130 isim listelerin ilk sıralarına girebilmek yolunda yoğun bir efor harcarken, yarışta son düzlüğe girilirken partilerde bazı aday adaylarının öne çıktığı gözleniyor.

Listeye girme mücadelesinin en sert geçtiği parti, iktidar partisi.

6 milletvekili ve eski il başkanının yanı sıra 84 isimle birlikte toplam 91 aday adayının mücadele ettiği AKP’de temayül yoklaması ve Ankara’da yapılan mülakattan kısa süre sonra bu sayı 18’e düşürüldü. Listelerin YSK’ya teslim edilmesine 3 gün kala Malatya listesi için 12 isim üzerinde yoğunlaşıldığı, listeye son şeklin 11 Nisan Pazartesi günü verileceği belirtiliyor.

AKP Genel Merkezi’ndeki kaynaklardan sızan, siyasi kulislerde konuşulan ve üzerinde yoğunlaşıldığı ileri sürülen AKP’nin 12 aday adayı arasında mevcut milletvekillerinden 2 isim bulunuyor. Bu isimler Ömer Faruk Öz ve Öznur Çalık.

AKP’de 6 kişilik listenin aşağıdaki isimler arasında oluşturulacağı ileri sürülüyor.

Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Mustafa Şahin, İbrahim Pekdaş Emine Şamdancı, Sami Er Nevzat Öztürk, Cemal Akın, Mehmet Görgeç, Hacı Bayram Zengin, Volkan Demirel, Kemal Oğuz, Şanal Tosun.

AKP’de listeler 11 kişilik kurulun nihai elemesinden sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve listeye son şeklini Pazartesi günü tek başına Başbakan Erdoğan verecek.

CHP’DE DURUM
İktidar partisinden sonra liste mücadelesinin en yoğun yaşandığı ikinci parti ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi. Malatya CHP’de 23 aday adayı bulunuyor. Mevcut milletvekili Mevlüt Aslanoğlu’nun Malatya yerine İstanbul’da aday adayı olmasının ve Aslanoğlu’nun ‘Kesinlikle Malatya’ya dönmeyeceğim’ şeklindeki açıklamasından sonra, CHP listesinin 1. sırası için İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak’ın ismi gündeme gelmişti. Parti içindeki bazı yöneticiler, sivil toplum örgütleri ve CHP’li bazı belediye başkanlarının genel merkez nezdinde gündeme getirdiği Prof. Dr. Mesut Parlak isminin yanı sıra, 1. sıra için Prof. Dr. Yusuf Hatay Önen, Veli Ağbaba ve Niyazi Ergin Gökçe’nin adı geçiyor. CHP listesinde 1. sıra için adı geçen Prof. Dr. Yusuf Hatay Önen’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü görevi sırasında Kılıçdaroğlu’nun yardımcılığını yapmış olmasının şansını yükselten temel unsur olduğu kaydediliyor.

CHP listesinin ilk sıraları için adı anılan diğer aday adayları ise şöyle: Ekrem Dernek, Muharrem Kılıç, Muharrem Temiz, Rahmi Yüce.

ASLANOĞLU’NUN DÖNÜŞÜ SÜRPRİZ OLMAZ
Bu arada CHP kaynakları, Mevlüt Aslanoğlu’nun ‘Kesinlikle Malatya’ya dönmeyeceğim’ şeklindeki açıklamasına ve İstanbul için başvuruda bulunmasına karşın Malatya listesinde yeniden aday gösterilmesinin olmayacağını ifade ediyor. Aslanoğlu, genel merkez yönetiminin kendisini Malatya’da aday göstermek konusunda ısrar etmesi durumunda, ‘Böyle bir ısrar olursa affımı rica edeceğim. Geri dönüşüm kesinlikle yok’ demişti.

Mevlüt Aslanoğlu’nun aday adaylığı için başvuruda bulunduğu İstanbul 3. bölgede 4 genel başkan yardımcısının da aday adayı olması Aslanoğlu’nun seçilebilir bir sırada aday gösterilme şansını azalttığı belirtiliyor. CHP’nin bu bölgede 7 milletvekili çıkarmış olduğunu hatırlatan CHP kaynakları, ‘3. bölge için çok sayıda başvuru var. 4 genel başkan yardımcısı da bu bölgeden aday adayı. Ama CHP 2007’de bu bölgeden 7 milletvekili çıkarabilmiş. Bu durumda Mevlüt Aslanoğlu genel başkan yardımcılarından hemen sonraki sıralarda aday gösterilmezse seçilme şansını kaybedebilir’ şeklinde yorum yapıyor.

MHP’DE DURUM
Milliyetçi Hareket Partisi’ndeki mücadele de ilk 2 sıra için yapılıyor. Darende doğumlu Anayasacı Prof. Dr. Hasan Tunç’un Ankara’da aday olmak istemesine karşın genel merkez tarafından Malatya’da aday gösterilmek istendiği, ancak Prof. Dr. Tunç’un genel merkezin bu isteğini henüz kabul etmediği belirtiliyor. Prof. Dr. Tunç’un Malatya’ya kaydırılması durumunda listenin 1. sırasında aday gösterilmesi bekleniyor. Prof. Hasan Tunç’un Ankara’da aday gösterilmesi durumunda ise Malatya’da MHP listesinin 1. sırasında eski DDY Genel Müdür Yardımcısı Fikret Şinasi Kazancıoğlu’nun aday gösterileceği belirtiliyor. MHP’de 1. sıra için mücadele eden isimlerden biri de 2007 seçimlerinde DYP’den milletvekili adayı olan, eski emniyet müdürü Ali Kalkan. MHP Eski İl Başkanı Ömer Ekici ile iş kadını Saime Palancıoğlu’nun da listenin ilk sıralarında yer bulacağı kaydediliyor.

HAS PARTİ’DE 7 İSİM
Liste mücadelesi yaşanmayan partiler de var. Bu partilerden biri de Prof. Dr. Numan Kurtulmuş liderliğindeki Halkın Sesi Partisi.

HAS Parti Malatya listesi için 7 kişi milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulundu. Bu isimler arasında 1995 seçimlerinde Refah Partisi’nden Malatya milletvekili seçilen Fikret Karapekmez de bulunuyor.

Listenin 1. sırasında Fikret Karapekmez’in yer alacağı HAS Parti’de diğer 6 aday adayının isimleri ve meslekleri şöyle: Hülya Eroğlu (Mimar), Gürsu İnan ( İnşaat Müh.) Mustafa Gümüşboğa (Muhasebeci), Ali Durak (Emekli asker), Tahsin Özaslan (İşadamı), Abdullah Doğaç (İşadamı).

SP İTTİFAKI BEKLİYOR
Saadet Partisi’nde ise aday listesinin oluşturulması için Namık Kemal Zeybek'in Demokrat Parti'si ve Abdullatif Şener’in Türkiye Partisi ile yapılması muhtemel seçim ittifakına yönelik görüşmelerin sonuçlanması bekleniyor. Bu partiler arasındaki ittifak görüşmelerinin akamete uğraması durumunda her parti bağımsız olarak aday listelerini oluşturacak ve 11 Nisan pazartesi günü YSK’ya teslim edecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız